Aki kimarad, az lemarad 2007/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Okmányirodák

Aki kimarad, az lemarad 2007/3

IX. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Tomcsenkó József Okmányiroda vezető Dunaharaszti



Hogyan készüljünk fel az e-közigazgatásra? Kihívások a képzésben: államreform – megszorítások – EU-elvárások – lakossági igények – technológiai fejlődés.

 

 

Az elkövetkező években jelentős növekedés programozható az informatika alkalmazásában. A lakosság és az okmányirodai kapcsolat átalakul egyes területeken az elektronikus ügykezelés irányába. Ezért az info-kommunikációnak sokrétű kapcsolatát kell áttekinteni.

 

Az OIR Klub tagjainak biztosított képzések a várható e-közigazgatás és az e-önkormányzat problémakörén kívül sokrétű ismeretet kíván nyújtani az aktuális szakmai továbbképzések napirenden tartásával. A körzetközponti okmányirodák működtetése és az ott végzett szolgáltatások színvonalának folyamatos fejlesztése, javítása minden szakmai vezető feladata. A mai korszerű közigazgatási gyakorlatban a vezetők és az ügyintézők képzése szinte teljesen piaci viszonyok között szerveződik. De talán figyelemre méltó, hogy az okmányirodák vonatkozásában önköltségi formában a szakmai igényeknek megfelelően is mód van képzésre és a szakirányítással konzultáció rendezésre.

 

2007. április 26-án az OIR Klub keretében nagy érdeklődéssel került sor „Az elektronikus aláírás módszertani alapjai és gyakorlata” című előadásra. A résztvevő klubtagok megismerkedetek az e-közigazgatás során már egyes területeken alkalmazott digitális aláírással. A meghívott előadók nagyon átlátható és jól értelmezhető prezentációval segítették megismerni az okmányirodában előforduló felhasználási területeket. A gyakorlati példák sorában bemutatásra került egy vezetői engedély elvesztésével kapcsolatos okmánypótlás digitális aláírással történő pótlása.

 

Az e-közigazgatás jogi háttere már biztosított – 2004. évi CXL. Tv. X. fejezetében –, a megvalósítás pedig az okmányirodai infrastruktúrában biztosított. A szolgáltatás iránt érdeklődők rövid időn belül élni is fognak ez irányú igényeikkel. Ezért akik nem kívánnak lemaradni, ott voltak az előadáson, és olyan alapvető ismereteket kaptak, ami a hivatalok szolgáltatási színvonalát határozottan emeli.

 

Szintén e napon került sor a közlekedési igazgatási kérdésekkel kapcsolatos előadásra és konzultációra. „A jármű vezetőjének adatairól” nyilatkozat megtagadói ellen hozott szabálysértési határozatokkal összefüggő forgalomból történő kivonások másodfokú eljárásairól kaptunk olyan jogértelmezést, mely a napi ügyintézésben támogatja határozathozatali munkánkat.

 

Tájékoztatni kívánok minden kedves olvasót, hogy az OIR Klub ez évi munkatervében hangsúlyozottan van kezelve az ügyintézők szakmai képzése, és az elektronikus közigazgatással kapcsolatos szolgáltatások bevezetésének gyakorlati ismertetése.

 

 Tisztel önkormányzati vezetők!

Ezúton is kérem a jegyzőket és az okmányiroda- vezetőket, hogy az OIR Klub céljainak elérése érdekében ösztönözzék a köztisztviselőket a szakmai munkájuk színvonalának növelése végett a részvételre. A tagsági viszony létrehozásával kedvező önköltségi formában kaphatnak képzést a változó jogszabályokról és konzultációs lehetőséget a szakmai gyakorlati munkavégzéssel kapcsolatban. Érdeklődjön a kapcsolatteremtés módjáról és az elkövetkezendő programok tematikájáról a tpolis@mail.opticon.hu e-mail címen, valamint a 06-53/347-839 telefonszámon.■ 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu