Új ütemterv az EU alkotmányának ratifikációjára 2007/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

Új ütemterv az EU alkotmányának ratifikációjára 2007/2

IX. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Dr. Bálint József címzetes főjegyző Kalocsa



Az Európai Unió jubileumi csúcsértekezlete után is sok a bizonytalanság az európai alkotmányozás további menetét illetőleg.

 

 

A Berlini ünnepélyes EU-csúcson ugyan konkrétan nem került megnevezésre az alkotmány sorsa, de kinyilvánításra került, hogy „megújított, közös alapra helyezik az EU-t 2009-ig”. A német elnökség eredményét jelzi a nyilatkozat fentiekben idézett mondata.

 

Az unió elnöki tisztét ellátó Angela Merkel kancellár asszony kinyilvánította eltökéltségét az EU alkotmánya mellett azzal, hogy vallja, tovább kell haladni az intézményes reformok útján, s a felmerülő problémákról az unió tagállamainak tárgyalniuk kell. Ez azt is jelenti, hogy az aláírt, de nem ratifikált alkotmány felülvizsgálatra kerül, és létrejöhet egy új alapszerződés.

 

Elképzelhető, hogy az új alapszerződést nem alkotmánynak fogják nevezni, de legfőbb tartalmi elemei azt a funkciót fogják betölteni, amelyről – az előzetes menetrend szerint – 2007 júniusáig az egyes kormányok személyes megbízottjainak közvetítésével megegyezést hoznak létre.

 

Az előzetes ütemtervet – a német törekvés szerint – egy konkrét ütemterv váltaná fel, amelyet a tagállamok államés kormányfőinek brüsszeli június végi csúcsértekezlete fogadna el az alkotmányos válság leküzdése érdekében.

 

Az ütemterv következő állomása egy 2007 őszére tervezett kormányközi konferencia lenne ebben a kérdésben, amelyen az új alapszerződés tartalmi kérdéseiben is konszenzus születne. Ezt követően a konvent vagy a tagországok megbízottjai elkészítenék az új szerződés tervezetét, amelyet az állam- és kormányfők aláírása (2008 tavasza) után 2008 év végéig ratifikálná mind a huszonhét tagállam.

 

Az alkotmányozás menetét nagymértékben befolyásolhatja a francia elnökválasztás kimenetele, mert a jelenlegi német elképzelés szerint az új francia államfő a német kancellárral együtt meghatározó szerepet tölthet be az alkotmányos válság leküzdésében, annak végleges menetrendjének kidolgozásában.

 

A felsorolt német elképzelés szerint szoros együttműködésre lesz szükség, a 2007 második félévben a portugál uniós elnökség, a 2008 első félévében a szlovén uniós elnökség, illetve 2008 második félévében a francia uniós elnökség között a siker elérése érdekében.

 

A fenti „alkotmányos válság” leküzdésének alapjául szolgált egyébként az Európai Parlament 2006. június 14-én – 347 – 212 – 70 – arányban elfogadott állásfoglalása az alkotmányról, amely értelmében: „indokolatlan késedelem nélküli megállapodást kér a tagállamoktól, legkésőbb a 2009-es európai parlamenti választásokig”.

 

A fentiek alapján – a német várakozásoknak megfelelően – teljesülhet a 2007. március 25-i „berlini nyilatkozat” célkitűzése, és sikerülhet az Európai Uniót 2009. év végére új alapokra helyezni. ■

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu