Somogyországból jöttünk 2005/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Humánerőforrás

Somogyországból jöttünk 2005/3

VII. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



Három Somogyhoz kötődő minisztert kérdezett a szerkesztőbizottság somogyi tagja. A válaszok, gondolatok nemcsak a helyiek számára érdekesek..

Mit jelent Önnek Somogy?
Dr. Kolber István
regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter
Tősgyökeres somogyi vagyok. Itt születtem, itt éltem, élek. Ismerem és szeretem az itteni tájat, a helyi embereket. A Somogy Megyei Közgyűlés Elnökeként hosszú ideig dolgoztam a megyéért. Máig azokra a fejlesztésekre – kórházak, iskolák, kollégiumok, szociális otthonok, utak, kulturális értékek teremtése – vagyok a legbüszkébb, amit sok-sok kiváló kollégával együtt, közösen valósítottunk meg. Szerelmese vagyok a Balatonnak is, amelynek fejlesztését több éven át irányítottam.
Dr. Lamperth Mónika
belügyminiszter
Ma is hallatlanul erős a kötődésem Somogyországhoz. Ide köt a pályakezdés, a családalapítás, itt születtek gyermekeim, első kaposvári munkahelyemen sajátítottam el a közigazgatási szakma csínját-bínját. Itt volt alkalmam először találkozni reformtörekvéseket hirdető kollégákkal.
A ma végzett munkámhoz vezető út Somogyból indult. Ottani kollégáim, feletteseim bizalma, támogatása adott bátorságot és erőt, hogy elinduljak megvalósítani mindazt, amiben hiszek.
Dr. Rácz Jenő
egészségügyi miniszter
Kutason születtem, és életem több mint felét töltöttem Somogyban. Orvosi pályafutásom is összefonódott Somogy megyével, a Pécsi Egyetem elvégzése után is ide tértem vissza. 1977-től a kaposvári kórházban kezdtem dolgozni megyei ösztöndíjasként, majd 2 év múlva a nagyatádi kórházba kértem áthelyezésemet. Ezt követően ismét a kaposvári kórház traumatológiai osztályára tértem vissza, ahol 1995-ig dolgoztam.
Mi somogyiak joggal vagyunk büszkék az ország talán legváltozatosabb és legszebb vidékére, történelmi hagyományaira, pezsgő kulturális életére.
Mennyire lehet lokálpatrióta egy miniszter?
Dr. Kolber István
Abszolút mértékben. Hiszen itt nem arról van szó, hogy az ország más, esetleg elmaradottabb területein élő lakosok hátrányt szenvednének származásuk miatt. Épp ellenkezőleg, megbízatásomat azért kaptam, és azért fogadtam el, mert hiszem azt, hogy Magyarország minden állampolgárát – éljen akár falun, akár városban – egyenlő jogok, egyenlő lehetőségek illetik. Somogyi létem, somogyi hitvallásom csak segíti munkámat, hiszen a mi térségünkben is van mit tenni a fejlődés, a felzárkóztatás érdekében. Ez a motivációm, tudom milyen az élet szülőfalumban, Orciban, tudom milyen az élet Kaposváron és most már megismertem a főváros, és más vidéki városok lakosainak életét is.
Dr. Lamperth Mónika
Természetemnél fogva mindig is törekedtem arra, hogy tegyek valami hasznosat szűkebb pátriámért, legyen szó dinamikusabb fejlődésről, élhetőbb környezetről, vagy a közösségi élet felpezsdítéséről. Kerestem és általában megtaláltam azt a területet, ahol én is bekapcsolódhattam a közös munkába. Kaposvárott például egyebek mellett aktív tagja voltam a polgárőrségnek és a város nőszervezetének.
Munkám egy ideje a fővároshoz köt, ám továbbra is ápolom a somogyi civil szervezetekkel, a barátokkal kialakult jó kapcsolatokat. Szerencsére ők is megkeresnek, kikérik a véleményemet.
Miniszterként is lokálpatrióta maradtam, mivel nem tartom helyesnek az elszigetelődést mindazoktól a közösségektől, akikkel sok közös sikert, élményt éltünk meg, és melyekre a mai napig jó szívvel emlékezem, büszke vagyok rájuk. Bár néha érzek kísértést, de döntéseimnél még soha nem helyeztem egyik hazai települést sem a másik elébe ilyen megfontolásból.
Dr. Rácz Jenő
Én lokálpatriótának tartom magam a szó pozitív értelmében, fontosnak tartom gyökereimet, mindazt a tudást, tapasztalatot és élményt, amit Somogyországban szívtam magamba.
Szívügyemnek tekintem szűkebb hazám fejlődését. Március elején Lamperth Mónika és Kolber István minisztertársaimmal együtt a megyébe látogatva társadalmi fórum keretében párbeszédet kezdeményeztünk a helyi közéleti, gazdasági, társadalmi, civil szervezetekkel, hogy miben adhatunk új lendületet a megye fejlődésének.
Egy miniszter is lehet lokálpatrióta, csak arra kell ügyelnie, hogy az országos ügyekben ez a tisztánlátását ne zavarja.
Szakterületén mit tart Ön a legfontosabbnak?
Dr. Kolber István
Minden olyan feladatot, ami céljaink eléréséhez kötődik, fontosnak tartok. Ezek között lehetnek sürgős és kevésbé sürgető feladatok is. Ugyanolyan fontosnak tartom azonban, hogy a regionális fejlesztési program hatékonyan segítse az ország felzárkózását, mint pl. azt, hogy segítsek egy hozzám forduló somogyi ember problémáját elintézni. Legfontosabb feladatomnak jelenleg a magyar régiók fejlesztési programjainak kidolgozását tartom, amelyet az Országos Területfejlesztési Koncepcióval együtt fogunk előterjeszteni.
Dr. Lamperth Mónika
A belügyi tárca számos szakterülete közül szeretnék ezúttal az önkormányzati területre szorítkozva válaszolni, remélve, hogy a kérdés is e területre vonatkozik.
Úgy vélem az elmúlt három évben az önkormányzati rendszer tovább erősödött, politikai értelemben stabilizáló tényezővé, gazdasági értelemben pedig a közszolgáltatások valódi színterévé vált.
Idei kiemelt célunk az önkormányzati rendszer fejlesztése területén a már megalakult többcélú kistérségi társulások támogatása, illetve további társulások megalakulásának ösztönzése. A Kormány 2005-ben a többcélú kistérségi társulások egyes közszolgáltatási feladatai ellátásának normatív támogatására 9 milliárd forintot biztosít, amelyre 108 társulás – több mint 2200 település közel 5,5 millió lakossal – vált jogosulttá. Több milliárd Ft-tal támogatjuk többcélú kistérségi társulások alakulását, a területfejlesztést ill. újabb modellkísérleteket.
További prioritás az önkormányzatok segítése abban, hogy az uniós forrásokat minél többen tudják igénybe venni, hogy a saját erő hiánya ne legyen gátja a fejlesztések megvalósításának.
Az Országgyűlés tavaly utolsó ülésnapján fogadta el a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényt. E törvény az ügyfelek érdekeit és jogait helyezi előtérbe, a hivatali ügyintézést ennek rendeli alá, valamint gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a hatósági eljárásokat. Már elkezdődött a közigazgatási kar felkészítése. E téren eltökélt szándékom, hogy a törvény novemberi hatályba lépésekor egy minden tekintetben felkészült apparátus lásson hozzá a végrehajtásához.
Dr. Rácz Jenő
A legfontosabb, hogy az emberek egészségesebbek legyenek, minél több évet töltsenek el egészségben. Javuljon a kórházi ellátás, gyarapodjon a kistérségeket összefogó háziorvosok száma.
E célok elérését szolgálják népegészségügyi programjaink és azok a beruházások is, amelyekre ebben az évben kerül sor, Somogyban ilyen például a Marcali Városi Kórház, vagy a Kaposi Mór Megyei Kórház fejlesztése.
Milyen teendőkre hívná fel a megye önkormányzati vezetőinek figyelmét?
Dr. Kolber István
Magyarország óriási lehetőség előtt áll. Az Európai Unió strukturális alapjaiból és a Kohéziós Alapból 2007-2013 között soha nem látott méretű fejlesztési források nyílnak meg hazánk előtt. E pénzek felhasználására, megfelelő pályázatok írására, hatékony és végrehajtható projektek kidolgozására már most, ebben az időszakban kell felkészülni. Ez a munka türelmet és szorgalmat kíván. De többet is ennél. Sokunknak újra be kell ülni az „iskolapadba”, mert a változások megértéséhez rengeteg információt kell befogadni. Legfontosabb megyei feladatnak tehát a regionális tervezésben való részvételt, a pályázati lehetőségek felismerését, a közös munkára való felkészülést, a sikeres projektek előkészítését tartom. E fejlesztések sikere révén olyan változások történhetnek Somogyban, melyek nagymértékben növelik az itt élő emberek életszínvonalát.
Dr. Lamperth Mónika
A közigazgatási szolgáltatások reformjának, egyben az önkormányzati rendszernek is jelenleg legaktuálisabb kérdése a települési önkormányzatok részvételével megalakult többcélú kistérségi társulások sikeres működtetése illetve újabb társulások alakulásának ösztönzése. Somogy megye önkormányzati vezetői mindig is partnereink voltak reformtörekvéseink megvalósításában.
A többcélú kistérségi társulások megalakulást megelőzte egy modellkísérlet, melyben a megye két települése  – Marcali és Tab – is részt vett. Jelenleg egy újabb modellkísérlet elindításán munkálkodunk. A Dél-Dunántúli Régiós modellkísérlettel – melynek Somogy megye is aktív résztvevője – a megyéknek az államigazgatási és területfejlesztési együttműködését szeretnénk vizsgálni. Hatásait és eredményeit a reform végrehajtási folyamatába kívánjuk beépíteni.
Rendkívül büszke vagyok arra, hogy Somogy megyében teljes körűen megalakultak a többcélú kistérségi társulások. Arra szeretném kérni a megye önkormányzati vezetőit, hogy a jövőben is segítsék a közigazgatási reform sikerét azzal, hogy feltárják a kistérségi társulások működésében rejlő tartalékokat, felhívják a figyelmünket a nehézségekre és legyenek partnereink a jövőben is a megoldások keresésében.
A jövőbe tekintve három sürgető, megoldásra váró feladatot emelnék ki. Első és legfontosabb teendőnk, hogy több forrást telepítsünk a helyi szintre. A második ugyancsak halaszthatatlan feladat, hogy a ma még jelentős területi különbségeket pozitív diszkriminációval enyhítsük. Harmadik, de jelentőségét tekintve nem utolsó, feladatunk az adórendszert olyan irányba korrigálni, hogy csökkenjen az iparűzési adó, nőjön az önkormányzatok más adókból származó bevétele. Kiemelt feladataink közé tartozik még, hogy önkormányzati rendszerünket folyamatosan az európai színvonalú elvárásokhoz igazítsuk.
Dr. Rácz Jenő
Az egészségpolitika egyik legfontosabb feladata jelenleg, hogy a népegészségügyi programot immáron össztársadalmi programmá tegyük, hogy minél több ember legyen részese. Úgy gondolom, ebben jut elegendő feladat a megye önkormányzati vezetőinek is. A megye települései legyenek az eddiginél is nyitottabbak az egészségügyi szolgáltatások közös biztosításában, hogy a rendelkezésre álló erőforrások koncentráltan, hatékonyan hasznosuljanak.
Milyennek ítéli meg a jegyzők szerepét a magyar közigazgatásban?
Dr. Kolber István
A jegyzők feladata az egyik legszebb és talán az egyik legnagyobb teherbírást kívánó munkakör. A jegyző a helyi közigazgatás törvényességének őre, a helyi hatóság feje. Azt tartom, hogy a magyar rendszerváltás legsikeresebb szektora a magyar önkormányzatiság javarészt a jegyzők szaktudására és munkájára támaszkodva érhette el eredményeit. Ezt az eredményt tiszteletben kell tartani, mert ez nemcsak a közigazgatási szakmának, de az egész országnak is maradandó értéke.
Dr. Lamperth Mónika
A jegyzői kar hozzáértésén nem csupán az önkormányzati döntések jog- és szakszerűsége múlik, hanem a helyben jelentkező államigazgatási feladatok színvonalas ellátása is. A kisebb településeken a helyi és államigazgatási ügyekben kizárólag a jegyzőhöz fordulhatnak a polgárok, ezért szakszerű, udvarias és figyelmes tevékenységük a figyelem középpontjába kerül. A városokban a teljes hivatal irányításának feladata hárul a jegyzőkre, ők felelnek beosztottaik minőségi munkájáért. Ez különösen fontos a körzetközponti jegyzők esetében.
Éppen ezért a közigazgatási szolgáltatások reformja nem lehet sikeres a jegyzői kar támogatása nélkül, és ugyanez vonatkozik a kistérségi közigazgatás kialakítására is. Minden elismerésem a jegyzői karé áldozatos munkájukért, kezdve a napi ügyektől a magyar közigazgatás jobbítását célzó tevékenységükig.
Dr. Rácz Jenő
A jegyző az önkormányzati szakapparátus szakmai vezetője. Elsősorban a szakmaiságot és a folyamatosságot és a törvényes működését biztosítja az önkormányzatokban.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu