Összefogás a műemléki helyreállításban és múzeumi hasznosításban 2004/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Építésügy

Összefogás a műemléki helyreállításban és múzeumi hasznosításban 2004/3

VI. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
dr. Benkár József főjegyző dr. Petercsák Tivadar



A Heves Megye Közgyűlés által fenntartott Heves Megyei Múzeumi Szervezet tíz intézményből áll, és központja az egri várban működő Dobó István Vármúzeum. A megyei múzeum működési körülményeit, lehetőségeit és látogatottságát alapvetően meghatározza, hogy abban az erődítményben található, amely a 16. század közepén, a török elleni küzdelmekben vált híressé. Dobó István és maroknyi csapata nemcsak Magyarországot, de a keresztény Európát is védelmezte 1552 őszén. Gárdonyi Géza híres regénye, az Egri csillagok és a belőle készült film is hozzájárult ahhoz, hogy az egri vár a magyar nemzet tudatában egyet jelent a hazafisággal és a hősies helytállással. Az ország leglátogatottabb múzeumát évente több mint 400 000 érdeklődő keresi fel, akik a történelmi harcok helyszínei mellett megtekinthetik a megyei múzeum állandó és időszaki kiállításait is. A Dobó István Vármúzeum az utóbbi évtizedben a vár adottságaihoz alkalmazkodó látványos történelmi fesztivál (Végvári Vigasságok) és egyéb programok szervezésével kínál érdekes és különleges időtöltést a várba érkezőknek.
A 18. század elején funkcióját vesztett erődítmény régészeti kutatása és műemléki helyreállítása már a 19. században megkezdődött, de látványos eredmények csak a 20. század második felében születtek. Ennek eredményei láthatók Eger főteréről, illetve a vár falai között. A rendszerváltozást követően, a tulajdonosi viszonyok rendezése után kezdődött meg az érintettek bevonásával történő összefogás a vár érdekében. Az egri vár mint kiemelkedő történelmi emlékhely a kétszáz legfontosabb magyar műemlék közé tartozik, így állami tulajdonban van. A kezelő Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól 1998-ban kapta meg ingyenes használatra az itt működő múzeumot fenntartó Heves Megyei Önkormányzat. Ekkortól kezdődött meg a kezelő és használó mellett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt és Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatát is érintő együtt gondolkodás és összefogás a fontos történelmi objektum megóvása és a rekonstrukció folytatása érdekében.
A Széchenyi terv keretében 2002–2003-ban öt helyen (nyugati várfal, északi falszoros, román kori székesegyház, délkeleti kapubástya és a Dobó-bástya) történt jelentős rekonstrukciós munka. A 180 millió forintos állami támogatást Heves megye és Eger város önkormányzata 30-30 millió forinttal egészítette ki, majd a Kincstári Vagyoni Igazgatóság további 150 millió forinttal biztosította a munka folytatását.
Jelenleg is folyik a Dobó István várkapitány által 1549–1552 között épített és 1976-ban leomlott bástya belső helyreállítása, amely jó példája annak, hogyan lehet egy 16. századi objektumot a 21. századi követelmények szerint helyreállítani és hasznosítani. A Dobó István Vármúzeum szakmai fejlesztési koncepciójában a háromszintes, mintegy 1000 m2 alapterületű bástyában hármas funkciót kíván megvalósítani. A felső szinten egy 150 fős, de válaszfalakkal kisebb terekre is tagolható konferenciatermet alakítanak ki. Ezáltal bővülhet a konferenciaturizmusra is épülő Eger kínálata, de a múzeum által szervezendő szakmai tanácskozások, speciális múzeumi órák számára is új lehetőséget biztosít. Ugyanakkor esti gasztronómiai programok is megvalósíthatók ebben a térben, amihez exkluzív várlátogatás, haditorna bemutató is kapcsolható.
Az alsó két szinten a természetes mésztufa képződmények, üregek előterében sajátos hangulatú kiállító helyiségeket kap a múzeum. Itt végre megrendezhetők olyan különleges és a látogatók érdeklődésére számot tartó kiállítások, amelyekre eddig megfelelő nagyságú kiállítótér hiányában nem volt lehetőség. Így nyílhat meg 2005 májusában egy magángyűjtemény anyagából a „Világ fegyverei – a fegyverek világa” című tárlat.
A vár területén először a Dobó-bástyában nyílik lehetőség a mozgássérültek esélyegyenlőségét biztosító lift beszerelésére, amelyet a többi látogató is használhat majd. Ugyancsak egyedi megoldásokat kínál a bástya nyitott terasza, ahol szabadtéri szoborkiállítás, esti hangverseny egyaránt rendezhető, de a konferenciák szünetében páratlan panorámát nyújthat a résztvevőknek a barokk városról.
A változó tematikájú kiállítások számára biztosítandó installáció megteremtése minisztériumi támogatással valósul meg 2004/2005-ben, amelyhez az önrészt Heves megye és Eger város önkormányzata közösen biztosítja. Ennek a példaértékű összefogásnak az eredményeként a megyei és városi feladatokat egyaránt ellátó múzeum új lehetőségeket kap a szakmai munkájához, a város és a megye lakossága, valamint az ide látogató turisták számára pedig a látványos programok, érdekes és interaktív kiállítások nyújthatnak ismereteket és maradandó élményt. Ily módon biztosíthat egy több évszázados objektum a szakszerű műemléki helyreállítás után a 21. században élő emberek számára művelődési és szabadidő eltöltési lehetőséget, valamint újabb turisztikai vonzerőt Heves megye és a régió számára.
Bízunk abban, hogy az Európai Unió által is támogatott országos és regionális fejlesztési pályázatokon sikerrel szerepelhetnek az egri vár rekonstrukciójának folytatását biztosító elképzelések. A „falak védelme” ma is aktuális, és a helyiek mellett az egész magyar nemzet közös gondja és felelőssége e fontos történelmi emlékhely megőrzése és megismertetése.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu