Drogprevenciós munka a rendőrségen 2005/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

Drogprevenciós munka a rendőrségen 2005/2

VII. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Kovács Imre r.őrnagy



Napjaink egyik legfontosabb társadalmi problémájává vált a kábítószer fogyasztás dinamikus terjedése.

A területi megoszlást tekintve jellemző a főváros dominanciája. Megyénk közepesen fertőzött, ez viszont nem jelenti azt, hogy a kábítószer okozta problémával ne kellene szembeszállnunk. Drogprevenciós tevékenységet a főkapitányságon főleg a Bűnmegelőzési Osztály végez, de természetesen a rendőrkapitányságok is komoly prevenciós tevékenység folytatnak e területen, szorosan együttműködve a „civil” szakemberekkel, szervezetekkel.
A drogproblémák nem izoláltan jelennek meg egy-egy szűk csoportot érintve, hanem kapcsolódnak a fiatalok életkörülményeihez, lehetőségeihez, szabadidő-eltöltési szokásaihoz, ezért épített be a rendőrség bűnmegelőzési feladatkörébe keresletcsökkentő programokat, valósított meg szórakozási helyhez kapcsolódó rendezvényeket.
A megyében mintegy 10 éve működik a Rendőrség Biztonságra Nevelő Iskolai Programja, a D.A.D.A. A 2003/2004-es tanévben a megye 17 településén 26 iskolában, összesen 84 osztályban 2136 kisdiák részesült a programban, melyet 22 rendőr oktatott.
A múlt évben hat megyei általános és középiskolában működtek közre a rendőrség szakemberei az OM-GYISM által kiírt egészségfejlesztési – és az iskolák által elnyert – pályázatok szakmai megvalósításába. A fiatalok mellett a pedagógusok részére is tartottak tájékoztatókat.
Iskolán kívül szervezett drog prevenciós szakmai programsorozatot hajtottak végre a megyei és helyi rendőri szervek „COGITO ERGO SUM”, „Gondolkodom, tehát vagyok” címmel. A program keretében drogprevenciós vetélkedőt és művészeti pályázatot hirdettek, melyen több ezer középiskolás fiatal vett részt.
A 2004 év vége felé „NE KÁBÍTS” címmel drogmegelőzési projekt bonyolódott le, mely több elemből állt. Drogprevenciós Szakmai Konferencia, fotókiállítás, filmvetítés, szakmai beszélgetés.
A konferenciának 150 résztvevője volt, a fotókiállításon, a filmvetítéseken és a szakmai beszélgetéseken közel 1000 fiatal vett részt.
A fiatalok mellett ugyanolyan fontos a szülők és a fiatalokkal foglalkozó szakemberek a felvilágosítása is, mert a tapasztalatok alapján a tizenévesek többet tudnak kábítószerekről, mint az idősebb generáció.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu