Pécs az Európai Unióban 2004/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

Pécs az Európai Unióban 2004/2

VI. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Dr. Papp Judit címzetes főjegyző



Hazánk 2004. május 1-jén bekövetkező, az Európai Unióhoz történő csatlakozása Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Polgármesteri Hivatala és intézményei, vállalkozásai és partnerszervezetei számára is új, megnövekedett lehetőségeket kínál. Az EU támogatási rendszerének megismertetése, Pécs város kapcsolódási lehetőségeinek kialakítása, a pályázáshoz szükséges gyakorlati ismeretek elsajátítása érdekében 2004. január végétől, mintegy másfél hónapon át tartó, átfogó képzés indult a képviselőtestület tagjai, szakértői számára, valamint a Polgármesteri Hivatal, az Önkormányzat intézményeinek és cégeinek  munkatársai részére.
A képzés-sorozatot egy 2004. január 28-án tartott konferencia vezette be, amelyen a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatala, valamint a Belügyminisztérium prominens képviselői adtak áttekintést Magyarország EU csatlakozási aktualitásairól és az ehhez kapcsolódó feladatokról. Ezt követően rövid prezentációkban mutatták be a MATRA projekt keretében képzésben részesült kollégáink azokat a projekteket, amelyek – más projektek mellett – már konkrét előkészületeket jelentenek Pécs számára az uniós források igénybe vételére. A rendezvény nem várt nagy sikert hozott, zsúfolásig megtelt a városháza díszterme a képviselő testület tagjaival, a Polgármesteri Hivatal vezető beosztású dolgozóival, illetve a vállalatok, intézmények vezetőivel. „Az Európai Uniós csatlakozásai Pécs város fejlődése tükrében” címet viselő konferencián a város jegyzőjeként ismertettem a felkészülési követelményeket, a feladatokat és a lehetőségeket Pécs Polgármesteri Hivatala és intézményei számára,  majd Veress József, a Miniszterelnöki Hivatal vezető főtanácsadója előadását hallgatták meg a résztvevők „Magyarország az Unió kapujában” címmel. Az önkormányzatok uniós csatlakozással kapcsolatos feladatairól Herczeg György, a BM európai regionális ügyek miniszteri megbízottja beszélt. A MATRA EU-felkészítő programot dr. Kovács Katalin ISPA projekt-vezető ismertette, majd minta-projektjavaslatokat mutattak be a Polgármesteri Hivatal munkatársai két témában: az Európai Szociális Alapra, illetve az Európai Regionális Fejlesztési Alapra. Ezt követően a képzés öt szakterületekre ágazott.
1. Önkormányzati, igazgatási, jogi közbeszerzési szakterület.
2. Településfejlesztés, városi infrastruktúra, közlekedés, ellátó hálózatok, környezetvédelem, értékmegőrzés, turizmus területe.
3. Oktatásügy, művelődésügy.
4. A város egészségügyi és szociális ellátó hálózatának kérdései.
5. Térségi kapcsolatok szakterülete.
Minden egyes szakterület három-háromnapos képzésen vett részt, amelynek az volt az alapvető célja, hogy a terület szakemberei megismerkedjenek a pályázat készítés fortélyaival. Ezért meghívtuk a közgyűlés valamennyi tagját, az illetékes bizottságok tagjait, szakértőit, a főosztályok vezetőit, a teljes intézményrendszer vezetőit, valamint a partner vállalatok, cégek képviselőit. „Külső” cégek részéről is nagy volt az érdeklődés, így a képzésen több száz ember vett részt. Olyan projekteket mutattunk be, amelyek már nyertek valamelyik pályázaton, ezzel igyekeztünk lebontani a falakat, eloszlatni az idegenkedést a pályázatokkal kapcsolatban. Az is célunk volt, hogy a résztvevők speciális ismeretekhez jussanak a Nemzeti Fejlesztési Tervhez kapcsolódó feladatok, lehetőségek tárgyában, ezért előadónak meghívtuk az adott  témában illetékes minisztérium szakemberét, a helyi, a várost érintő témákban pedig a szakterületet legjobban ismerő városházi  vezető munkatárs volt az előadó.
A nyitó nap előadásait minden szakterületen két-két „gyakorló” nap követte. Az elsőn a résztvevők megismerkedtek az EU pályázatok formai és tartalmi követelményeivel. Ennek keretében megismerték – többek között – a projekt űrlapot, logikai keretmátrix gyakorlaton vettek részt, áttekintették a pályázati űrlap kellékeit, majd megismerték a nyertes PEA pályázatokat. A második napon megvitatták a minta projekteket, esettanulmányokkal ismerkedtek, közös projektfejlesztésen vettek részt, megtapasztalták a sikerfaktorokat és a kudarcelemeket, végül megismerkedtek az aktuális pályázati lehetőségekkel.
Az előadások – amelyek helyszínéül a Polgármesteri Hivatal nagyterme szolgált – februárban kezdődtek és májusig tartanak. Valamennyi előadás, illetve gyakorlati foglalkozás összefoglalója megtalálható – így bárki számára megismerhető – a www.pecs.hu honlapon.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu