Európai Unió – Magyarország – 2004. május 1.

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

Európai Unió – Magyarország – 2004. május 1.

VI. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
dr.Tóth Zoltán



Tisztelt Európai Uniós Állampolgárok, Kedves Magyar Honfitársaim! Kedves Kolléganők és Kollégák!

A magyar közigazgatási tisztviselők, állami és önkormányzati alkalmazottak, nagy örömmel vettek részt az uniós csatlakozás előkészítő folyamatában. Az előkészületek jelentős szakmai erőfeszítéseket igényeltek a központi szervezeteknél dolgozó kollégáktól, de a rendszerváltáshoz hasonlóan, ez a folyamat továbbgördül a területi és a helyi szerveteknél dolgozó kollégákra is. Meggyőződésem, hogy nem a közös akarat késedelméről van szó, hanem a munkafolyamat természetes rendjéről, mert a szándék vonatkozásában eddig is együtt voltunk, közösen akartuk az uniós csatlakozást.

Magyarország készen áll az európai uniós értékek elfogadására. Különösen igaz ez a köztisztviselőkre, akik szélesebb látókörűek – szakmai képzettségüknél és biztonságos munkahelyüknél fogva – a hétköznapok monoton munkaleterheltségét vagy a munkanélküliséget megélő honfitársainkhoz viszonyítva.

A jelenlegi magyar kormány is azon dolgozik, hogy az uniós, általános értékek részévé váljanak a közgondolkodásnak. Ugyanakkor a magyar tagállami érdekeket érvényesíteni szükséges az uniós érdekek keretében. Egység és külön érdek. Ennek a harmóniának a megteremtése a politika szintjén művészet, a közigazgatásban pedig lényeges munkateher-többlet.

A rendszerváltás lényegi eleme, hogy Magyarország újra Európa része. Elindultunk az első szabad országgyűlési választással 1990-ben, és most az első európai parlamenti választáson dolgozunk 2004-ben – közösen.

Egy filozófus azt mondta a társadalmi törvényszerűség érvényesüléséről a XIX században: Az emberek nem tudják, de teszik. A köztisztviselők nyelvén – a társadalmi változások eredményeként – ez 2004-re úgy változott meg: Tudják és teszik!

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu