Szécsényi Gyermekesély Program 2007/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek

Szécsényi Gyermekesély Program 2007/4

IX. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Bartusné dr. Sebestyén Erzsébet címzetes főjegyző Szécsény



2007. május 25-én 306 igen és három tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés a „Legyen jobb a gyerekeknek nemzeti stratégiáról, 2007–2032” címet viselő határozati javaslatot. A dokumentum egyik legfontosabb célja, hogy egy generáció alatt jelentősen csökkentse a gyerekek és családjaik szegénységét.

 

 

A megvalósuláshoz több évtizedes, folyamatos erõfeszítések szükségesek. A nemzeti stratégia sikerének konkrét feltétele, hogy minden helyi közösség felismerje az ügy fontosságát, saját szerepét, lehetõségeit, érdekeit, hogy a helyi társadalom, a helyi igazgatás, a civilek, egyházak, szakemberek, polgárok, elsõsorban talán a szülõk, és mindenki, aki a gyerekekkel foglalkozik, magukénak tekintsék az ügyet, és együtt dolgozzanak ennek érdekében. Az MTA gyerekszegénység elleni nemzeti programot kidolgozó, Ferge Zsuzsa szociológus által vezetetett irodájának (GYENPiroda) munkatársai az országos program elkészítése és kormányzati jóváhagyása után arra a meggyõzõdésre jutottak, hogy a gyakorlatban kipróbálás nélkül nem tudják folytatni a program továbbfejlesztését, nem tudják elõsegíteni annak országos megvalósulását még a megfelelõ jogszabályok meghozatala esetén sem. Ezért kezdték meg a „Szécsényi alkalmazási kísérletet”, a program komplex alkalmazását egy rossz helyzetû kistérségben. 

 

A Szécsényi kistérségben kijelölt mintahelyként elindult a Gyermekesély program, amelynek célja a szegénységben élõ családok számának csökkentése, a gyermeki kirekesztés és mélyszegénység szélsõséges formáinak felszámolása, a gyermekek továbbtanulási lehetõségeinek növelése, a térségben élõ gyerekek életkörülményeinek javítása – a helyi döntéshozók és szakemberek együttmûködésével. Az önkormányzatok együttmûködése, valamint a helyi lakosság segítõkészsége lehetõvé tette, hogy 2007. június végéig közel 400 családnál kérdõíves felmérést végeztek a Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programiroda (GYENP) munkatársai. 

 

A Szécsényi kistérség 13 településén – mely mintegy 20 500 lakost érint – a felmérések szerint a szegénység mértéke az országos kétszerese, a munkanélküliségi ráta 17%-os, az általános iskolások 45%-a pedig hátrányos helyzetû. 

 

A kutatások szerint a legmagasabb kockázata a gyermekszegénységnek az egyedülálló szülõk családjaiban és a munkanélküli családokban van. A szegénység együtt jár a nem megfelelõ egészségügyi ellátással, a biztonságos családi környezet hiányával, az anyagi ellehetetlenüléssel, az alacsony színvonalú háztartásokkal, valamint annak veszélyével, hogy a szegény gyermekek nem vehetnek részt a rekreációs, kulturális, szabadidõs és sporttevékenységekben. 

 

Éppen ezért a gyermekek szüleinek, családjainak bevonása a szegénység elleni küzdelembe nélkülözhetetlen. Ehhez olyan szociális védõháló kiterjesztésére van szükség, amely pénzügyi eszközökkel is segít a szülõknek, a családnak az eladósodás megakadályozásában, illetve rendezésében. A program keretében szükség van olyan vizsgálati módszerekre, amelyek feltárják a hátrányos helyzet kialakulásának okait, új munkamódszerek kidolgozására a gyermekszegénység és kirekesztettség leküzdéséhez, illetve kialakulásának megakadályozásához. Szükség van az esetek feldolgozását segítõ eljárásokra, tudományos kutatómunkára. Fontos kiindulópont a korai beavatkozás szükségessége a gyermekszegénység megakadályozásában. 

 

A Szécsényi kistérség önkormányzatainak együttmûködésével e program keretében a gyerekházakat hoztak létre, melynek fõ célkitûzései a gyerekek fejlõdésének elõsegítése, ezen belül a tanulási, nyelvi képességfejlõdésük biztosítása, egészségi állapotuk javítása, szociális és érzelmi fejlõdésük elõmozdítása, valamint a családok és közösségek életvitelének segítése. A gyerekházak keretén belül a program az adott településeken a 0–6 éves korú gyerekeket és szüleiket segíti, illetve a jelenleginél hatékonyabb eszközökkel mozdítja elõ a gyerekek fizikai, értelmi és szociális fejlõdését az életük legkorábbi idõszakában. A gyerekházak minden hétköznap délelõtt vannak nyitva. A ház szolgáltatásait minden 0–6 éves korú gyermeket nevelõ család térítésmentesen veheti igénybe. A Rimóc és Varsány településeken túl a magyargéci gyerekházban is megkezdõdött a kisgyerekek korai képességgondozását célzó program. 

 

A Gyermekesély program lehetõséget teremt szakmai találkozókra a szociális szakemberek és a pedagógusok számára is. Az oktatás területén új pedagógiai módszerek megismerése érdekében rendszeres szakmai találkozóknak, pedagógusmûhelyeknek adnak otthont a kistérség általános iskolái. A program keretén belül elérhetõek a módszertani bemutatók, ilyen pl. a „Nyelv- és kommunikációfejlõdés kora gyermekkorban” címû tájékoztató anyag, melyet minden gyermekekkel foglalkozó szakembernek ajánlunk. A gyerekek tanulását a kistérségben élõ mentorok segítik, akiknek képzése szintén a Gyerekesély program keretében valósult meg. A közösségfejlesztés komponens keretében került sor a „Segítõk segítése” képzésre, valamint a kistérség polgármestereinek, jegyzõinek részvételével megvalósuló, együttmûködésüket fejlesztõ tréningre. 

 

Az iskolák közremûködésével kiválasztott 25 tanulónak nyílt lehetõsége 2007 nyarán zánkai táborozásra. 

 

Elõ lépésként a jelenlegi foglalkoztatási helyzet, a szülõk munkavállalási esélyeinek javítása érdekében elkészült a munkaerõpiac feltérképezése, valamint a szülõk munkavállalásra tréningeken való felkészítése. 

 

A digitális írástudás fejlesztését célzó csoportfoglalkozásokon már hónapok óta részt vehetnek a gyerekek. Az ingyenes internethasználatot is nyújtó közösségi terek a szécsényi teleházban, Pilinyben, Szécsényfelfaluban és Endrefalván már mûködnek, a közeljövõben ez a lehetõség adott lesz Rimócon, Nógrádszakálban is. A közösségi terek célja, hogy hozzájáruljon a településen élõ tinédzserek önszervezõdéséhez, valamint alternatívát nyújtson a csellengõ fiatalok számára. 

 

Az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve a „Legyen jobb a gyerekeknek” program megvalósítása jelentõs jogszabályi háttéren és költségvetési forrásokon túl óriási helyi erõfeszítéseket igényel. Ehhez külsõ és helyi szakemberek tartós és jóhiszemû együttmûködése, valamint a helyi társadalom fokozatosan erõsödõ támogatása, de nehezen megtartható bizalma szükséges.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu