Mit csinál ma a Nógrád Megyei Területfejlesztési Ügynökség? 2007/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Területfejlesztés

Mit csinál ma a Nógrád Megyei Területfejlesztési Ügynökség? 2007/4

IX. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Aradiné Oravecz Éva
ügyvezető igazgató
Salgótarján
Nógrád Megyei Területfejlesztési Ügynökség

A Nógrád Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaságot az 1996. évi XXI. törvény alapján megalakult Nógrád Megyei Területfejlesztési Tanács alapította – a munkaszervezeti feladatok ellátására – 1996. szeptember 1-jén.

 

 

Az ügynökség alapfeladata a területfejlesztési tanács titkársági feladatainak ellátása és a megyei decentralizált fejlesztési források pályázati rendszerének – pályázati kiírás elõkészítése, pályáztatás lebonyolítása, döntés-elõkészítés, szerzõdéskötések elõkészítése, a támogatott pályázati programok megvalósításának ellenõrzése – kezelése volt. Nógrád, mint egyike a leghátrányosabb helyzetû megyéknek, 1997–2003 között külön felzárkóztatási program megvalósításában vett részt. Az ügynökség ennek keretében 2700 db pályázatot vizsgált, melyek közül 2091 kapott támogatást. 

 

Az alapfeladatok mellett az ügynökség alapításától részt vett a megyei és térségi fejlesztési programok, ágazati koncepciók, fejlesztési tervek készítésében, és kapacitásától függõen a szakterületéhez illeszkedõ vállalkozási tevékenységet is végzett. Például részt vett a Nyugat-nógrádi Regionális Hulladéklerakó elõkészítésében, ágazati, európai uniós, illetve régiós pályázati kiírásokra megbízás alapján – sikeresen – pályázati dokumentációkat állított össze. 

 

A területfejlesztési politika változásának – a regionalizáció erõsödésének hatására – a megyei területfejlesztési tanácsok feladatai csökkentek, 2007-tõl új decentralizált források a megyéknél már nem állnak rendelkezésre. Ez azt jelentette, hogy a pályázati programok kezelésénél „csak” az elõzõ években támogatott pályázati programok ellenõrzési és adminisztratív – jelentések, adatszolgáltatások – feladatai maradtak a megyéknél, és így természetesen az ügynökségnél. A feladatok változása új kihívás elé állította a szakmailag felkészült, jelentõs szellemi potenciált felhalmozó Nógrád Megyei Területfejlesztési Ügynökség Kht.-t is. 

 

Az alapfeladatokon belül továbbra is ellátjuk a tanács titkársági feladatait, de a megyei területfejlesztési tanács 2007. évi munkaprogramjában meghatározottak szerint az ügynökség egyik fõ feladatává vált az önkormányzatok és a kistérségek részére nyújtott pályázati tanácsadás. A hozzánk forduló önkormányzatokat segíteni igyekszünk a pályázati programok közötti eligazodásban, fejlesztési elképzeléseik megvalósítását elõsegítõ pályázati konstrukciókat javasolunk. 

 

Külön feladatként egy kistérség fejlesztési programjának kidolgozásában is közremûködünk. Ennek keretében a kistérség általános helyzetének felmérésén túl valamennyi település gondjait, problémáit és elképzeléseit vizsgáltuk. Ezek ismeretében kerül sor a kistérségi fejlesztési program összeállítására. 

 

Fentieken túl széles körû partneri együttmûködéssel sikeres pályázati programot valósítottunk meg, melynek keretében elkészült és elfogadásra került az évek óta súlyos foglalkoztatási gondokkal küzdõ megye foglalkoztatási stratégiája, valamint a megye mind a hat kistérségében megalakultak a foglalkoztatási paktumok. E szervezõdések – az Európai Unióban már bevált módon – az adott térség foglakoztatásban érintett valamennyi szereplõjét (önkormányzatok, gazdálkodók, szakképzõ intézmények, civil szervezetek, állami foglalkoztatási szolgálat kirendeltségei stb.) bevonva kívánnak foglalkoztatást elõsegítõ programokat megvalósítani. 

 

Felmérésre kerültek a Kelet-nógrádi medence ipartörténeti emlékei, és javaslatok kerültek kidolgozásra egyes létesítmények idegenforgalmi hasznosítására, idegenforgalmi attrakciók kialakítására. 

 

További megyei szintû, és véleményünk szerint megyei koordinációt is igénylõ programok és projektek elõkészítését is a feladatunknak tartjuk. Ezek egyike a hulladéklerakók rekultivációs programja, másik pedig a határ menti együttmûködés keretében a magyar–szlovák határ mindkét oldalának fejlõdését elõsegítõ projektek elõkészítése. 

 

Vállalkozási tevékenységünk keretében részt veszünk két pályázati projekt menedzselési feladatainak ellátásában, amikor is a pályázati programok teljes nyomon követése mellett a teljes projektadminisztráció szervezése, az elõrehaladási jelentések és támogatásigénylések összeállítása, dokumentálása a fõ feladatunk. Megbízás alapján – szakképzett közbeszerzési referenseinkre támaszkodva – közbeszerzési eljárások lebonyolítását is vállaljuk. 

 

Vállalkozási szerzõdés alapján dolgoztuk ki a Pásztói kistérség teljes területét érintõen a kistérség vízrendezési megvalósíthatósági tanulmányát, mely komplex területi vízgazdálkodási programként is hasznosítható. 

 

A határ menti együttmûködés keretében részt vettünk a Neogradiensis Eurorégió területét érintõ területfejlesztési programok összeállításában 

 

Ugyancsak vállalkozási tevékenységünk kertében – elsõsorban a késõbbi megbízások reményében egyes települések részére településfejlesztési program összeállításán dolgozunk. Ezeknél a települési adatok részletes feltárását követõen a kistérségi, megyei és regionális programokhoz illeszkedõ településfejlesztési ötletek kerülnek feltárásra és kidolgozásra. 

 

Összességében megyei területfejlesztési ügynökség a területfejlesztési politika változásait követve próbálja szakmai és szervezeti kereteit megõrizni, és alaptevékenységének megfelelõen a területfejlesztéshez kapcsolódó feladatait ellátni úgy, hogy fokozatosan növekvõ mértékben tevékenysége a vállalkozások irányába megy át. A tanács által ráruházott feladatainak megfelelõen a pályázati programok kiválasztásához segítséget nyújt az önkormányzatoknak, de ezen felül megbízás alapján pályázatok készítését, projektmenedzselést is vállal mind önkormányzatok, mind vállalkozások részére.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu