Határokat bontunk – hidakat építünk 2007/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Testvérvárosi kapcsolat

Határokat bontunk – hidakat építünk 2007/4

IX. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Bartusné dr. Sebestyén Erzsébet címzetes főjegyző Szécsény



A Szécsényhez tartozó Pösténypuszta településrész és a szlovákiai Petőpuszta (Petov) között az Ipolyon megépülhet az első híd. A szlovák és a magyar kormányfő Pozsonyban folytatott tárgyalásaik során támogatták ezen kezdeményezést. Ekkor született döntés arról is, hogy a jövőben megépítik a Kassát Miskolccal összekötő autópályát.

 

 

Ezen megállapodás megkötését több éves elõkészítõ munka elõzte meg. A két országban közösen mûködõ polgári társulás intézkedései nyomán a Nógrádszakál (Rárós) és Bussa (Busince), valamint Petõpuszta- Szécsény (Pöstyénpuszta) közötti hidak mûszaki kivitelezési tervei már elkészültek, az illetékes hatóságoktól a beruházásokhoz szükséges építési engedélyek kiadásra várnak. Az Európai Unió elõreláthatólag a beruházás költségének 85 százalékát fedezi. 

 

Dr. Serfõzõ András, az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal fõtanácsadója, az Ipoly-hidak Újjáépítéséért Polgári Társulás elnöke elmondta, hogy valószínûleg a pályázat nyerteseinek vállalniuk kell az önrészt, de bízik benne, hogy az önrész vállalója a két kormány lehet, hiszen ezek kiemelt állami beruházások. Késõbbiekben egy harmadik Ipoly-híd építését is, tervezik Hugyag és a szlovákiai Szécsénykovácsi (Kovacocve) között. 

 

folyón az érintett önkormányzatok közremûködésével ideiglenes fahidakat építettek, a rajtuk történõ tömeges átkelés is mutatja a két ország közötti érdeklõdést. A családi kapcsolatok szorosabbra fûzése mellett ipartelepítést, a foglalkoztatottság növelését remélik a gépkocsik átjutását is biztosító hidak felépítésétõl. A hidak mellett utak is épülnek majd a határ mindkét oldalán. 

 

Szécsény a legnagyobb település az Ipoly mentén, ahol még nincs közforgalmi híd a szlovák oldalra. Eddig Balassagyarmat vagy Ipolytarnóc felé mintegy 50 km-t kellett utazni ahhoz, hogy a négy kilométerre lévõ szlovákiai településekre átjussunk a városból. 

 

Az Ipoly-hidakat a II. világháborúban robbantották fel. Az Ipolyon a második világháború végéig negyvenhét híd ívelt át, ma mindössze három helyen vannak a közúti közlekedést szolgáló ilyen építmények. Bízunk benne, hogy a tervek szerint 2008 végén megindulhat a forgalom a két új Nógrád megyei vízi átkelõnél is.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu