Európai Napok 2007/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Régió

Európai Napok 2007/6

IX. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Dr. Siket Judit hivatalvezető Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal



Minden évben megrendezésre kerül az Európai Napok rendezvénysorozat az Államigazgatás Területi Képviselőinek Európai Szövetsége szervezésében. A jövő évi rendezvények előkészítéséről tartott ülést a romániai Galatiban október 12–14. között a szövetség koordinációs bizottsága.

Az Államigazgatás Területi Képviselõinek Európai Szövetsége (The European Association of State Territorial Representatives – EASTR) 2000-ben alakult brüsszeli székhelyû szervezet, amely jogi kereteket biztosít a már korábban is létezõ, államigazgatási szervek és szakemberek közötti szakmai együttmûködésnek. A szervezet fõ rendezvénysorozata az Európai Napok (Europen Days of State Territorial Representatives), melyek alapvetõ célkitûzése az európai országok államigazgatásának területi szintjén tevékenykedõ állami tisztviselõk közötti párbeszéd és tapasztalatcsere elõkészítése. Emellett fontosnak tartják a szervezet tagjai az európai államok és a világ más részének államai közötti együttmûködés erõsítését, a nemzeti, a területi és a helyi önkormányzatokkal, az Európai Unióval, más szervezetekkel a kapcsolatok fejlesztését.

 

Az EASTR tagjai között találhatjuk Franciaországot, az Egyesült Királyságot, Németországot, Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát, Luxemburgot, Belgiumot, Hollandiát, a Cseh Köztársaságot, Lengyelországot, Romániát, Szlovéniát, Litvániát, Ukrajnát. A Magyar Köztársaság Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériuma is tagja 2003. óta a szervezetnek.

 

Az Európai Napok rendezvénysorozat valódi európai jellegzetességeket mutat, köszönhetõen a résztvevõk számának és sokszínûségének. A szakmai konferencia évente egy alkalommal – elõre meghatározott témákban – kerül megrendezésre, munkanyelve az angol és a francia. A rendezvény keretében mód nyílik arra is, hogy egy-egy résztvevõ állam bemutathassa közigazgatási intézményrendszerének fõbb sajátosságait, mûködési jellegzetességeit, változásait. A szervezet az elmúlt években – az institucionális kérdések mellett – a következõ fõbb témaköröket vitatta meg:

• Államigazgatás és helyi közigazgatás; igazgatás középszinten – a „szomszédság” kihívásai;

• A krízishelyzetek kezelése területi szinten; a területi igazgatás és a helyi választott testületek; • Az államigazgatás területi képviselõi – közvetítõk Európa és a régiók között?;

• Az államigazgatás területi képviselõinek szerepe a jövõ Európájában;

• Az államigazgatás területi képviselõi és a mezõgazdasági tér.

2007 nyarán – amellett, hogy a magyar közigazgatási reform fõbb sajátosságai plenáris ülésen kerültek ismertetésre – kiemelt témaként „A biztonság, az állampolgárok és az államigazgatás területi képviselõi” került megvitatásra. A résztvevõk elemezték annak kérdését, hogy miként mérhetõ az állampolgárok biztonságérzete, hogyan lehet hatékonyan együttmûködni a rendõrségi és a civil biztonsági szervezetekkel, a válsághelyzetek, rendkívüli helyzetek hogyan érintik a mindennapi biztonságérzetet. Részünkrõl a szociális kirekesztéssel kapcsolatos kockázatcsökkenés témája került kiemelésre, külön ismertetve a szociális és gyámhivatalok szerepét.

 

Október 12–14. között a romániai Galatiban a koordinációs bizottság (Liaison Committee) tartotta ülését, ahol képviselhettem területi hivatalvezetõként Magyarországot. A bizottság a szervezet mûködésének reformja mellett foglalkozott a 2008. évi Európai Napok rendezvénysorozat elõkészítésével. A rendezvénysorozat fõbb témáira rendkívül sok javaslat merült fel, amelyek tükrözik a résztvevõ területi államigazgatási képviselõket leginkább érdeklõ problémákat, amelyek számunkra a közigazgatás különbözõ szintjein és területein mûködõ köztisztviselõk számára is érdekesek. Néhány példa a témajavaslatok közül: az államigazgatás szolgáltatásainak közelebb vitele az állampolgárokhoz; a nõk munkavégzése, juttatásaik, lehetõségeik; a mozgáskorlátozottak, egyéb fogyatékkal élõk lehetõségei; a közigazgatás modernizációja; az Európai Unió alapjai igénybevételi eljárása az egyes országokban; az e-kormányzás; a szubszidiaritás elvének érvényesülése; a globális felmelegedés. A következõ év rendezvényének kiemelt témái a következõk lesznek: A közigazgatás képviselõinek szerepe a csatlakozást követõen, különösen a források igénybevételében és az e-kormányzás. A második ülésen témaként szerepelhet a közigazgatási szolgáltatási funkciók közszférában történõ ellátása, illetve privatizálása, az idõsek, fogyatékkal élõk problémáinak megvitatása.

 

Az Európai Napok keretében megtárgyalt témák és a jövõbeni javaslatok hozzájárulnak a szervezet és az egyes tagok további munkájának sikeréhez, amelyek zálogai annak, hogy a szervezet tagjaként a jövõben is részesei lehessünk az európai államigazgatási szervek együttmûködésének, és ezáltal a közösen létrehozott vívmányok terén is elõre léphessünk. A magyar területi államigazgatás szerveként a közigazgatási hivatalok számára biztosított a szervezeti tagsággal az európai együtt gondolkodás, az innováció, a korszerû tudásbázis megteremtésének lehetõsége, mellyel élnünk kell. ■ 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu