Nyírbátor keresi a gazdasági alapjait 2007/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Vagyongazdálkodás

Nyírbátor keresi a gazdasági alapjait 2007/5

IX. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Tóth Árpád dr.
jegyző
Nyírbátor

Nyírbátor a Nyírség keleti részének legjelentősebb települése. A jelentős történelmi múlttal rendelkező település összefonódott a Báthori családdal, s általa a magyar középkori történelem egyik központja volt. Ennek bizonyítékai az e korszakból megörökölt, a történelmi múltat magukba rejtő műemlékek. Ezek megőrzése, ápolása, a történelmi hagyományok megtartása, az ezekhez kapcsolódó fesztiválok, kulturális arculat kialakítása komoly anyagi terhet ró városunkra.

 

 

Nyírbátor gazdaságföldrajzát tekintve, 14 ezer lakosával a 20 települést magába foglaló, mintegy 50 ezres lakosú Délkelet- Nyírség központja. Debrecentõl 50 km-re, Nyíregyházától 35 km-re helyezkedik el. 2007 szeptemberétõl az M3-as autópálya 26 km-re közelítette meg a várost, melynek várhatóan további gazdaságélénkítõ hatása lesz.

 

A városvezetés legfontosabb célja az, hogy Nyírbátor – gazdag történelmi múlttal, hagyományokkal rendelkezõ, kisvárosi hangulatát megõrizve – erõsítse térségi szerepét, élhetõbb, komfortosabb feltételeket nyújtson az itt élõknek, különös tekintettel a fiatalok, a pályakezdõ diplomások itthon tartására. Mindehhez a város mûködésének gazdasági alapját tovább kell bõvíteni, további foglalkoztatási lehetõséget kell biztosítani.

 

Ennek érdekében a város 1998-ban pályázott az ipari park cím elnyerésére, és sikerült is egy közel 60 ha-os területet erre a célra kialakítani. A fejlesztések azonban csak a már korábban ezen a területen mûködõ vállalkozásoknál folytak. Új beruházó a zöldmezõs területekre nem érkezett.

 

Hazánk európai uniós csatlakozásával azonban új pályázati lehetõségek nyíltak meg, és ennek megfelelõen 2004 tavaszán az elsõ körben pályáztunk a I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében kiírt forrásokra. 2004 májusában a Regionális Operatív Program 2.1.1 jelû, és „Hátrányos helyzetû régiók és kistérségek elérhetõségének javítása” elnevezésû kiírására nyújtottunk be pályázatot, amelyben partnerünk volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Állami Közútkezelõ Kht. A projekt magába foglalta az ipari park jogcímmel rendelkezõ zöldmezõs beruházásokra alkalmas területek megközelíthetõségének biztosítását és teljes közmûvel való ellátását (villany, ivóvíz, szennyvíz, csapadékvíz, gáz). A fejlesztés teljes költségvetése 501 169 718 Ft volt, amelyhez 411 250 500 Ft támogatást nyertünk a strukturális alapokból.

 

Még 2004-ben megtörtént a pályázat elbírálása, és a döntést követõen megkezdõdtek a támogatási szerzõdés megkötéséhez szükséges dokumentumok elõkészítései. 2005 márciusában aláírtuk a támogatási szerzõdést, és lefolytattuk a közbeszerzést a kivitelezõ kiválasztása érdekében. A fejlesztés még az év végére befejezõdött, és megtörtént a beruházás mûszaki átadása.

 

A projekt szükségességét és fontosságát bizonyítja, hogy a pályázat megvalósítása alatt az önkormányzat már értékesített egy zöldmezõs területet az elsõ újonnan betelepülõ cégnek, amely szintén gõzerõvel megkezdte a gyár építését, és 2006 januárjára az üzem az új infrastruktúrán elkezdhette mûködését. A vállalkozás jelenleg is több mint 400 fõnek biztosít munkalehetõséget.

 

A legújabb fejlesztést az ipari parkunkban a gyógyászati segédeszközöket gyártó, dán érdekeltségû Coloplast Kft. valósítja meg, amellyel 2006 decemberében kötöttük meg az adásvételi szerzõdést, és ez év októberében a felépített új épületben kezdi meg a termelést. A gyár várhatóan 600 fõ közép- és felsõfokú végzettségû munkavállalónak biztosít folyamatos munkát, és remélhetõleg a beszállítói, alvállalkozói kör is újabb fejlesztéseket generál az ipari területen.

 

Ennek a beruházásnak a legnagyobb jelentõsége a foglalkoztatáson túl az, hogy olyan termelési kultúrát, technológiát, a dolgozóknak szociális ellátást biztosítanak, amely Nyírbátorban, de talán az országban is egyedülálló.

 

Összességében tehát elmondható, hogy az uniós támogatás beváltotta a hozzá fûzött reményeket. Bár az is igaz, hogy a projekt lebonyolítása nem volt zökkenõmentes, mivel önkormányzatunk az elsõ körben kötötte meg a Váti Kht.- val a támogatási szerzõdést, és a legelsõk között voltunk a megvalósítás során is, így az elszámolási, beszámolási dokumentumok benyújtása többször okozott nehézséget a városnak, de a közremûködõ és az irányító hatóságnak is. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a projekt lebonyolítása során alakult ki az elszámolási rendhez kapcsolódó dokumentumok végsõ formája.

 

A polgármesteri hivatal köztisztviselõi a projekt elõkészítése, megvalósítása, és az elszámolás során olyan ismereteket sajátítottak el, amelyek a késõbbi uniós pályázatoknál és a most megjelenõ új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatainál hasznosak.

 

Bízunk benne, hogy a minden színvonalat kielégítõ ipari parkunkban további érdeklõdõk, befektetõk jelennek meg, és a foglalkoztatás támogatásával, versenyképes jövedelmek biztosításával elõsegítik a bevezetõben megfogalmazott célok megvalósítását. Olyan a városunk, amilyenek a polgárai. Ha gazdagok a polgárok, gazdag a város is. Ha szegények a lakói, szegény a város is.

 

Olyan, mint a valós társadalmi környezete. Éppen ezért rajtunk múlik, elsõsorban az itt lakókon, nyírbátoriakon hogyan alakítjuk közösségi életünket, a város jövõjét. ■

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu