Sárospatak és Krosno 2007/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Testvérvárosi kapcsolat

Sárospatak és Krosno 2007/5

IX. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Dr. Komáromi Éva
jegyző
Sárospatak

Sárospatak testvérvárosi kapcsolata 2007. augusztus 26-án egy újabb településsel bővült, mégpedig a történelem során hagyományosan baráti Lengyelország egyik déli városával, Krosnóval.

 

A két város kapcsolata is sok-sok évre nyúlik vissza, mivel Krosnóban nagy hagyományai vannak a tokaji bor kereskedelmének. A hagyományok szerint a tokaji borút évszázadokon át Tokaj-hegyaljáról indulva, Szlovákián keresztül Dél- Lengyelországba (Krosno) vezetett. A krosnói piactér volt az a báziselosztóhely, ahonnan a lengyel kereskedõk tovább szállították a bort az északibb országrész felé.

 

A régmúlt hagyományokon alapuló kapcsolat 2003 májusában indult újra, amikor a lengyel város magyar napokat rendezett, amelyre Sárospatak delegációját is meghívták. Ezt követõen a két város fõiskolája együttmûködési megállapodást írt alá, majd a két város vezetõi egyre gyakrabban találkoztak, és mindinkább megfogalmazódott az igény a szorosabb kapcsolatra.

 

Megjegyzendõ, hogy a lengyel Portius Társaság volt az egész kapcsolat legaktívabb mozgatója.

 

2006-ban a Sárospatak melletti Hercegkúton Portius pince került felavatásra közös részvétel mellett, majd a két város rendõrkapitánysága is felvette a kapcsolatot. 2007 márciusában Krosno város polgármestere meghívó levelet küldött Sárospatak polgármesterének, melyben felajánlotta a partnervárosi együttmûködést. Ezt a kérést a sárospataki képviselõ- testület március 30-án megtartott ülésén egyhangú igen szavazattal támogatta, és felhatalmazta a polgármestert az együttmûködésrõl szóló szándéknyilatkozat aláírására.

 

A májusban Sárospatakon megrendezett Pünkösdi Szent Erzsébet-napokon részt vett egy nagyobb létszámú krosnói delegáció.

 

A két város eddigi együttmûködésének legsikeresebb pontja az idén júniusban megszervezett lengyel–magyar fürdõnap volt a sárospataki termálfürdõben, amire a krosnói vendégek, mintegy 650- en különvonattal érkeztek.

 

Végül az elõkészítõ folyamat lezárásaként 2007. augusztus 25–28. között a Kárpáti Égtájak Fesztiválja díszvendége volt Sárospatak városa.

 

Ezen ünnepi napok kiemelkedõ eredménye volt a 2007. augusztus 26-án megtartott ünnepi közös testületi ülés.

 

Az ülésre mindkét város képviselõ-testülete meghívást kapott, ahol egyetlen napirendként került sor a polgármesterek részérõl a testvérvárosi megállapodás aláírására.

 

Az ülést a magyar jogrendtõl eltérõen a jegyzõ hívta össze és vezette le, így a vendéglátóhoz alkalmazkodva Sárospatak képviseletében az én tisztem volt az elõzmények kronológiai ismertetése.

 

Delegációnkban a képviselõkön kívül intézményvezetõk és más meghívottak is részt vettek (a Mûvelõdés Háza, Rákóczi Múzeum, Termálfürdõ és Camping, Zempléni Fesztivál programigazgatója, rendõrség, tûzoltóság) azzal a céllal, hogy közös rendezvények szervezésével a lakosság mind szélesebb rétegei is megismerkedhessenek egymással.

 

Mindkét város vezetõ tisztségviselõi úgy gondolják, hogy a kapcsolat a múlt hagyományain alapszik, azonban a jelen nehézségei (uniós tagság, államhatármenti régió, önkormányzati finanszírozási nehézségek), és a jövõ lehetõségei (közös interregionális uniós pályázatok) új irányvonalat adhatnak ennek a testvérvárosi kapcsolatnak. ■

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu