Mándok 2007/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Területfejlesztés

Mándok 2007/5

IX. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Galambos Péterné jegyző Mándok



A köztársasági elnök Mándok nagyközségnek 2007. július 1. napjától városi címet adományozott. Mándok gazdag történelmi múlttal rendelkező település Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Magyarország legkeletibb részén, a Tisza könyökében helyezkedik el, a Kisvárdai statisztikai kistérség tagja.

A település 1720-ban már mezõvárosi rangot kapott, 1876-tól a közigazgatás megszervezésével járási székhely lett, 1971-tól a környezõ három településsel együtt közös tanács központja, 1990- tõl Benk községgel körjegyzõség. A lakosság lélekszáma 1970-ig növekvõ, majd 1990-ig csökkenõ tendenciát mutat, az utóbbi években ismét kismértékû növekedés tapasztalható, jelenleg 4773 fõ.

 

A várossá nyilvánítás kezdeményezésének alapvetõ indokai elsõsorban a történelmi múltban betöltött, illetve a jövõben betölteni kívánt központi szerepben találhatók meg. Mándok kedvezõ természetföldrajzi helyzetének és adottságainak köszönhetõen az elmúlt évszázadok során környezetének természetes központja. Foglalkoztatási, közszolgáltatási, igazgatási, oktatási vonatkozásban több, a környezõ településekre is kiható szolgáltatás székhelye.

 

Az egészségügyi ellátást két háziorvosi körzet, fogorvosi körzet, két védõnõi körzet biztosítja, jól felszerelt, modern rendelõkben. A háziorvosi és a védõnõi körzet ellátja Benk, a fogorvosi körzet Benk, Tiszamogyorós és Eperjeske községek lakosait is. 1998-tól szociális központ mûködik, 20 férõhelyes idõsek otthonával és idõsek klubjával. Az intézmény jelenleg már térségi szerepkört tölt be, szociális alapellátási feladatokat lát el, gyermekjóléti szolgálatot és támogató szolgálatot mûködtet a környezõ: Benk, Tiszamogyorós, Újkenéz, Mezõladány, Tornyospálca és Tiszaszentmárton községekben.

 

Az egyházi fenntartásban lévõ 51 férõhelyes idõsek otthona a környezõ települések idõs embereinek nyújt magas színvonalú ellátást. Ápoló-gondozó otthon mûködik, ahol 90 sérült gyermek ellátását biztosítják.

 

Az általános iskola 1971 óta térségi szerepet tölt be, jelenleg itt tanulnak a mándoki és a tiszamogyorósi gyermekek, és 4. évfolyamtól a benki gyermekek. A Benk községben lévõ iskola a mándoki iskola tagintézménye, itt az 1–3. évfolyam tanul. Az iskolás gyermekek létszáma jelenleg 670 fõ, akik modern, jól felszerelt épületekben – 1979-ben, 1989- ben és 2002-ben épült – tanulhatnak, melyhez 2 tornaterem, udvari kézilabdapálya tartozik. Az intézmény helyett ad különbözõ mûvészeti oktatásnak, tánc-, zene-, képzõmûvészeti oktatás folyik. Nemcsak a település, hanem a térség oktatási centruma. 2004 szeptemberétõl ismét van középfokú oktatás a településen, esti tagozatos osztályban gimnáziumi képzés folyik.

 

A mûvelõdési ház a mûvészeti csoportok mûködtetésén túl 300 férõhelyes moziteremmel, a könyvtár 22 ezres könyvállománnyal, számítógép-, internethasználattal áll a lakosság rendelkezésére.

 

1943-tól mûködik a településen óvoda, jelenleg a 175 férõhelyen 210 gyermek gondozását, nevelését látja el. Az intézmény a megyei pedagógiai, közmûvelõdési és képzési intézet bázisintézménye, feladata a térség 11 óvodája szakmai munkájának segítése. Tagintézménye a Benk községben mûködõ óvoda.

 

A település fejlett infrastruktúrával rendelkezik, ivóvíz-, szennyvíz-, telefon-, gázhálózat kiépített, az utak 80%-a burkolt, a belvízelvezetõ rendszer kiépítése folyamatosan történik. A különbözõ szolgáltatások – benzinkút, fodrász, kozmetika, háztartásigép-javítás, piac, gyógyszertár, posta, takarékszövetkezet stb. a környék lakosait is ellátják.

 

A foglalkoztatásban az önkormányzat és intézményei mellett nagy szerepük van a rehabilitációs foglalkoztató üzemeknek, illetve a vasút adottságait kihasználó ipari cégeknek (átrakás, szállítmányozás).

 

Mándok polgárai a település városi és járási székhelyi hagyományai és jelenlegi fejlettsége, kistérségi központi szerepe miatt évek óta szeretnék, ha ismét városi rangot kapna a település, mely 2007 évben sikerült. Tudjuk, hogy ez csak az elsõ lépés volt, nagyon sok még a tennivaló ahhoz, hogy az itt lakók és az ide érkezõk igazi kisvárosban érezzék magukat. Ebben a folyamatban nagy felelõsség hárul a polgármesteri hivatalra is az ügyfélközpontú, szolgáltató közigazgatás megszervezésével. A jegyzõi feladatokat aljegyzõ kell hogy segítse, az ügyfelek részére a minél gyorsabb és hatékonyabb ügyintézés érdekében kihelyezett ügyfélfogadás tartását tervezzük megvalósítani, mind az I. fokú építési hatóság, mind a gyámhivatal részérõl. A feltételek biztosításával szorgalmazzuk egy fiókokmányiroda kialakításának engedélyezését. Az önkormányzat tervei között szerepel – többek között – egy új sport centrum kialakítása sportcsarnokkal, uszodával.

 

A várossá nyilvánítással a település életében egy új fejezet kezdõdött, új lehetõségek nyílnak meg, melyekkel élnünk kell, hogy városunk tovább fejlõdjön. Ezzel a településen lévõ valamennyi intézményre, gazdasági szervezetre új és felelõsségteljes feladat vár: a megérdemelt és kivívott címhez méltóan mindennapi értékteremtõ munkával tovább fejleszteni a várost. ■

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu