Árvízkárok enyhítése – Brüsszelből 2007/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

Árvízkárok enyhítése – Brüsszelből 2007/5

IX. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



A mai napon Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a Magyar Köztársaság képviseletében aláírta a 2006. évi tavaszi magyarországi árvízi károk enyhítésére szánt uniós támogatásról szóló megvalósítási megállapodást. Az eseményen részt vett György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének a vezetője.

 

Az ÖTM jogelõdje, a Belügyminisztérium 2006. június 9-én nyújtotta be kérelmét az Európai Bizottsághoz. A bizottság 2006 decemberében a kérelem támogatása mellett döntött, és 15 063 587 euró (közel 4 milliárd forint) támogatás folyósítását javasolta Magyarország részére az Európai Unió Szolidaritási Alapjából. A javaslatot az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa is jóváhagyta.

 

A megállapodásban rögzítésre kerültek a támogatás felhasználásához szükséges feltételek. Az alapból származó pénzügyi segély csak közvetlen károkra, állami és önkormányzati kiadásokra fordítható, valamint elsõdleges veszélyhelyzeti tevékenységek részfinanszírozására szolgál. A támogatást, a szerzõdés aláírását követõen, a bizottság egy összegben folyósítja, amit a magyar állam 1 éven belül köteles felhasználni. A végrehajtást követõ 6 hónap elteltével hazánknak végleges jelentést kell benyújtania a bizottsághoz.

 

A Belügyminisztérium jogutódjaként az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium feladata volt a szolidaritási alap pályázatának kidolgozása és lebonyolítása. Mivel a 2006-os tavaszi árvízi védekezésben és a kárelhárításban nem csak az ÖTM volt érintett, szükséges volt a többi tárca bevonása is a támogatások felosztásába. Az ÖTM az érintett minisztériumokkal egyeztetett, és ennek alapján javaslatot tett a tárcák közötti támogatás felosztására, a feladatok ütemtervének meghatározására. A támogatás felosztása a 2126/2007. (VII. 3.) kormányhatározat alapján történik.

AZ EUSZOLIDARITÁSI ALAPJÁBÓL SZÁRMAZÓ 2007. ÉVI TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSÁNAK CÍMZETTJEI ÉS A MINISZTÉRIUMONKÉNT FELHASZNÁLHATÓ TÁMOGATÁSI ÖSSZEGEK

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium a teljes támogatásból közel 1,3 milliárd forint felosztásáról dönthet. E támogatás jelentõs részét (megközelítõleg 650 millió forint) a 2006. tavaszi árvíz által érintett önkormányzatok kapják. A támogatás fennmaradó részét a tárca az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság árvízzel kapcsolatos kiadásainak pótlására fordítja.

 

Az érintett önkormányzatok 2007. augusztus 24-ig pályázhattak a támogatásra, indokolt védekezési, illetve helyreállítási kiadásaikhoz. Pályázatot csak azok az önkormányzatok nyújthattak be, amelyek 2006-ban az árvízzel kapcsolatos kiadásaikhoz igényeltek, és amelyek eddig nem, vagy csak részlegesen kaptak központi költségvetési támogatást.

 

A pályázatokról az önkormányzati és területfejlesztési miniszter 2007. szeptember 28-ig dönt, és legkésõbb 2007. október 10-ig szerzõdést köt a felhasználás, valamint a beszámolás feltételeirõl az önkormányzatokkal. A támogatott önkormányzatok 2008. június 30-ig használhatják fel a támogatásokat.

 

Út a megvalósítási megállapodás aláírásához

 

• 2006. április 4. – árvízi veszélyhelyzet kihirdetése a Dunán

• 2006. április 14. – árvízi veszélyhelyzet kihirdetése a Tiszán

• 2006. június 9. – Magyarország benyújtja kérelmét EU Bizottságához az EUSZA mobilizálásának érdekében

• 2006. július – a bizottság kéri a pályázat átdolgozását, hiánypótlását. A Belügyminisztérium jogutódjaként az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium veszi át az ezzel kapcsolatos feladatokat.

• 2006. december – A bizottság a magyar kérelem támogatása mellett dönt. (Szükséges az EU Tanács és az EU Parlament jóváhagyása)

• 2007. április – Az EU Tanács minõsített többséggel a magyar és a görög pályázat elfogadása mellett dönt, valamint elrendeli az EUSZA mobilizálásához szükséges pótköltségvetési módosítást.

• 2007. június 7. – Az EU Parlament plenáris ülése minõsített többséggel hagyja jóvá a bizottság javaslatát, valamint a tanács döntését, így megítéli Magyarország részére a 15 063 587 EUR támogatási összeget.

• 2007. június 3. – Kormányhatározat a 2006. tavaszi dunai és tiszai árvizek okozta károk elhárítására az Európai Unió Szolidaritási Alapjából Magyarország részére biztosított támogatás felhasználásáról.

• 2007. július 18. – Kormányrendelet az Európai Unió Szolidaritási Alapjából a helyi önkormányzatok számára nyújtható támogatás igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenõrzésének szabályairól.

• 2007. augusztus 6. A bizottság hivatalos támogató döntést hoz, valamint határozatban dönt az EUSZA mobilizálásáról a 2006-os Magyarországi árvízkárok enyhítése érdekében.

• 2007. augusztus 18. Danuta Hübner biztos asszony aláírta a Magyarországgal kötendõ megvalósítási megállapodást két példányban.

• 2007. augusztus 24. – Önkormányzati pályázatok beérkezésének határideje az ÖTM-be.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu