EUROPAN 2007/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

EUROPAN 2007/5

IX. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Benkő István
sajtó
Budapest
ÖTM

A mai napon Gyõrött került megrendezésre az EUROPAN (európai nemzeti szervezetekbõl álló nemzetközi szövetség) magyarországi pályázati helyszínének elõzsûrije. A rendezvényen az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium képviseletében Fegyverneky Sándor építésügyi és építészeti fõosztályvezetõ bejelentette, hogy Magyarország kezdeményezi teljes jogú tagságát a nemzetközi szövetségbe, a következõ pályázati ciklustól teljes jogú tagként kívánunk részt venni a szövetség munkájában.

 

Az EUROPAN szövetség célja, hogy a kontinens fiatal építészei bemutathassák városépítészeti és építészeti elképzeléseiket, innovatív ötleteikkel részt vehessenek az európai városfejlesztésekben. Az EUROPAN fõ témája az európai urbanitás, azaz a városi létezés olyan új viselkedésformáinak kialakítása, amelyek tekintetbe veszik a város sokszínûségét, a funkciók sokféleségébõl következõ formai változatosságát, valamint olyan közterek létrehozása, ahol a városlakók valóban egymásra találhatnak.

 

Az EUROPAN egyszerre több országban, azonos témákban hirdetett pályázatot 40 évesnél fiatalabb európai építészek számára oly módon, hogy biztosítja a díjnyertes pályamû megvalósítását a szerzõk bevonásával.

 

Magyarország fokozatosan kapcsolódott be az EUROPAN tevékenyégébe. Elõször fiatal építészeink számára nyílt mód a részvételre, majd 1995-tõl (EUROPAN 4) pedig már önálló magyar helyszín is meghirdetetésre került. 2007 tavaszán indult az EUROPAN 9 kétéves pályázati ciklusa, amelyen újabb magyar, ezúttal gyõri helyszín kijelölésére került sor.

 

A jelenlegi ciklusban Magyarország még a szövetség társult tagja. Az EUROPAN 9 magyarországi helyszíne a Gyõrsziget északnyugati részének rehabilitálása (kekszgyár területe), amely Gyõr egyik neuralgikus városépítészeti területe.

 

Budapest, 2007. szeptember 3.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu