Településüzemeltetési szakmai nap a Duna Palotában

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Megvalósult Projektek

Településüzemeltetési szakmai nap a Duna Palotában

XIV. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
A Jegyző szerkesztősége



A Településszolgáltatási Egyesület, valamint a Településüzemeltetési Tanács szervezésében 2012. június 6-án a Duna Palotában került megrendezésre a XI. Településüzemeltetési Országos Szakmai Nap, melynek keretében az érintett felek délelőtt a plenáris ülésen, a délutáni órákban a több területre tagozódó szekcióüléseken vitathatták meg az aktuális kérdéseket, felmerült problémákat. A Településüzemeltetési Tanács 23 szervezetének mindegyik ága – Kormány, önkormányzati szövetségek, szolgáltatók, szakszervezetek, civil szerveződések – képviseltette magát a rendezvényen, amely a korábbi szokásoknak megfelelően kitűnő vita-, illetve egyeztető fórumként szolgált a napjainkban gyökeres változásokat megélő szereplőknek.

Megnyitójában Szarvas Tibor, a Tanács társelnöke a jelenlegi időszakot a ’45 utáni, valamint a ’90-es évek elején végbemenő fordulatokhoz hasonlította. „Forradalmi időket élünk” – fogalmazott, utalva arra, hogy a kormányzat és az önkormányzatok által kitűzött célok nem csak az önkormányzatok, a szolgáltatók életében is jelentős átalakuláshoz vezetnek.

A megfogalmazott szakmai célok között az állampolgárok életminőségének javítása szerepel, természetesen a feladatellátások hatékonysága követelményének figyelembevételével. Ezek között fontos a szolgáltatások ellátása, azok minőségének javítása (kiemelten a szelektív hulladékgyűjtés, víziközművek, vonalas infrastruktúra területei); a helyi közszolgáltatások elérhető áron történő biztosítása; a szolgáltatások biztonságának megteremtése és fenntartása; a közszolgáltatások fejlesztési hátterének megtartása, valamint az egységes jogi háttér megteremtése. Ezen kívánalmak megvalósítása nélkül a közszolgáltatások ellátásában olyan hiányosságok keletkezhetnek, amelyek akár politikai elégedetlenséghez is vezethetnek. Talán éppen ennek okán is, a közszolgáltatások átszervezése az állami felügyelet alá vonás irányába mutat.

A kihívás hatalmas, hiszen kevesebb forrás áll rendelkezésre a szolgáltatások megvalósításához. A kormányzat a tervezett feladatalapú támogatások kialakítása mellett elvárja, hogy az önkormányzatok a korábbinál nagyobb részt vállaljanak a lakossággal egyetemben, erősödik az öngondoskodás követelménye. Fontos, hogy az állampolgárok is magukénak érezzék a változásokat, támogatva ezt az igényt olyan letisztult rendszerek kialakításával, amelyben az átfedések, párhuzamosságok kiküszöbölése mentén hatékony feladatellátás jöhet létre.

Szarvas Tibor előadását a BM szakmai körökben jól ismert főosztályvezetője, Dr. Bekényi József követte.

Rövid, Ötv.-re (1990. évi LXV. törvény) vonatkozó bevezetőjében kifejtette, hogy bár a korábbi törvény sok éven keresztül a joggyakorlók szolgálatában állt és jól működő önkormányzati rendszert eredményezett, elsősorban a megváltozott gazdasági feltételeknek köszönhetően elengedhetetlenné vált a változtatások mihamarabbi bevezetése. Biztosította a jelenlévőket arról, hogy az önkormányzati működést ért, napjainkban gyakran megfogalmazott kritika nem a működtetőket illeti, hiszen a szakemberek a jogi háttérnek megfelelően sikeres munkát folytattak.

(A beszámoló teljes terjedelemben – számos kapcsolódó cikk mellett – a Jegyző és Közigazgatás 2012/3. lapszámában olvasható .)

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu