Afrika, Amerika, Ausztrália, Ázsia, Európa 2005/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Afrika, Amerika, Ausztrália, Ázsia, Európa 2005/3

VII. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
dr. Tóth Zoltán főtitkár ACEEEO



Öt kontinens választási szakértői Magyarországon, Siófokon találkoznak 2005. szeptember 13-17 között. A Közép- és Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségét (ACEEEO) kérte fel a GEO (General Election Organization), hogy legyen házigazdája a világ választási szakértői tanácskozásának.

„Fegyverek helyett a szavazatok erejével…”

Kevesen hittek az ACEEEO jelmondatának megvalósulásában, amikor az iraki választások nemzetközi előkészítése elkezdődött Ottawában 2004. december 22-én. A Kanadai Választási Bizottság székházában politikailag hűvös hangulatban hallgatták hat ország képviselői a jelmondatra épített ACEEEO álláspontot. A -28 C fokos külső hőmérséklet sem kedvezett a légkörnek. De talán a karácsony előtti hangulat is elősegítette, hogy december 23-án délben megszületett az egyezség az iraki választáson való közös részvételről, és telekonferencia útján az Iraki Választási Bizottság elnöke személyesen és hivatalosan is felkérte a hat ország és az ACEEEO választási szakértőit a 2005. január 30-ai iraki választás nemzetközi értékelésére. Hivatalosan is megalakult az Iraki Választások Nemzetközi Értékelő Csoportja (IMIE).
Az iraki választók 8 millió szavazata igazolta 2005. január 30-án a döntés helyességét…
Az ACEEEO tevékenysége az arab világban nem volt előzmény nélküli. 2004 nyarán – a magyar külügyminisztérium szervezésében – Magyarországon 20 palesztin választási szakértőt képeztünk ki. Az oktatás eredményességét bizonyítja, hogy 2005 júniusában, Palesztinában, Ramallahban, a helyszínen tartunk oktatást nagy számú palesztin szakértőnek, szintén a magyar külügy támogatásával.
Az iraki és a palesztin projekt, a Jemeni Választási Bizottsággal és az Arab Ligával – időközben – létrejött kapcsolat lehetőséget ad arra, hogy a siófoki konferencián megkíséreljünk egy regionális arab választási szakértői szövetség létrehozását az arab térség országainak képviselőiből. A konferencia ezen napirendjének a vezetésére felkértük a Kanadai Választási Bizottság és a stockholmi székhelyű IDEA képviselőit, akik széleskörű nemzetközi kapcsolataikkal nagyban hozzájárulhatnak az eredményes tárgyalásokhoz.

A bíróság szerepe a választási jogorvoslatokban

2004 év végén Ukrajnában – a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján – a harmadik választási fordulóban választották meg a köztársaság új elnökét. Az ACEEEO az EBESZ/ODIRH misszió részeként minden alkalommal jelen volt a megfigyelői csoportban. Magyarországon a Legfelsőbb Bíróság fontos szerepet tölt be a törvényesség megtartásában. 2000-ben az USA legfelsőbb Bírósága kulcspozícióban volt az új elnökszemélyének a megállapításában.
Részben a konkrét események, részben a választási garanciális szerep alapján jutottunk arra a döntésre, hogy a konferencia fő szakmai témája a bíróságok szerepe legyen. Dr. Lomniczi Zoltán, a magyar Legfelsőbb Bíróság elnöke vállalta a nyitó előadás megtartását, és általános érdeklődés várja ukrán kollégájának az előadást is. Az USA legfelsőbb Bírósága elnöke még nem válaszolt felkérésünkre, de bízunk a pozitív válaszban…

Elektronikus szavazás

A magyar parlament eredménytelenül küzdött meg már három alkalommal az elektronikus szavazás kérdésével. Nem sikerült törvényt alkotni e tárgyban. A világ több országában már törvény rendelkezik e kérdésről, mert a szavazáson való részvételt minden eszközzel elő kívánják mozdítani. Az USA, Nagy Britannia, Belgium, Oroszország példáin szeretnénk okulni azzal, hogy a siófoki konferencián napirendre tűztük ezt a kérdést. Fő előadónak az Európa Tanács képviselőjét kértük fel, mert az Európa Tanács megalkotta az első ajánlását az elektronikus szavazás garanciarendszeréről.

Az Európai Unió Parlamentjének választása

Az Európai Unió 25 tagországának választási szakértői – a magyar Országos Választási Iroda szervezésében – vesznek részt a konferencián. A magyar vendéglátók egy előadással készülnek, amelyben a választási eredmények internetes megjelenésének európai standartjainak kialakítására tesznek javaslatot. A tapasztalatcsere biztosan javára válik mindenkinek, leginkább azoknak az országoknak, ahol csak az újságok írták meg némi késedelemmel a választási eredményt…

Nemzetközi szervezetek

A világban globális, regionális és nemzeti választási szervezetek működnek. Kiemelkedő szerepet tölt be az ENSZ Választási Divíziója, amelynek a feladata az ENSZ által megjelölt nemzeti választások lebonyolítása. Az IFES (Alapítvány a nemzetközi választásokért, USA) a világ 100 országában támogatja az átlátható és tisztességes választásokat. Az EBESZ/ODIRH Európa valamennyi országában tevékenykedik, de az unió megbízásából más földrészen is ellát feladatokat. Az ACEEEO regionális szervezetként 22 tagország választási szakértőinek szervezete, immár 14 éve. Hasonló szervezet működik Mexikóban, Ghanában, és a Fülöp-szigeteken. A stockholmi székhelyű IDEA 23 országot tömörít magában. A konferencia célja az is, hogy a nemzetközi szervezetek között ésszerű munkamegosztás alakuljon ki.

A Magyar Köztársaság elnöke

Göncz Árpád és Mádl Ferenc saját kezűleg írt levélben ismerte el az ACEEEO tevékenységét és elősegítették „Az államfők a tisztességes választásékért” projekt sikerét, melynek keretében további 20 államfő fejtette ki álláspontját a demokrácia alappillérének a fontosságáról. A siófoki konferencián reményeink szerint a Magyar Köztársaság elnöke mond ünnepi köszöntőt.
Somogyi Ferenc, külügyminiszter szintén részt vesz a konferencián, a „Diplomaták és választási szakértők” címmel mond beszédet mintegy 40 ország budapesti nagyköveteinek és a konferencia résztvevőinek jelenlétében.
Balázs Árpád, Siófok polgármestere házigazdaként köszönti a résztvevőket.

Magyar bor, magyar táj, magyar zene

200 külföldi vendég mellett a magyar választási szakértőket is invitáljuk a konferenciára, ahol a tartalmas szakmai program mellett a szabadidő kellemessé tételéről is gondoskodunk. Jelentkezés: www.aceeeo.org.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu