Bakonyi Károly szőlőnemesítő 2006/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Lazíts!

Bakonyi Károly szőlőnemesítő 2006/6

VIII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



Bakonyi Károly (85) igen nehéz mesterségbe kezdett, amikor a szőlőnemesítést választotta élethivatásul. A szőlőnemesítés időfaló mesterség. Egy új szőlőfajta előállítása 15-20 évet vesz igénybe, ugyanennyi időbe telik, amíg az új fajtát a szőlőtermelők megismerik, elfogadják és telepítik. Ameddig a két szülőfajta keresztezéséből származó kis szőlőmagból termőtőke lesz és bebizonyosodik, hogy a magról kelt növény jobb, mint a több száz éve termelésbe levő fajták, ennek megállapítására évek évtizedek megfigyeléseire, sok-sok vizsgálatra van szükség.

 


Az elsők között előállított sikerfajtáját a Cserszegi fűszerest 1960-ban az Irsai Olivér és a Tramini fajták keresztezéséből állította elő. Hosszú összehasonlító vizsgálatok során 1982-ben 22 év múlva kapott állami elismerést és bekerült a szaporítható fajták közé. Az 1961-ben kikelt kis növényből a 2001-es statisztikai adatok szerint 2451 hektár termőültetvény található az országban, ehhez hosszú időre volt szükség.
A Cserszegi fűszeres fajta az elmúlt 25 év alatt igen sok örömet, szép sikert hozott a nemesítőnek. Borait hazai és nemzetközi borversenyen díjazták. Még az állami minősítése előtt 1980-ban Ljubljanában nemzetközi borversenyen 1200 bor versenyében nagydíjat kapott, ugyanitt 1992-ben a Vonyarcvashegyi Szövetkezet bora ezüstérmet. A Neszmélyi Hilltop Rt. által előállított Cserszegi fűszeres bor 1998-ban Angliában 7500 kereskedelmi bor versenyében az év fehér bora elismerő címet nyerte. Az idei évben 11. alkalommal rendezik meg a Cserszegi fűszeres országos borversenyt, itt évente 60-70 a kereskedelemben is kapható bor kerül bírálatra. A Szikrai Borászati Kft. elsőként készített Cserszegi fűszeresből pezsgőt, amelyet „Champion muskotály” néven forgalmaz. A fajta telepítései a szomszédos Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában, Ausztriában is megtalálhatók. Kipróbálás alatt van Brazíliában, Kaliforniában és Dél- Afrikában.
A több, mint 50 éves nemesítői munkájának eredménye hét, az alapfajtánál nagyobb termést és jobb minőséget adó államilag minősített klónfajta, valamint hat, keresztezésből származó új fajta. (Cserszegi fűszeres, Nektár, Pátria, Rozália, Korona és Pelso) 2004-ben Georgikon 28-as néven egy szárazság és mésztűrő alanyfajta került minősítésre. Az előállított klónok és új fajták telepített területe az országban eléri a 4-4500 hektár területet.
Az utóbbi évtizedben magnélküli csemegeszőlő és korai érésű kék szőlőfajták előállításával is foglalkozik. Ebből a munkájából származik a korai érésű Helikon fajta, a magnélküli Sába királynő és még néhány nagyértékű fajta jelöltje.
Sikeres nemesítői munkája mellett több könyv, egyetemi jegyzet társszerzője, számos cikk írója. Közéleti tevékenysége kiemelkedő. Előadásokat tart, borfesztiválok, borversenyek szervezője, bíráló bizottságok elnöke, tagja. A Magyar Növénynemesítők Egyesülete Kertészeti Tudományos Tanácsának, a Magyar Bor Akadémiának, TIT-nek tiszteletbeli tagja. A Da Bibere Zalai Borlovagrend Nagymestere. Több borlovagrend választotta tiszteletbeli lovagjává.
Munkáját elismerték, számos kitüntetéssel honorálták. A 21 kitüntetés és emlékplakett között a legbecsesebb számára, hogy 1994-ben Keszthely város, majd 2001-ben Cserszegtomaj Képviselő-testülete Díszpolgárrá választotta. Kétszer kapta meg a Zala Megye Alkotó Díjat. A Magyar Gyula Nemesítői Nagydíj, Fleischmann Rudolf Díj, Csopak Község Emlékérem tulajdonosa. 80 éves korában megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.
Gratulálunk e szép, ma már nemzetközileg is jegyzett nemesítési munkához. Ha újra lehetne kezdeni, akkor is ezt az időfaló, nagy kitartást és türelmet igénylő munkát végezné?
Ha újra kezdeném, akkor is szőlőnemesítéssel foglalkoznék, nekem ez a munkám, a foglalkozásom, a hivatásom, a hobbim, az életem.
Miért szép ez a mesterség?
Míg a természetrombolók, sok állat és növényfajt pusztítanak ki, addig a nemesítő olyan új fajtákkal gazdagítja a természetet, annak sokszínűségét, amelyek eddig nem léteztek. A nemesítésben az a szép, a munka azért érdekes, mert évtizedeket kell várni a befejezésre, az eredményért meg kell szenvedni. Ugyanakkor a nemesítés legszebb ajándéka, hogy a munka folyamán egy olyan új születik, amilyen nem volt a világon.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu