Fly-Balaton 2006/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Fly-Balaton 2006/6

VIII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Gubicza Ágoston ügyvezető igazgató Sármelléki repülőtér



A repülőtér Magyarország egyik legsűrűbben lakott területének központjában található. 100 km-es körzetében több mint 2 millió lakos él, és 50 km-es sugarában öt nagyvárost találhatunk. Közigazgatási területe két faluhoz, Sármellékhez és Zalavárhoz tartozik. 2004-ben egy ír- magyar közös vállalkozás, a Cape Clear Aviation Kft. szerezte meg a jogokat, hogy az elkövetkező 99 évben üzemeltesse és fejlessze a repülőteret Nyugat-Magyarországon.

 

Sármellék stratégiailag fontos földrajzi helyzetének köszönhetően a repülőteret 1962-től a szovjet hadsereg katonai bázisnak használta. Amikor a hadsereg elhagyta Magyarországot, az orosz személyzet távozott a repülőtérről és magával vitte a felszerelés nagy részét, hátrahagyva a leszállópályát hozzávetőleg hatvan teljesen üres barakkal és hangárral. 1991 óta a repülőtér kereskedelmi és katonai járatokat működtetett, és erősen függött a Balatonnal és a környék más termál- és gyógyfürdőivel kapcsolatos turizmus ciklusától. 2003-ban a magyar állam a két szomszédos falura ruházta át a repülőtér tulajdonjogát, ám ez számukra jelentős pénzügyi és adminisztratív terhet jelentett.
Az ír és magyar befektetők tulajdonában lévő Cape Clear Aviation Csoport 2004 decemberében kapta meg a sármelléki repülőtér fejlesztési és működtetési jogait. A Cape Clear Aviation Kft. részletes befektetési programot készített a FlyBalaton számára, amely lehetővé teszi, hogy a repülőtér megfeleljen az EU menetrendszerű járatokat indító nemzetközi repülőterekre vonatkozó szabványainak. 2005-ben jelentős beruházások mentek végbe a FlyBalaton repülőtéren erre a tervre alapozva.
Egy új, európai szintű, könnyűacél-szerkezetű terminál épült fel és került átadásra 2006 májusában a repülőtéren, amellyel lehetővé vált az utasok minél magasabb szintű kiszolgálása.
Repülőterünkről 2006 májusától diszkont légitársaságok működtetnek járatokat Nyugat-Európába. A már meglévő tíz német járat mellett, 2006-tól Londonba és Frankfurt-Hahn-ba menetrendszerinti gépek, valamint charter járatok indulnak új célállomásokkal Nyugat-Európába és a magyar turisták által gyakran látogatott dél-európai nyaralóhelyekre.
Értékesítési céljainkkal összhangban, szeretnénk felállítani egy regionális teherforgalmi központot a vonzáskörzetünkben működő termelő és szolgáltató cégek teher- és utasforgalmi igényeinek kielégítésére. A FlyBalaton, amely a Budapest-Ferihegyi és a Debreceni repülőterekhez hasonlóan nemzetközi rangra emelkedett, a légi közlekedéssel kapcsolatos valamennyi szolgáltatását egész évben kínálja.
A helyi hatóságok és önkormányzatok támogatják célkitűzésünket, hogy Közép-Európa egyik vezető repülőterévé váljunk. Ugyanilyen fontos, hogy még több légitársasággal állapodjunk meg annak érdekében, hogy a FlyBalaton reptérről még több úti cél elérhető legyen. Míg 2005-ben a repülőtér 25.000 utast szolgált ki, ez 2006-ban már megközelíti a 80.000 utast.
Az új terminálépület 2006. májusában nyílt meg. A könnyűszerkezetes, 2300 négyzetméter hasznos alapterületű terminálépület, amely minden modern utas-kezeléshez szükséges berendezéssel fel van szerelve. Befogadóképessége: 300 000 fő/ év. Az új terminál építésénél a gyors és hatékony utas-kezelés prioritása mellett biztosítottak a kellemes időtöltés szolgáltatásai is: boltok, éttermek, kávézók, VIP váró, utazási iroda, autókölcsönző.
A FlyBalaton repülőtér szolgáltatásai:
A FlyBalaton Repülőtér személyzete elkötelezett, hogy európai szintű szolgáltatást nyújtson Magyarország első számú regionális repülőterén mind a légiforgalom-irányítás, mind a földi kiszolgálás terén.
A repülőtér leszállópályáinak méretei a biztonság és az európai színvonalú kiszolgálás elsődleges garanciái: 34-16 2500mx60m beton PCN-60 és 34-16, 1000mx50m füves, és ILS CAT I. A bevezető fények paraméterei is a magas szintű biztonságot szolgálják: 16-os küszöbre 900 m, 34-es küszöbre 420 m, 16/34-es küszöbre: PAPI 3 fok (16,5M/54’). A leszállópálya biztonságát tovább növeli, hogy 2006 májusától operatív az a nemzetközi színvonalú FULL ATC légiirányító rendszer, amellyel a FlyBalaton repterén kívül egyedül Ferihegy rendelkezik.
A FlyBalaton utas-kezelő kapacitása hosszú távra alapozza meg további járatok indítását és fogadását: 300 utas óránként, 4 check-in pult, 2-2 útlevél-ellenőrző pult az érkező, illetve induló utasok számára, 2 beszálló kapu, 4 utaslépcső, 1 csomagszállító.
Az utasbiztonság terén a schengeni követelményeknek megfelelően, a FlyBalaton repülőtér az utas-kezelésben és a határfelügyelet terén magas szintű biztonsági szolgáltatásokat nyújt: 11 km hosszú és 2,3 m magas biztonsági kerítés, 200 hektár ellenőrzött reptéri terület, 2 útlevél-ellenőrző kapu az érkező utasok számára, 2 ellenőrző kapu az induló utasok számára, 100%-os poggyászellenőrzés. A folyamatos utasforgalom igényének megfelelően 2006 szeptemberétől állandó határátkelő működik a reptéren, amit a vám-és pénzügyőrség és a rendőrség 24 órás jelenléte biztosít.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu