Információ és turizmus 2006/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Információ és turizmus 2006/6

VIII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Pereszteginé Szabó Julianna irodavezető Tourinform Zalaegerszeg



A zalai emberek életében évszázadokon át a mezőgazdaság volt a meghatározó. Az 1930-as évek sikeres olajkutatásai nyomán fejlődésnek indult a vidék, később számos helyen forró vízre is bukkantak a fekete arany mellett.

 

Ezek a jótékony hatású, ásványi anyagokban gazdag termálvizek képezik a mai gyógyturizmus alapját. A világhírű Hévízi-tó mellett Zalakaros, Kehidakustány, Lenti, Zalaegerszeg és Zalaszentgrót fürdői várják a gyógyulni és kikapcsolódni vágyókat. Termálfürdőinken túl a másik legfontosabb vonzerőt a Balaton jelenti. Bár csak 4 balaton-parti település tartozik a megyéhez – Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatongyörök – mindegyik ideális hely a családi vakáció eltöltésére és jelentősen hozzájárulnak megyénk idegenforgalmához. Zala földje gazdagon őrzi a régi kultúrák emlékeit. Műemlékeink megyénk megbecsült értékei, a feltárt leletek és tárgyak kiállítások féltett kincsei. A népi építészet, népművészet értékeit keresők számára vonzó terület Zala, különösen Göcsej és Hetés vidéke. Megyénk szemet gyönyörködtető tájai változatos lehetőséget kínálnak az aktív turizmus kedvelőinek is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Balaton vonzerejét a gazdag madárvilág és a varázslatos természeti környezet adja. A Balaton és a Kis-Balaton mellett további 42 tó és víztározó, valamint több folyó biztosít kitűnő pihenési és sportolási lehetőséget. Zalában közel 1500 km, az egész megyét behálózó jelzett turistautat találunk. A természet és a táj szépsége, a botanikai és geológiai értékek, a változatos állatvilág sok gyalogost csalogatnak minden évben erre a vidékre. A Zalai-dombság egész évben alkalmas lovaglásra és kocsizásra, kiemelkedő lovasközpont az európai hírű Rádiháza. Sok embert csábít Zala kerékpáros felfedezése is. A Balatoni Bringakörút, a Dél- Zala Erdőtáj Kerékpárút és a Nyugat-zalai határmenti kerékpárút mellett a nagyobb települések közelében több rövidebb szakasz segíti a biztonságos közlekedést. A vadászatot kedvelő bel- és külföldi turisták is szívesen látogatnak Zalába a gazdag vadállomány miatt, hisz megyénkben él a világ egyik legjobb gímszarvas populációja.
Tourinform irodák
A Zala Megyei Önkormányzat 2000-2005. között önként vállalt feladatként fenntartott egy ügyfélforgalommal nem rendelkező Tourinform irodát a Megyeházán belül, melynek fő feladata a megyében működő Tourinformok közötti kapcsolat összehangolása volt. 2005. május 1-jével a zalaegerszegi, nyílt ügyfélforgalmú Tourinform iroda átvette a Zala megyei Önkormányzattól a megyei tourinformos feladatokat, ezáltal a megyével kapcsolatos turisztikai információk szélesebb körben hozzáférhetővé váltak a turisták számára. A Tourinform irodák szakmai munkáját a megyei Turisztikai és Idegenforgalmi Bizottság nagymértékben támogatja. A megyében jelenleg 8 Tourinform iroda működik (Gyenesdiás, Hévíz, Keszthely, Lenti, Nagykanizsa, Vonyarcvashegy, Zalaegerszeg, Zalakaros), de tervezik továbbiak megnyitását is. A Tourinform irodáknak jelentős szerepe van az adott térség turisztikai kínálatának népszerűsítésében, így a megyében működő Tourinform irodák együttesen sokat tudnak tenni Zala turisztikai értékeinek megismertetéséért.
Tourinform Zalaegerszeg
Zalaegerszegen már az 1990-es évek közepén felismerték, hogy az ipar mellett a turizmusnak is fontos szerepet kell kapnia a település életében. 1998 tavaszán megnyílt a városban a Tourinform iroda, melynek fenntartója Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, szakmai irányítója pedig a Magyar Turizmus Zrt., mely jelenleg több mint 150 Tourinform iroda szakmai munkáját koordinálja.
Az iroda megalakulása óta több átszervezésen is átesett. Alapításakor az önkormányzat részben önállóan gazdálkodó intézménye volt. 1999. november 1-től a zalaegerszegi Gönczi Ferenc Általános Művelődési Központ szervezeti rendszerébe illeszkedve látta el a turisztikai szakfeladatot, majd 2004. január 1-től ismét visszanyerte korábbi önállóságát.
Az iroda megnyitása óta szakmai feladatai folyamatosan bővülnek. Az intézmény információs irodaként kezdte működését, majd 2002. január 1-jével a városi turisztikai marketing feladatok egy részét átvette, 2005. május 1-től pedig megyei idegenforgalmi feladatokat is ellát. Az irodában jelenleg 4 fő dolgozik, minden dolgozó felsőfokú szakirányú végzettséggel és nyelvvizsgákkal rendelkezik. Az iroda munkája során napi kapcsolatot tart fenn a városnál és a megyénél dolgozó idegenforgalmi referensekkel.
A Tourinform iroda városunk fogadószobája, amely a városközpontban, 100 m2-en színvonalas körülmények között teszi lehetővé a kulturált vendégfogadást és a teljes körű turisztikai információszolgáltatást. A non-profit iroda fő feladata a turisták versenysemleges, naprakész, átfogó tájékoztatása a turisztikai látnivalókról, programokról, szolgáltatásokról, a működési terület megismertetése, jó hírének erősítése. Az iroda versenysemlegesen képviseli Zalaegerszeg és Zala megye idegenforgalomban érdekelt vállalkozóit, hozzájárul a város és a megye idegenforgalmának szervezéséhez és koordinálásához. Munkája során szoros kapcsolatot tart fenn a térség turizmusban érdekelt szervezeteivel, intézményeivel és a Tourinform hálózat többi irodájával. Évente mind több belföldi és külföldi szakvásáron, testvérvárosi turisztikai bemutatkozásokon vesz részt a Tourinform iroda, ezzel is elősegítve a városba és a megyébe látogatók átlagos tartózkodási idejének növelését.
Egerszeg kártya
A turistainformáción kívül az iroda további 3 ügyfélszolgálati tevékenységet lát el. 2003. májustól végzi az Egerszeg kártya ügyintézési feladatait. A kártya bevezetésével az önkormányzat az állandó városlakók részére kíván kedvezményeket nyújtani a sport, az idegenforgalom és a kultúra területén. 2004. februártól a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. szerződéses ügyfélszolgálati teendőit is folytatja az iroda. Szakmai feladatai 2005. május 1-jével jelentősen megnőttek, amikor a Zala Megyei Önkormányzat a Zala megyei idegenforgalmi feladatok egy részét áthelyezte az irodába. Az átszervezés óta a megye és a város idegenforgalmi értékei egymást erősítve, hangsúlyosabban jelennek meg a turisztikai piacon.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu