Lakáskiállítás és vásár Espoo- ban új városrész épül 2006/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

Lakáskiállítás és vásár Espoo- ban új városrész épül 2006/5

VIII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Gáspár Anna



30 éve rendeznek Finnországban lakáskiállítást és vásárt. Különlegessége, hogy az évente más-más helyszínen, a nyári évszakban megvalósuló esemény rendezője (www.asuntomessut.fi) a helyi önkormányzattal közösen, minden alkalommal egy-egy város fejlesztésre szánt területét választja helyszínéül.

 


A tervpályázati úton kialakított beépítés (rendezés, szabályozás) alapján a kiállító cégek és a vállalkozók felépítik az eladásra szánt, végleges épületeiket: családi házakat, ikerházakat, sorházakat, átrium házakat, melyek egy-két-háromszintesek, kis kerttel vagy patioval valamint gépkocsi beállóval vagy garázzsal rendelkeznek.
Az ötmilliós lakosú Finnországban évente 33-35 ezer lakás épül. Alacsony hitelkamatok és a növekvő életszínvonal képezi alapját az ezer lakósra vetített 6,2 lakás évi megépítésének. Ez európai viszonylatban igen magas érték.
A finn lakáskiállítás és vásár mindenkori célja, hogy a legújabb fejlesztéseket mutassa be, feleljen meg a finn lakosság elvárásainak és álmainak… És a messzi északról folyamatosan délre vándorló lakosság lakásigényeinek.
A 2006. évi kiállítást július 14. és augusztus 13. között rendezték Espoo egy nyugati városrészében. Espoo Finnország második legnagyobb városa, 2-300 ezres lakóssal, sok kis településből, városközpontból, iroda- és kereskedelmi zónából, tengerpartból, egyetemi, üdülő- és kutató övezetből, hatalmas kiterjedésű zöld- és szántóföldi területekből álló „város”, Helsinkivel szinte összenőve, attól nyugatra. Remek közlekedési infrastruktúrája van, óriási kiterjedéssel. A lakáskiállítás – a leendő új városrész – helyszíne Kauklahti, amely Espoo nyugati szélén terül el, az egyik legforgalmasabb autópálya mentén. Aki itt lakást vesz, biztosan számíthat egy fejlődő, növekvő település minden előnyére. A kiállításra nemcsak a bemutatásra, majd eladásra szánt lakóépületek épültek meg, de elkészült a városrész közösségi épülete, amely fórum-szerűen helyezkedik el a térségben, alkalmas kül- és beltéri kiállítások, gyűlések, társadalmi események rendezésére, gyermekek nappali befogadására (játszóház). A singliknek garzonházak épültek, földszintjükön közösségi helységekkel, üzletekkel, kávézókkal. A most felépült városrész fejleszthető, újabb beépítésre alkalmas területek által majdan összenőhet Kauklahti „öreg” központjával, amely az újonnan jötteknek is kínálja korszerű egészségügyi központját, gyógyszertárát, valamint templomot, iskolát, könyvtárat és két szupermarketet is.
Espoo Finnország leggyorsabban fejlődő városa. Az Espooban megrendezett lakásvásár közel 200 ezer látogatót vonzott. Az egyedülálló fiatalok számára épített háromemeletes garzon-lakásos épületek mellett elsősorban kétszintes, 120-150 négyzetméteres alapterületű sorházakat, ikerházakat láthattunk. Kivitelezőik között találtuk a Skanska és az NCC nagy nemzetközi cégeket is, de nagynevű beszállítókkal is találkozhattunk az egyes épületeknél, pl. Ruukki, Finnforest, VVO, stb.
Általánosságban, magyar szemmel, feltűnő volt, hogy minden lakást gazdagon elláttak szolgáltató helyiségekkel, nagy mosó- és vasaló szobákkal, háztartási helységekkel. Az új lakásoknál az egynél több erkély is természetes. Hatalmas fürdőszobák jacuzzi-káddal, egy-egy lakásban több is, továbbá nagyméretű WC-k, és minden házban, kivétel nélkül, szauna, igényesen felszerelt konyha, kényelmes garderobe van. Olykor két nappalit is találhattunk egy-egy lakásban. A szolgáltató funkciókhoz viszonyítva a nappali, az étkező és a hálók, esetleg dolgozó szobák szinte kicsinynek hatottak, vagy voltak is. Nem annyira a szerkezetekben, mint inkább a belső felszereltségben, berendezésben láthattunk sok újdonságot.
Valóságos építészeti attrakcióval csupán egyetlen lakóépület szolgált: Olavi Koponen építész izgalmas, zsindelyesen borított fa-csigaházát minden vásárlátogató megcsodálta. Elsősorban a kívül-belül egységes és izgalmas felületet adó borítása miatt, de érdekesek voltak az íves alaprajzból adódó terek is. A sokfajta lakás –263 lakást építettek 13 hektáron, ebből 58-at lehetett megtekinteni – belső berendezése a kifinomult finn design minden változatával megörvendeztette a hazai és a főleg skandináv, balti és orosz látogatókat.
A kiállítás koncepciója a fejlődő nagyobb magyar városok önkormányzatai figyelmébe ajánlható. Egy a finnekéhez hasonló lakásvásár a növekvő (pl. munkaerő-hiányos) régiókban városfejlesztési és befektetési objektumként valósulhatna meg, hiszen lakáskínálattal mi is bőségesen rendelkezünk (készházak, befektetői- és építő kapacitás, megfelelő beszállítók). A kiállítás szervezéséhez mintául szolgálhatna a finn Kiállításszervező Szövetség (www.asuntomessut.fi).

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu