Közigazgatási Szakkönyvtár az egri Megyeházán 2006/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Heves Megye

Közigazgatási Szakkönyvtár az egri Megyeházán 2006/5

VIII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Dr. Szecskó Károlyné könyvtáros Heves Megyei Közigazgatási Szakkönyvtár



A közigazgatás fokozatos korszerűsödése, az önkormányzati munka szakszerűbbé válása, információ-szükségleteinek megnövekedése miatt egyre inkább előtérbe kerül a közigazgatásban dolgozók információ-ellátásának kérdése.

 


Tudjuk, hogy egy hivatal munkáját alapjaiban nem az határozza meg, hogy működtet-e könyvtárat vagy sem, de azt is állíthatjuk, hogy a szakemberek munkájához nélkülözhetetlen jogszabályok, folyóiratcikkek, szakkönyvek gyors, pontos elérése megkönnyíti a feladatok elvégzését és biztos fogódzót jelent a szakmai tudományos munkában is. A gondosan összeválogatott, de kezeletlen könyvhalmaz előbb-utóbb átláthatatlanná, használhatatlanná válik, s nem töltheti be alapfeladatát. Heves megyében ezt már több mint harminc éve felismerte az akkori vezetés.
A jogi információszolgáltatás megoldása sok fejtörést okozott a Heves Megyei Tanácsnak és a Megyei Könyvtárnak egyaránt. A megoldást egy, a Megyei Könyvtár szakrészlegeként működő, de helyileg a Megyei Tanács épületében felállított közigazgatási szakrészleg (szakkönyvtár) megszervezése jelentette. A könyvtár elhelyezése ideálisnak mondható. A Megyeháza épületének második emeletén lévő két egymásba nyíló helyiség megjelenése rendkívül impozáns. A belső termet 1801-ben bútorozták be körös-körül húzódó tölgyfa polcsorral, melyek oromzatát korabeli aranyozott faragások díszítik. Ennek a gyönyörű berendezésnek a felújítása után 1976-ban – az országban elsők között- megnyithatták a könyvtárat, mely a kezdetektől nyitott a város és a megye valamennyi polgára számára. Szerencsére a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal hajdani és jelenlegi vezetői is könyvet szerető és tisztelő emberek. Ezek közül a vezetők közül feltétlenül meg kell említeni két nagyszerű közigazgatási szakember nevét. Dr. Pápai Gyula és dr. Vass Géza tették talán a legtöbbet a könyvtárért.
"A Közigazgatási Szakkönyvtár a Megyei Könyvtár szakrészlegeként működik. Célja, hogy a közigazgatási szakemberek számára a lehető legfrissebb, leghasználhatóbb dokumentumokat, információkat rendelkezésre bocsássa, az apparátust szakirodalommal ellássa. A központi könyvtár állománya prézens, az osztályokon pedig a munkához szükséges irodalom tartós letétként található" – olvasható a Megyei Könyvtár szervezeti és működési szabályzatában.
Mindez nagyon egyszerűen és szépen hangzik, bár a valóságban poros szekrények, sufnik, mázsányi könyvkupacok átvizsgálását jelentette. Az arra érdemesnek talált anyagot leltárba vették, a többit pedig selejtezték. Ebben a mennyiségileg hatalmas, tartalmilag sokfelé ágazó munkában, a Megyei Könyvtár szinte valamennyi munkatársa részt vett. A munkák „motorja” dr. Sipos Istvánné, a Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese volt, aki fáradhatatlanul szervezett, irányított és vett részt a közigazgatási részleg kialakításában.
Bár a közigazgatásban végbement változások szele a könyvtárat is megérintette, de az alapjaiban jól szervezett, működőképes rendszert nem ingatta meg. A Megyei Tanács helyét a Megyei Önkormányzati Hivatal vette át, de a könyvtár létét sem személyi, sem szervezeti változás nem fenyegette. Hajdani és jelenlegi vezetőink is – amint már említettem – könyvet szerető, tisztelő emberek. Most így utólag visszatekintve látom csak, hogy milyen szerencsésnek mondhatom magunkat, hogy mindig messzemenő támogatást kaptunk, és támogatják jelenleg is munkánkat.
A könyvtárba beiratkozott olvasók száma 1000-1200 fő, akiknek csak egy része dolgozik a közigazgatásban. Rajtuk kívül joghallgatók, államigazgatási főiskolások, közgazdászhallgatók, számviteli és pénzügyi főiskolások, jogászok, vállalkozók, pénzügyi szakemberek veszik igénybe a könyvtár szolgáltatásait. Gyakori az olyan olvasó, aki „csak” az éppen esedékes ügye intézéséhez keres irodalmat (pl. adózás, ingatlanvásárlás, családjogi problémák, munkaügyi viták, új vállalkozás beindítása, hitel stb.). Úgy látom, hogy a jogi információkra, a jogi tájékoztatásra irányuló igény napjainkban egyre inkább erősödik. A jelenséget a gyorsan változó gazdasági feltételek, új gazdasági formák kialakulása, a munkanélküliség, a család helyzetének bonyolultabbá válása, valamint az ilyen jellegű szakirodalom drágulása is magyarázza. Állománygyarapítási elveinkben szigorúan ragaszkodunk a közigazgatási gyűjtőkörhöz. Elsősorban jog, közigazgatás, közgazdaságtan, Európai Unió, számvitel, pénzügy, statisztika, szociológia, logisztika, településfejlesztés, minőségbiztosítás, régiók, kistérségek, marketing-menedzsment, szervezés- és vezetéstudomány területéről gyűjtünk szakkönyveket, folyóiratokat.
A könyvtárak az információs társadalom alapintézményei, egy olyan társadalomban, amelyben az információhoz való szabad hozzájutás állampolgári jog, hiszen pontos információ nélkül nincsenek felelősségteljes döntések, nincs részvételi lehetőség a társadalom, a közösség ügyeiben, nincs demokrácia. Szerény lehetőségeinkhez mérten ezt kívánjuk mi is szolgálni.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu