A sport történelmének „temploma” 2006/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Heves Megye

A sport történelmének „temploma” 2006/5

VIII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Székely Ferenc dr.



Egerben, a Megyeháza udvarán található Sportmúzeum egy olyan rangos szentély, amely nap mint nap élményt nyújt az oda látogatók számára. A múzeum nyitott kapuját átlépő látogató felfedezheti az újkori olimpiai játékok értékeit, érezheti az olimpiai eszmeiség hatását.

 


Ötven évvel ezelőtt spontán módon kezdődött a sporttörténelmi értékek megmentése, amelyre nagymértékben kihatott az 1956-os forradalom éve, a melbourne-i olimpiai játékok esztendeje, amikor is a nagy sportegyéniségek egyszerre küzdöttek a sportsikerekért, a szabadságért és a demokráciáért. Az évek során tudatossá váló gyűjtőmunka eredményeként az értékek megjelenítése 1993. április 16-án vált valóra, amikor a nemzeti színű szalag átvágásával a műemlék jellegű épületben megnyílt a Sportmúzeum. Az országban egyedüli, állandó kiállítású sportmúzeum azóta ápolja és őrzi a sport, a sportkultúra legnemesebb értékeit. A múzeum nemcsak Heves megye, nemcsak Eger város sporttörténetének dicsőséges múltját teszi láthatóvá. Különösen az úszás és a vízilabdázás tekintetében a múzeum ismertté teszi Magyarország olimpiai eszmeiségét, az újkori olimpia életre hívásának alkotó folyamatát, az Egerhez való kötődést. Az 189o-94-es években – a mai Dobó István Gimnázium igazgatójaként tevékenykedő – dr. Kemény Ferenc Pierre de Coubertin báróval levelezve, – sokszor Párizsban személyesen is találkozva – segítette az olimpiai eszmeiség térhódítását, amely egy olyan irodalmi alkotásban is testet öltött, mely Nobel-díjra is felterjesztést nyert.
Ez a Sportmúzeum egy igazi szentély, eddig több mint 6o ország hivatalos sportdelegációja kereste fel, a protokolláris vendégkönyvben kifejezte elismerését.
Mi tette, mi által és miképpen lett ez a méreteiben nem nagy – de bővülésre váró –múzeum az ezeréves Eger városban és annak több mint 133 éves sportmúltjában egyedülállóvá? Az ok a nagyszerű sportteljesítmények tényeiben keresendő. 18 olimpiai aranyérem, 13 ezüst és 9 bronzérem sikere fűződik Egerhez, Heves megyéhez a 21 pontot érő helyezések mellett.
A bejárat előtti márvány emléktáblán dr. Kemény Ferenc mellszobra mögött több mint 174 olimpiai sportoló, edző és sportdiplomata részvételét örökítette meg a Sportmúzeum.
A múzeum nemcsak emléket állit a dicső múltnak, hanem szolgálja az ifjúság sportra nevelését és mint történeti tananyag, az Eszterházy Károly Főiskolának és több középiskolának az oktatását is. Sokan szinte zarándokhelyként ismerik a múzeum falában a legendás úszó, Bárány István földi maradványait tartalmazó sírját. A látogató a több ezer serleg, relikvia, fénykép, érem és egyéb sporttörténeti értéken túl az olimpiai érmek és részvételi jelvények között ezen a múzeumi bemutató helyen megismerheti 1896, az első modernkori, Athéni olimpia érmeit. A fáklyagyűjtemény reprezentatív módon ad hangsúlyt az olimpiai eszmeiség gondolatának és értékeinek. Egyedülinek számit a kiállított 8 olimpiai ruha.
A múzeum kiállítási rendszerén belül az egyes időszakok sportdíjai, érmei, serlegei és relikviái művészeti alkotásként is tanulmányozhatók, ebben a tárgykörben számos főiskolai szakdolgozat is készült.
A Sportmúzeum nemcsak a múlt értékeit hagyományozza, a kiállított anyagok „kisugároznak” a mára. Ezt tanúsítja többek között a 2oo6. évi úszó Európai Bajnokság Magyarországon történő megrendezésének ténye, mert a döntést hozó nemzetközi szakemberek számára az Egri Sportmúzeum értékei is példaként szolgáltak. A nemzetközi sportdiplomácia sokat segített abban, hogy egykori, Egerhez kapcsolódó sportolók, olimpiai bajnokok sportrelikviái Magyarországra, illetve az Egri Sportmúzeumba kerültek, illetve napjainkban is kerülnek.
A Sportmúzeum elismert értéktár. Fennállása alatt 9 magyar és nemzetközi kitüntetést, elismerést kapott a múzeum, illetve annak vezetése. Ezek közül is kiemelkedik az „Európa Egyedülálló Fődíja”, melyet a „CESS”, a Barcelonában székelő Európai Sporttudományok Szervezete adományozott a múzeum tevékenységét átfogó tudományos munkásságért, és a példaként szolgáló  Egri Sportmúzeum értékeit bemutató tudományos feldolgozást 26o országban küldte meg angol nyelven.
Sokféle módon lehet a múzeum munkájáról, értékeiről szólni. Az igazi élményt azonban mindenkinek az jelenti,  ha Egerben személyesen megtekinti a múzeum látnivalóit.


 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu