21. századi funkció középkori környezetben 2006/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Heves Megye

21. századi funkció középkori környezetben 2006/5

VIII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Petercsák Tivadar dr.



A magyar nemzet kiemelkedő történelmi emlékhelye az egri vár, amely az 1552-es hősies várvédelem révén vált híressé. A Heves Megyei Önkormányzat fenntartásában itt működő Dobó István Vármúzeumot évente több, mint 400 ezer látogató keresi fel, hogy végigjárják az egykori harcok helyszíneit, megtekintsék a múzeum kiállításait, és részt vegyenek az évente megrendezett történelmi programokon.

 


A vármúzeum az utóbbi évtizedben tudatosan törekszik arra, hogy az általános múzeumi funkciókon (gyűjtés, megőrzés, tudományos feldolgozás, kiállítás) túl a vár hagyományaihoz és a hely adottságaihoz alkalmazkodó és a látogatóknak különleges élményt nyújtó programokat szervezzen. Idén második évtizedébe lépett a Végvári vigasságok történelmi fesztivál, amely során minden év július végén kilenc napon keresztül a középkor hangulatát idézik vissza a résztvevők. 2006. július 22-30. között a katonai hagyományőrző csoportok, haditorna együttesek találkozója és versenye, a keleti kultúrák napján hastáncfesztivál, a történelmi korok kavalkádja nevet viselő hétvégén pedig a honfoglalás korától a 19. századig jellemző történelmi táncok, zenei produkciók szórakoztatták a vendégeket. A kézzel fogható história keretében a gyerekek és felnőttek beöltözhettek a 16-17. századi viseletekbe, kipróbálhatták a várvédők fegyvereit. A nándorfehérvári diadal 550. évfordulójára emlékezett 12 haditorna csoport a délben elhangzott 12 ágyúlövéssel. Mindig nagy sikere van a kézművesek bemutatójának és kirakodó vásárának. Idén többek között a fafaragó, fegyverkovács, drótos, papírmerítő és nemezkészítő munkájába pillanthattak be az érdeklődők.
2003-tól a nyári hónapok hétvégéin történelmi őrségváltásra kerül sor, amikor a vár három pontján felállított őröket történelmi koreográfia szerint óránként váltják le. A hiteles 16. századi végvári viseletben megjelenő katonák korhű sátorban pihennek, dobszóval vonulnak fel, és 11 órakor díszlövés jelzi a ceremónia kezdetét. A hang- és fényeffektusok a vár más pontjain, így a vártörténeti kiállításban és a kazamatákban is hozzájárulnak ahhoz, hogy a várlátogatás élményszerűbb legyen. A tárlatvezetők történelmi kosztümje, a hangulatos gyermekjátszótér a falovacskákkal és a kibővített ágyúpark az eredeti történelmi környezet felidézését segíti. A szombat esténként szervezett fáklyás kazamatalátogatás, a június 24-i múzeumok hosszú éjszakája, a húsvéti és pünkösdi hagyományőrző programok, valamint az október 17-i Egri Vár Napja a látogatók ezreit vonzza a várba.
A felvázolt széleskörű múzeumi közművelődési és közönségkapcsolati rendszert bővíti, és további lehetőségeket nyújt számukra a 2005. november 5-én átadott felújított Dobó-bástya. Az egykori várkapitány által 1549–1552 között egy középkori toronyhoz épített óolasz rendszerű bástya megmaradt falai 1976-ban omlottak le. A felújítás és a bástya rekonstrukciója két ütemben történt. Először a szerkezeti helyreállításra került sor az 1980-as években, majd 2002–2005 között a belsőépítészeti munkákat végezték el. A megújult objektum négy szintje a modern technika segítségével és az egyedi természeti környezet bemutatásával sajátos hasznosítási lehetőségeket biztosít a múzeum számára. A szinteket a kerek tornyon keresztül lépcsőn, illetve liften közelíthetik meg a látogatók.
Az alsó két szint különlegességét a pleisztocén idején lerakódott édesvízi mészkő, vagy ahogy Egerben ismerik, a „darázskő” adja. A belső kiállítási terekben látható 50-60 ezer éves természetes mésztufa üregek és a hozzájuk alkalmazkodó installációs rendszer egy új állandó kiállítóhelyet biztosít a múzeumnak. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Alfa-programja keretében és a fenntartó támogatásával kialakított és a legmodernebb biztonsági, valamint az állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosító berendezésekkel felszerelt kiállítóterek bármilyen tematikájú hazai és külföldi tárlat fogadására alkalmasak. Az első kiállítás a bástya eredeti funkciójához kapcsolódva Péterváry István egri gyűjtő „A világ fegyverei – a fegyverek világa”gyűjteményét mutatja be. Az öt kontinens 60 országából származó több mint 600 műtárgy, a tárlathoz kapcsolódó multimédiás program, illetve az interaktív fegyverbemutatók, rendhagyó történelemórák különleges hatásúak. A tárlat iránti érdeklődést jelzi, hogy a megnyitás óta 25 ezer látogató tekintette meg. 2008-tól Heves megye és a múzeum nemzetközi kapcsolatai révén külföldi kiállítások itteni bemutatását tervezzük.
A bástya harmadik szintjén kialakított – és hangszigetelt mobil válaszfalakkal kisebb egységekre osztható – 150 fős modern rendezvényteremben nemcsak tudományos-szakmai konferenciákat, turisztikai programokat, gasztronómiai esteket szervezhetünk, de a mindenkori kiállításokhoz kapcsolódó foglalkozások is itt kaphatnak helyet. Ezt a szintet ruhatár, melegítőkonyha és vizesblokk teszi komfortossá. Különlegesség a terem négy bevilágító ablaka, amelyek a teraszra néznek. Ez a nyitott terasz a barokk Eger látványával szabadtéri kiállítások, esti hangversenyek és exkluzív fogadások számára egyaránt alkalmas.
A bástya rekonstrukciója, az állandó kiállítóhely és kiállítás 632 millió forintból valósult meg. A projekt költségeinek zömét állami forrásból finanszírozták, de jelentősen kivette részét a Heves Megyei Önkormányzat és Eger városa is.
A nyitás óta eltelt félév alatt a kiállítás mellett a rendezvényterem is folyamatosan működött. Több mint ötven programot bonyolítottunk le, amelyek között a Magyar Tudományos Akadémia, Eger város, a Dobó István Vármúzeum, ipari vállalatok által szervezett tudományos konferencia, megyei főjegyzők találkozója, az Eger Vára Barátainak Köre közgyűlése, megyei delegációk rendezvénye, idegenforgalmi szakemberek találkozója, diákok országos vetélkedője, történelmi esküvő, vállalati fogadás és rendhagyó múzeumi órák egyaránt szerepelnek. Úgy látjuk, hogy a múzeum költségvetésében tervezett módon a bevételekből biztosítható a Dobó-bástya fenntartása.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu