Társasházak törvényességi felügyelete – Beszámoló a Jegyző és Közigazgatás szemináriumáról

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / JK események és beszámolók

Társasházak törvényességi felügyelete – Beszámoló a Jegyző és Közigazgatás szemináriumáról

XVIII. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Tóth János
JOSZ elnök


Új feladatok, aktuális kérdések

Lapunk kiadója ezt az eszmét felismerve, ebben az évben több témában is úgy ítélte meg, hogy szervezzen szemináriumot, kiemelt feladataink végrehajtásának megkönnyítése érdekében.

Elsőként a „Társasházak törvényességi felügyelete” címmel került sor 2016. január 25-én a szeminárium megtartására. Bár a feladat elvben minden jegyző kollégát érint, ténylegesen és elsősorban a városokban jelentkeznek az ezzel kapcsolatos ügyek. Így a szemináriumon résztvevők is ezt reprezentálták. (Megjegyzem, kúriai bírók is részt vettek, ami szintén jelezte a rendezvény fontosságát). A jelenlévő több, mint 50 fő már nagyrészt találkozott a konkrét feladattal, hiszen a nagy számok törvénye, tehát a számosság együtt jár a bejelentések, probléma felvetések jelentkezésével. Az 1990 utáni lakásrendszer változása, a kissé elhanyagolt állapotok, a házfelügyelői rendszer megszűnése, a közös képviselői forma kezdetlegessége, bizonytalansága jelenti a törvényességi felügyelet nehézségét, de a feladatok számosságának növekedését is.

De lássuk, miről is szólt a szeminárium?

A hallgatóság három kiváló és felkészült kolléga előadását követhette nyomon, akik napi munkájuk során már eddig is több alkalommal találkoztak a feladattal, illetve elméleti szinten is behatóan tanulmányozzák a témát.

Elsőként dr. Kasza Mónika (Bp. IX. ker., hatósági irodavezető) az új jegyzői hatáskör történeti előzményeit vázolta fel a hatáskörrel kapcsolatos dilemmák és a törvényi szabályozás nehézségei tükrében. A részletes történelmi előzmény után, a napjainkra kialakult helyzetről szóló gondolatok voltak a leginkább érdekesek, hiszen az egy nagyon felemás helyzet, hogy a társasházak törvényességi felügyeletét fél év alatt „lepasszolta” az ügyészség, s a jogszabály egy huszárvágással a jegyzők hatáskörébe utalta azt.

A második előadó, dr. Mezey Nándor Lajos (Pécs megyei jogú város, jogi ügyintéző) „A végrehajtási rendelet és részletes eljárási szabályok” címmel tartott előadást. Lényeges dolgot emelt ki akkor, amikor arról beszélt, hogy bizony a szabályok még nem egészen kiforrottak, néhol lazák. Nos, ez a „lazaság” olykor jól jön, hiszen a megoldásra váró probléma, egyáltalán az eljárás lezárása nem annyira egzakt.

Dr. Mogyorósi Sándor (Bp. VI. ker., jegyző) a „Jogorvoslat, bírósági eljárás, gyakorlatban felmerülő nehézségek” címmel tartotta meg előadását. Nyilván, ő szintén a gyakorlati tapasztalatok, jogesetek okán is megfogalmazta gondolatait, felvázolva néhány napi problémát. Bizony az is elhangzott, hogy a bíróságok sem állnak a helyzet magaslatán, de ez ismét inkább a jogszabályok pontosításának, kidolgozottságának a szükségességét jelzi.

Az érdekfeszítő előadások után „kerekasztal”-beszélgetéssel folytatódott a szeminárium, azaz konzultáció következett. Miközben talán sokan arra számítottak, hogy 1–2 kérdés után mindenki elrohan, hát nem így történt. Szinte le kellett zárni a konzultációt, közel két órával a tervezett program záróráját követően. Azaz megállapítható volt, hogy a kollégák valóban a gyakorlatból jöttek és tanulni akartak. Ezért alakulhatott ki igazi kommunikáció az előadók és a hallgatóság, valamint maga a hallgatóság között is. A Kúria két kiváló kollégája inkognitóban volt jelen, majd ezt feladva maguk is gyakran tettek fel kérdést a napi gyakorlattal kapcsolatban, illetve segítették az eligazodást a jogszabály nem teljes mértékben és részletesen kidolgozott szabályai között.

Joggal merültek fel például olyan kérdések, hogy ki finanszírozza a rengeteg tulajdoni lap, a postaköltség vagy esetleg a munkaidőn kívüli feladatellátás költségeit (150–200 tulajdonos…, esti közgyűlés stb.). Szintén felvetődött, hogy a társasházak többsége nem rendelkezik érvényes SZMSZ-szel, Alapító Okirattal, így pedig hogyan és kivel szemben lehet eljárást lefolytatni…

A rendezvény kerekasztal-beszélgetés idejére megérkezett Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke is, aki segítséget ajánlott a jegyzőknek és a társasházaknak, például hatályos SZMSZ és Alapító Okirat minták közzétételével.

Összefoglalva: a rendezvény elérte célját, hiszen egy teljesen új területről, a már tapasztalattal bíró kollégáktól hallhattunk összefoglalókat és velük együtt vitathattuk meg a napi feladatellátás során keletkező problémákat.

Legközelebb április 25-én „Birtokvédelem”

A szemináriumon készült képeket itt nézeti meg.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu