Állatpark 2007/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye

Állatpark 2007/5

IX. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Gajdos László igazgató Nyíregyházi Állatpark



Sóstó, Nyíregyháza igazi ékszerdoboza. A több száz hektáros tölgyerdő mélyén az egykori szikes tavat tápláló gyógyforrás ma már 4 fürdőnek adja a lelkét.

 


A Múzeumfalu a Szabolcs-Szatmár Beregi építészet legjobb hagyományit mutatja be, időszakos kiállításai és programjai pedig mindig sok vendéget vonzanak.
Ebben a miliőben jött létre 10 évvel ezelőtt közel 30 hektáron egy merész álom megvalósulásaként a Nyíregyházi Állatpark, amely mára Magyarország legnagyobb állatgyűjteményévé vált.
Nem egy szokványos állatkertbe lép be, aki a Sóstózoot felkeresi, hiszen a több mint 300 féle állat 3500 egyedét földrészenkénti csoportosításba mutatják be. Ez a különleges geográfiai állatbemutató egy-egy földrész emblematikus állatait gyűjti össze, a természetes élőhelyet mintázó tágas, nagy kifutókban, hogy a valóságban is létező élőközösségeket mutasson be.
Így szinte akár a sarkvidéken érezhetjük magunkat, amikor a jegesmedvék medencéje mellett sétálva láthatjuk, hogy ezek a 8 mázsás állatok hogyan úsznak a víz alatt. Ugyan ilyen élmény a pingvinek látványa üvegfalon keresztül, vagy a három oroszlánfóka jópofa mókázása, ahogy a gondozóikkal játszanak, és bemutatják, hogy egy igazi úszóbajnok mi mindent tud a víz felett és a víz alatt.
A rénszarvas csorda minden évben sok kisborjúval ajándékoz meg bennünket, a hóbaglyok pedig igazi különlegességnek számítanak.
Az Afrika Panoráma közel 4 hektáron a park legnagyobb állatbemutatója, Európában is ritka, és Magyarországon csak itt látható afrikai elefánt. A hatalmasra nőtt elefántmama mellett szaladgál 4 éves borja Jonatán, a szomszéd kifutóban pedig Szabolcs az elefánt bika figyeli, hogy mi történik a családban. Az oroszlánok egy hatalmas tó partjáról igazi királyi fenségként nézik a látogatókat, akik biztos távolságból egy hídon át láthatják az állatok királyát, a tó másik oldalán pedig picurt a törpevízilovat, a flamingó csapatot, és a mindig játékos szurikátákat.  Az Afrika Panoráma másik büszkesége a két gepárd, akik hatalmas kifutójukban hol jókat nyújtózkodnak, hol pedig nagyokat futnak. A zsiráf család a három orrszarvú, a sok zebra, antilop, na és persze a páviánok hozzájárulnak ahhoz, hogy a látogató egy igazi afrikai szafarin érezze magát.
A parasztudvarban és a magyar ősparkban hazánk és a Kárpát medence állatait láthatjuk, olyanokat is, akik már nem élnek a térségben szabadon, de valamikor nagyszámban jöttek – mentek a magyarországi erdőségekben. Barna medve, európai bölény, hiúz, különféle szarvasok a háziállatok közül pedig a szürke marha, az erdélyi racka, vagy a bivaly jelent élményt mindenki számára.
Felsorolni is nehéz a park különleges állatait, hiszen olyan ritkaságok is élnek Nyíregyházán, mint a fehér tigris, a fekete jaguár, a bornaeoi orángután, vagy a szirti cápa. De említsük meg a világ talán legritkább, és legveszélyeztetettebb állatainak egyikét az indiai páncélos rinocéroszt. És ha igazi testközelbe akarunk kerülni az állatokkal sétálhatunk a majomerdőben, ahol a madagaszkári makik kedvesen szemtelenkednek velünk, vállunkra ugranak, és keresnek valami finomságot. Nem véletlen, hogy évente több mint 300 ezren keresik fel a sóstói állatparkot.
A Nyíregyházi Állatpark nem csak a családok, hanem óvodák, iskolák kedvelt úti célja is, hiszen Magyarországon csak itt működik állatkerti szálloda. A Hotel Dzsungelben már hónapokra előre lefoglalják a szobákat, hiszen azok a különleges erdei iskolai programok, amit a világ állatai között szervezünk a gyermekeknek, igazán ritkaságszámba mennek. Akik pedig elfáradnak az egész napos program során, megpihenhetnek a játéksziget környékén, vagy ehetnek valami finomat a park éttermeiben.
www.sostozoo.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu