HEFOP - Hódmezővásárhely 2007/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

HEFOP – Hódmezővásárhely 2007/3

IX. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Vörösné Nádor Angéla
népjóléti referens
Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és két intézménye 2004. évben a Strukturális Alapok finanszírozásával, a Humán Erőforrás Fejlesztés Operatív Programban nyújtott be pályázatokat az Irányító Hatóság – a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium – felé.

 

A sikeres pályázatok az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósultak meg az Európa Terv keretein belül.
I.) HEFOP 4.2. „A társadalmi befogadást támogató szolgáltatások infrastrukturális fejlesztése” témakörben:
„EGYÜTT KÖNNYEBB” projekt keretében Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének létrehozása Újvároson, az Endre Béla u. 2. szám alatt.
Pályázó intézmény: Kagylóhéj Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat
Elnyert összeg: 161.510.000 Ft.
Saját erő: természetben, az ingatlan
Projekt futamideje: 2005. február 1. – 2008. június 31.
Feladat: egy nappali ellátást nyújtó intézmény építése – felújítása, szakemberek alkalmazása a fogyatékkal élők ellátásában, illetve a szülők segítése munkahely felkutatásában, elhelyezkedésükben.
Célcsoport: A városban közel 50 családot érint a fogyatékkal élő gyermekük nappali elhelyezése. A további cél az volt, hogy a szülők visszaintegrálódhassanak a munkaerő piacra, dolgozni tudjanak. Fontos, hogy míg gyermekük egy jól felszerelt intézményben, konduktor, gyógypedagógus felügyeletével tölti a napot, addig ők elintézhetik ügyes-bajos dolgaikat, valamint tovább képezhetik magukat. A projekt több pontban szervesen kapcsolódott a „Hajléktalanok Nappali Intézményének bővítése és többletszolgáltatások bevezetése” programhoz. A projektben lehetőség nyílik a szülők belső képzésére, (pl.: növényvédelem, vegyszerek, tisztítószerek használata, stb.) továbbá pályaorientációs, állásinterjúra felkészítő tanácsadásokat, állásbörzéket látogathatnak a Hajléktalanok Nappali Intézményének létesítéséhez nyert és megvalósult projekt keretében. A műszaki átadásra 2005. december 29-én került sor. 2006. januártól-áprilisig tartott az eszközbeszerzés. Az épület avatása/ műszaki átadása 2006. március 17-én történt. 2006. április 28. felvételt nyertek a szakdolgozók. A hatósági működési engedély 2006. június 26. az intézmény működése 2006. július 03-án indult el, 16 fő ellátottal. 2006. december 15-én került sor a névadó ünnepségre, a városvezetés, az intézet dolgozói és a szülők megállapodása értelmében a Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye nevet egy barátságosabban hangzóra, a Csodaház Foglalkoztató Napközi névre cserélték. Jelenleg 20 fő ellátását végzi az intézmény. A szakmai munka eredményességét 10 fős team munka segíti. A team tagjai: – Szakmai vezető, terápiás munkatárs(ak), szociális gondozók, technikai dolgozók és külsős szakemberek.
2006 év II. félévének működési finanszírozását tekintve a kiadási teljesítés 10.569 e Ft volt, amely a következőképpen oszlik el: támogatás 10.563eFt, amelyből normatív finanszírozás 3.256 e Ft, önkormányzati támogatás 7.307 e Ft, míg bevétel 6 e Ft.
II.) Hajléktalanok Nappali Ellátásának bővítése, többletszolgáltatások beindítása Újvároson, a Csomorkányi u. 17 szám alatt.
„ESÉLYT MINDENKINEK” projekt
Pályázó intézmény: Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény
Elnyert összeg: 130.000.000.-Ft.
Saját erő: természetben az ingatlan
Projekt futamideje: 2005. február 28. – 2006. december 31.
Feladat: egy nappali ellátást nyújtó intézmény létrehozása, a meglévő 20 fős nappali intézmény 10 fővel való bővítése, 35 db csomagmegőrző, orvosi rendelő, információs központ kialakítása.
Célcsoport: elsősorban hajléktalan emberek, a fogyatékkal élő gyermeküket nevelő szülők, illetve a szociálisan rászoruló egyének. Az Információs Központ szoros együttműködésben dolgozik a helyi Munkaügyi Központtal. A három projekt lebonyolítására a Csongrád Megyei Munkaügyi Központtal együttműködési megállapodást kötöttünk. Az Információs Központ segítséget nyújt munkahelykeresésben, önéletrajzok, pályázatok írásában, a sikeres önmenedzselési technikák elsajátításában. Bárki felkeresheti a központot, aki úgy érzi, hogy segítségre van szüksége. Az intézmény 2006. április első napjával kezdte meg működését 6 fő szakdolgozói létszámmal.  Az orvosi rendelő is megkezdte működését, prevenciós terv alapján kívánjuk elérni azokat a népegészségügyi mutatóknak a javulását, amelyek a hajléktalan emberek életét jellemzik.
2006 év II. félévének működési finanszírozását tekintve a kiadási teljesítés 7.875 e Ft volt, amely a következőképpen oszlik el: támogatás 7.269  e Ft, amelyből normatív finanszírozás 2.561 e Ft, önkormányzati támogatás 4.708  e Ft, míg bevétel 606 e Ft.
III.) HEFOP 2.2 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” „A HOLNAPÉRT” projekt
Pályázó: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata
Elnyert összeg: 25.298.000.-Ft.
Saját erő: nem igényelt
Projekt futamideje: 2005. március 1. – 2006. szeptember 31.
Feladat: Egy Oktató Központ létrehozása és a szociális területen dolgozó szakemberek továbbképzése, azért hogy eredményesebben tudjanak segíteni a munka nélkül élő hajléktalan embereknek, a fogyatékkal élő gyermeküket nevelő szülőknek, a szociálisan rászoruló egyéneknek, a fogyatékkal élő embereknek: a munkahely keresésében, önmenedzselésük kialakításában. Képessé váljanak komoly pályázatok megírására, önéletrajzok elkészítésére, interjúkon való megjelenésre. Mindemellett a tervezett képzések segítik a szakembereket abban, hogy megértsék a más kultúrájú emberek érzéseit, gondolkodását, könnyebben szót érthessenek a klienseikkel.
Tematikák: ECDL vizsga letétele, team szupervíziók, viselkedéstanra épülő konfliktuskezelő tréning, Burn-out, interkulturális szempontok a szociális munkában, normalizációs és integrációs törekvések a mozgássérült és értelmi fogyatékosok körében, látássérült egyének részére kifejlesztett szoftver használatának megtanulása, munkaerő-piaci és vállalkozási ismeretek.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu