Jegyző lettem 2005/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Jegyző lettem 2005/5

VII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Györgyi Zoltán dr.
jegyző


Amikor megkaptam a felkérést e cikk megírására, két gondolat villant az agyamba: Egyrészt a jegyzővé választásom óta eltelt 8 hónap olyan gyorsan elrohant, hogy szinte napoknak érzékeltem, ugyanakkor annyi minden történt e rövid idő alatt, hogy rendszerezni, szelektálni is nehéz a tapasztalatokat.

 

Másrészt nem könnyű feladatnak éreztem olyan gondolatok, megállapítások megfogalmazását, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot. Végül arra jutottam, hogy az általam alant leírtak az idősebb, tapasztaltabb jegyző kollegákat nosztalgiázásra serkentik saját pályakezdésük vonatkozásában, illetve a fiatal – jegyzői pályára készülő – jogászok, igazgatásszervezők is találnak értékelhető és hasznosítható információkat a sorok között.
Pályafutásomról annyit, hogy 1998 óta dolgozom a közigazgatásban. Hat és fél évig tevékenykedtem a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal Városi Gyámhivatalában. Szakmai szempontból nagyon sokat jelentett nekem ez az időszak, hiszen egy jól szervezett, strukturált, a közigazgatás fejlesztésének több területén úttörő szerepet vállaló, a köz szolgálatát magas színvonalon ellátó hivatal dolgozója lehettem.
Jogi tanulmányaim utolsó éveiben már tudatosan készültem a jegyzői pályára. Természetesen elsősorban elméleti, jogi síkon, hiszen a gyakorlatot a napi élethelyzetek produkálják.
Nagy örömömre egy sikeres pályázat eredményeként Báránd község jegyzőjévé neveztek ki 2005. január 1. napjától. Kíváncsian vártam, hogy a megszerzett jogi elméleti és közigazgatási gyakorlati ismereteimet, tapasztalataimat hogyan tudom hasznosítani vezető köztisztviselőként.
Mivel kellett szembenéznem?
Báránd közel 3000 fős község Hajdú-Bihar megyében, a Nagy-Sárréten. A hivatali apparátus 10 köztisztviselőből áll. Az a nagyon sokat emlegetett nehézség, miszerint a legtöbb kis- és közepes község közigazgatásában az egyetlen felsőfokú végzettségű személy a jegyző, Bárándon nem igaz.
Három felsőfokú végzettségű kollegám van, a hivatal és az önkormányzat működésének alappilléreit jelentő két – a pénzügyi-gazdálkodási és az igazgatási ─ területet egyetemet végzett szakemberek vezetik, akik sok terhet levesznek a vállamról.
Erős törekvésünk, hogy a kollegákat – életkortól függetlenül – motiváljuk az önképzésre, továbbtanulásra.
Természetesen a tipikusan a községi jegyzői munkára jellemző feladatokkal nekem is meg kell birkóznom: a település lakói gyakorlatilag minden problémájukra a jegyzőtől illetve a polgármestertől várják a megoldást. A jogértelmezés – jogalkalmazás terén a kollegák segítése mindennapi; a polgármesteri hivatal és az önkormányzat működésével, beruházásaival kapcsolatos minden kérdés érinti a jegyzőt. A jogalkotási, harmonizálási, társulásra vonatkozó, illetve egyéb, hosszú távú, nagy volumenű stratégiai feladatokról nem is beszélve.
Arról, hogy e rengeteg feladat ellenére hogyan érzem magam Bárándon, mindent elmond az a tény, hogy minden nap örömmel, motiváltan megyek dolgozni. Nem volt ez mindig így, ezért tudom igazán értékelni.
Egy olyan közösségbe kerültem, amely gyorsan befogadott, amelynek nézetei, célkitűzései rokonszenvesek számomra, és amelyről érzem, tapasztalom, hogy tenni is képes a sikerekért.
Munkatársaimmal, polgármester úrral, a képviselő-testülettel, a civil szervezetekkel nagyon konstruktív az együttműködésünk, e rövid idő alatt is nagyon jó munkakapcsolat alakult ki közöttünk.
Összegzésként bátran vállalhatom, hogy azt kaptam a jegyzői munkától, amit vártam, és a leendő jegyző kollegáimnak is olyan munkahelyi környezetet és kapcsolatokat kívánok, melyben jelenleg nekem részem van.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu