Megoldások és kérdések 2006/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Tolna Megye

Megoldások és kérdések 2006/3

VIII. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Dr. Sebestyén István főjegyző



A Tolna Megyei Önkormányzat hivatali szervezete 6 osztályból és az illetékhivatalból áll 88 fővel. Szakmailag nagy tapasztalatokkal rendelkező köztisztviselők látják el a feladatokat, fluktuációról gyakorlatilag nem beszélhetünk.

 

Az Önkormányzat 2006. évi költségvetés fő összege meghaladja a 16 milliárd forintot, vagyona az intézményekkel együtt 17,5 milliárd forint.
A kórház mellett 29 intézmény – gyermekvédelmi, szociális, oktatási, – működését szükséges biztosítani, ahol folyamatos gondot jelent a szakmai törvények pénzügyi feltételeinek megteremtése, a felújítások és karbantartások szükség szerinti biztosítása, mivel az állami normatívák nem nyújtanak elég fedezetet.
Az intézmények közül 28 önállóan, míg 2 részben önállóan működő költségvetési szerv.
A költségvetés összeállításakor 562 fő gyermekvédelmi szakellátásban részesülő gyermek és fiatal, 1398 fő időskorú, fogyatékos, szenvedélybeteg, pszichiátriai beteg bentlakásos intézményben történő ellátásával, a rászorultak esetén rehabilitációjával, 3510 tanuló oktatásban való részvételévek, 720 kollégium, sajátos nevelési igényű kollégiumi ellátást igénybevevővel számoltunk.
Az oktatást érintő egyes törvények módosításáról szóló 2005. évi CXLVIII. törvény keretében módosult a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 89/A. §-a, melyben a többcélú kistérségi társulások kaptak lehetőséget megyei önkormányzati közoktatási feladatok ellátására.
A kistérségi társulások feladatátvállalása esetén, mely semmilyen feltételhez nem kötött, a megyei önkormányzatnak az átvállalt feladat tekintetében megszűnik a feladat-ellátási kötelezettsége a többcélú kistérségi társulásban közoktatási feladatot ellátó települési önkormányzatok illetékességi területén.
A többcélú kistérségi társulások egyes pedagógiai szakszolgálati feladatok átvállalását már kezdeményezték az önkormányzatnál. Három kistérségi társulással megállapodást kötött a megyei önkormányzat.
A megyei önkormányzat kötelező feladatai körébe sorolt ifjúságpolitikai feladatokat továbbra is a Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány látja el.
Dél-Dunántúlon lévő három megye és két megyei jogú város 2005-ben megállapodást kötött a Dél-Dunántúli Önkormányzati Regionális Társulás létrehozásáról. A társulás modellkísérlet keretében a résztvevő megyei és megyei jogú városok önkormányzati regionális együttműködését hatályos jogszabályi keretek között kívánja biztosítani.
A társulás regionális szintű közszolgáltatások szervezésére, biztosítására, fejlesztésére, intézmények fenntartására, ezek összehangolására, sport és területfejlesztési feladatok stb. közös végrehajtására kötött a megállapodást.
A Területi önkormányzati rendszert illetően azok az alapvető ellentmondások, problémák, amelyek-e rendszert jellemezték változatlanul adottak. Változatlanul problematikus az önkormányzatok finanszírozása, mivel azok alulfinanszírozottak. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a megyei önkormányzatok csak központi költségvetési forrásokból táplálkozhatnak az illetékhivatalok bevételei nagyon szűk mozgásteret jelentenek a bevétel szempontjából.
Az intézményrendszerben torzulások jelentkeznek ezért annak korrekciója is szükséges.
E cikk megjelenésének időszakában kerül napirendre az önkormányzatok jövője amely véleményem szerint nem megyei szinten dől el, hanem az önkormányzatok reformján, hanem a kistérségek és a régiók jövőjén.

keretben
Mucsiban született 1949-ben. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát.
Első munkahelye Bonyhád Járási Hivatal Titkársága.
Később Bonyhád Városi Tanács VB Titkára majd 1992-ig Tolna város jegyzője.
Az OTP Bank Rt. Szekszárdi Igazgatóságnál dolgozik 1992-től 2003-ig. A Tolna Megyei Önkormányzat főjegyzőjének 2003 júliusában nevezték ki.
Jogi szakvizsgával, közgazdasági szakokleveles jogászi végzettséggel és mérlegképes könyvelői oklevéllel rendelkezik.
Nagykorú leánya szintén jogász.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu