Deutsche Bühne Ungarn - Szekszárd 2006/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Kisebbség

Deutsche Bühne Ungarn – Szekszárd 2006/3

VIII. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Jóföldi Gabriella



A Német Színház 1982-ben még Német Bemutatószínpad néven kezdte meg működését Szekszárdon, a Babits Mihály Megyei és Városi Művelődési Házban. A színház a német nemzetiség kulturális értékeinek mentését az anyanyelvük ápolását tűzte ki célul. Az intézmény ebben a kezdeti stádiumban csak alkalmi társulatból állt és főként irodalmi összeállításokat adtak elő.

 


A színház a Deutsche Bühne nevet 1987-ben vette fel, amikor hivatalosan is felavatták az ország első német színházát. A művelődési ház oldalszárnyában kialakított bemutatószínpad 6,5 millió Ft-os megyei és állami támogatással jött létre.
Első vezetője Dránovits István volt.
Ekkor a színház műsortervében évente két bemutató szerepelt, amellyel az ország több városába községében is ellátogattak, illetve folytatták az általános és középiskolások számára készített rendhagyó irodalomórákat is. 1982 és 1992 között sok híres színész dolgozott és rendezett itt, mint például: Schubert Éva, Gera Zoltán, Dobák Lajos, Iglódi István, Ábrahám Edit, Máté Lajos.
A színházat megalakulásának első pillanatától kezdve fenyegette az a veszély, hogy amennyiben Szekszárd nem tud optimális helyet adni a színpadnak, akkor más város szívesen befogadja. Ezt azonban mind a szekszárdiak, mind a megyében élő közel 160 ezres német nemzetiségű lakosság igyekezett megakadályozni. Az intézmény hosszú távú, stabil működését elősegítendő 1992-ben a megyei önkormányzat vezetése elhatározta, hogy új otthont kap a színház, és ezzel együtt pályázatot írtak ki az igazgatói posztra.
Elkezdődtek a felújítási munkák a Garay téri mozi épületében, és kinevezték az intézmény új vezetőjét is Frigyesi András személyében, akinek munkáját művészeti tanácsadóként Görgey Gábor segítette.
1984. november 24-én Göncz Árpád avatta fel a Deutsche Bühne új önálló épületét, melynek megvalósulásához a Német Szövetségi Köztársaság, és a Duna Menti Svábok Kulturális Alapítványa anyagi támogatása is jelentősen hozzájárult.
Új épületben, részben új társulattal kezdett dolgozni a színház.
A repertoáron szerepeltek klasszikus és zenés művek, gyerekdarabok és irodalmi estek. A közönség éppúgy láthatott klasszikus színpadi műveket, mint mai modern darabokat.
1998- tól 5 éven keresztül Dávid Zsuzsa volt az igazgató, 2003 óta pedig Frank Ildikó vezeti az intézményt.
A színház működésében a következő jelentős változás 2004. évben következett be, amikor a Tolna Megyei Önkormányzat társulási megállapodást kötött a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával a színház közös fenntartására. A német önkormányzat egyetértési joggal rendelkezik a színház költségvetésének, műsorpolitikájának és az intézményvezető személyének tekintetében. Az intézmény elnevezése Magyarországi Német Színház lett, ám feladata nem változott. Továbbra is elsődleges célja a német anyanyelv ápolása, a német kulturális értékek megőrzése és továbbfejlesztése, valamint az egyetemes kultúra felmutatása és közvetítése a magyarországi németség felé.
A hazánkban élő német lakosság szórványos elhelyezkedése miatt a székhelyen tartott előadások mellett igen nagy a jelentősége a tájelőadásoknak is. Az előadások többségét igyekeznek eljuttatni a magyarországi németség legfontosabb központjaiba (Pécs, Veszprém, Mór, Sopron, Budapest), ugyanakkor folyamatosan új formákat keresnek arra, hogy minél több helyre, minél könnyebben juttathassanak el profi, német nyelvű előadásokat.
Tolna megye németül kevésbé tudó, ám színházszerető közönségének kiszolgálása szempontjából kulcsfontosságúak a zenés előadások, melyekben a szöveg helyett a zene, a tánc lép előtérbe. Ez a műfaj ugyanúgy kedvelt a németül jól tudók körében is.
A németül tudó/tanuló gyermekek, fiatalok igényes színházra való nevelése érdekében a kisebbeknek művészileg magas színvonalú gyermekdarabokat (Emil és a detektívek, Till Eulenspiegel), a nagyobbaknak könnyen szállítható felolvasó színházi produkciókat, workshopokat mutatnak be. Itt minden esetben a német nyelvű tradicionális, illetve modern drámairodalomra fektetik a hangsúlyt.
Állandó partnerkapcsolatot a testvérjárási, bautzeni Német-Szorb Népszínházzal tartanak fenn, melyet az idei és az elkövetkező években szoros szakmai együttműködéssé szeretnének fejleszteni.
A színháznak jelenleg 26 alkalmazottja van, a 7 színész státusz mindegyike be van töltve. Az egyes produkciókhoz vendégművészek munkáját is igénybe veszik. A színészek kiválasztásában a színészi és nyelvi képességek egyaránt meghatározó szerepet játszanak. Rendezői státusz nem lévén különböző vendégrendezőkkel dolgoznak (német, magyar, román, francia, izraeli), kiválasztásuk legfőbb kritériuma a szakmai tapasztalat és igényesség. Legutóbb Elie Malka, az Európai Színházi Unió igazgatója rendezett két darabot.
Az intézmény költségvetésének változását jól mutatja, hogy a működési költség 1993-ban 56 millió Ft, 2005-ben 122 millió Ft.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu