Europe Direct Szekszárd 2006/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

Europe Direct Szekszárd 2006/3

VIII. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Dombai Szilvia irodavezető



Az országos hálózat részeként működő Tolna Megyei Európai Információs Pont (a mai Europe Direct elődje) 2000 júniusában kezdte meg a működését Szekszárdon, a Tolna Megyei Önkormányzat épületében.

 


Az iroda létrehozásának a célja az volt, hogy a megye egész lakossága, valamint a megyei szervezetek egy polgárközpontú, területi kommunikációs, ingyenes szolgáltatásokat nyújtó ügyfélszolgálat által az Európai Unióval és Magyarország integrációjával kapcsolatosan megfelelő információhoz jussanak.
Az információs egység részt vett a megye EU-csatlakozással kapcsolatos kommunikációs stratégiájának kidolgozásában és megvalósításában.
Az iroda célja a csatlakozás előtt és azt követően is a folyamatos, tárgyilagosságra törekvő, minőségi információszolgáltatás biztosítása a megye lakosságának az Európai Unió intézményrendszerével, tevékenységével, célkitűzéseivel, a tagság lehetőségeivel kapcsolatosan.
Céljaink között szerepel, hogy felkeltsük a gazdasági szereplők érdeklődését az uniós támogatási programok, befektetési lehetőségek iránt, és ösztönözni kívánjuk a térségben az európai uniós projektekbe történő bekapcsolódást, erősíteni a pályázási kedvet. Ennek érdekében folyamatos pályázatfigyelést folytatunk. Az aktuális pályázatokról készült listát az érdeklődőknek igény szerint megküldjük, de a nagyközönség az iroda honlapján (www.tolnamegye.hu/eip) is megtekintheti, ahol az egyes uniós pályázatokhoz külföldi partnerkeresések is találhatók. Az iroda munkatársai közreműködnek az Európai Bizottság testvérvárosi pályázatának az elkészítésében, melyre fennállásunk óta a megyéből is számos település nyújtott be pályázatot, éves szinten több 10 ezer euró támogatást elnyerve ezzel.
Az információs egység számos sikeres, eredményes rendezvény szervezője volt, vagy szervezésében működött közre. A különböző konferenciák, szemináriumok, kiállítások, információs standok (pl.: falunapokon, majálisokon, egyéb települési rendezvények) nagymértékben hozzájárultak az iroda népszerűsítéséhez, ismertté tételéhez.
Tevékenységünk célcsoportja a megye teljes lakossága különös tekintettel az ifjúságra és az oktatási szféra képviselőire. Diákok számára különböző versenyeket, vetélkedőket szervezünk, tájékoztatjuk őket a továbbtanulási és ösztöndíj-lehetőségekről is. Munkatársaink már több száz EU-tanórát tartottak az évek során. Az iskolák számára lehetőséget biztosítunk EU-tantermek kialakítására, ahol a tájékoztató anyagok a diákok és a pedagógusok részére is elérhetővé válnak, ami különösen a kistelepüléseken könnyíti meg a tájékoztatást. Az EU-tanteremhálózatba már 18 intézmény kapcsolódott be, de ennek bővítését tervezzük a jövőben. A részt vevő iskolák pedagógusainak 2005-től módszertani találkozókat szervezünk, melyen lehetőségük nyílik egymás intézményeinek megismerésére, a tapasztalatcserére és annak megvitatására, hogy hogyan integrálható az Európai Unió a tananyagba és az iskola életébe.
A képzés irodánk tevékenységében a kezdetektől fogva kiemelt szerepet kapott a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai karával közösen különböző célcsoportoknak, a célcsoporthoz igazított 30 órás EU-stúdiumokat, és akkreditált képzéseket szervezünk, melyen részt vettek már a megyei önkormányzat, a közigazgatási hivatal, a megyei dekoncentrált szervek vezetői, munkatársai, középiskolák pedagógusai, polgármesterek és jegyzők is. 2006 őszén a civil szféra szereplőinek hirdetjük meg a kurzusokat.
A megye partnerkapcsolatait mindig is nagymértékben bevontuk az integrációs felkészülésbe és a tagsággal kapcsolatos tájékoztatásba. Az angliai partnermegyénknél tett szakmai tanulmányút eredményeként tárgyalások folynak a Leonardo illetve az Erasmus programban történő együttműködésre, amely várhatóan diákok folyamatos cseréjét tenné lehetővé. Német partnermegyénk, Main-Tauber járás több alkalommal is lehetőséget biztosított szakmai tanulmányutakra és a járás segítségével a megye több kistérsége is bekapcsolódott az elmúlt időszakban különböző LEADER projektekbe.
A lakosság a hivatali időben folyamatosan működő ügyfélszolgálatunkon kérhet segítséget személyesen, telefonon, faxon vagy e-mailben. A tájékoztatást szolgálja a 2000 óta folyamatosan bővülő dokumentációs bázis, mely több száz különböző magyar és idegen nyelvű könyvet, folyóiratot, kiadványt és egyéb tájékoztató anyagot (videó, CD-ROM) tartalmaz. Az ügyfélszolgálaton magyar és idegen nyelvű, ingyenesen elvihető kiadványok is az érdeklődők rendelkezésére állnak. A lakosság jobb elérése és megfelelőbb tájékoztatása céljából 2005-ben elindítottuk a kitelepült ügyfélszolgálatok szervezését a kistérségekben és a megye különböző településein, ezek nagyon eredményesnek bizonyultak, ezért 2006-ban is folytatódnak. Az érdeklődés témája leggyakrabban a különböző pályázati források valamint a külföldi munkavállalási lehetőségek.
A hiteles és naprakész tájékoztatás érdekében fontos munkatársaink folyamatos képzése is, melyhez nagymértékben hozzájárulnak a brüsszeli, strassbourgi, finnországi tanulmányutakon az Európai Unió intézményeinél tett látogatások és a személyes tapasztalatszerzés is.
Működése során az iroda jó együttműködést alakított ki és ápol a polgármesteri hivatalokkal, kistérségi társulásokkal, ifjúsági irodákkal, kistérségi ifjúsági koordinátorokkal, az EU-tanteremhálózat tagjaival és egyéb oktatási intézményekkel, a megyei kamarákkal, a művelődési házakkal, a megyében található könyvtárhálózattal, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karával, a Europe Direct hálózat országos és külföldi tagjaival, a Tempus Közalapítvánnyal, az Európai Bizottság Magyarországi képviseletével és számos más megyei, országos és nemzetközi szereplővel.
A fentieken túl szoros kapcsolatot tartunk fenn a megyei, helyi médiumokkal is, melyek rendszeresen tájékoztatást adnak a rendezvényeinkről nagymértékben hozzájárulva ezzel az iroda ismertségéhez. Állandó rovattal jelentkezünk az Alisca rádióban és a Megyei Naplóban. A Tolnatáj televízióban rendszeresen stúdióbeszélgetésekkel jelentkezünk.
Az iroda ismertsége a megyében megalakulása óta fokozatosan nő. Egyre többen fordulnak hozzánk információért vagy keresnek meg segítségért. Célunk az egyénre szabott tájékoztatáson túl a lakosság minél szélesebb körben történő elérése is, ezért a hálózatépítés és az iroda népszerűsítése a jövő feladatainak prioritásai között szerepel.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu