Szociálpolitika 2006/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Budapest / Cikkek

Szociálpolitika 2006/2

VIII. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Megyesné dr. Hermann Judit aljegyző



Budapesten nap, mint nap találkozunk utcán élő, aluljáróban éjszakázó hajléktalanokkal. Sokan önhibájukon kívül kerülnek az utcára, onnan pedig már nagyon nehéz visszakapaszkodni, újra beilleszkedni a társadalomba. Nyugdíjasok, létminimum környékén élők küzdenek anyagi problémákkal, a gyermekotthonokban kétezernél is több kiskorú él. Mindenkinek a problémáit megoldani lehetetlen, de segíteni lehet és kell is – erre törekszik a Fővárosi Önkormányzat is.

 

A Fővárosi Önkormányzat 16 idősotthont, 4 pszichiátriai otthont és 6 értelmifogyatékos-otthont működtet. A fővárosban 11, vidéken pedig 15otthon van. Az intézményhálózatban 3904 időskorú, 1265 pszichiátriai beteg, 1436 értelmi fogyatékos és 1460 fő hajléktalan személy elhelyezésére van lehetőség.
Budapest vezetésének egyik legfontosabb szociálpolitikai célkitűzése, hogy korszerűsítse az otthonokat, és tovább bővítse a férőhelyek számát.
A Főváros különleges szerepének és sajátos helyzetének megfelelően a törvény által előírt feladatokon túlmenően a hajléktalanok ellátását is vállalja. A Fővárosi Önkormányzat tartja fenn a hajléktalanellátás bázisát, a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményeit (BMSZKI), és 1460 férőhelyen biztosít szállást hajléktalanok számára.
Hajléktalanok
Ahogy egyre zordabb az idő, a budapesti hajléktalanok szinte megrohamozzák a menedékhelyeket. Budapesten a Fővárosi Önkormányzat évközben közel 1700 hajléktalanról gondoskodik. Ilyenkor ezeknek a helyeknek a számát szükség szerint bővítik, és további 300 utcán élőnek adnak menedéket. Emellett a fővárossal szerződött civil szervezetek is közel 500 férőhelyet biztosítanak, annak érdekében, hogy minél kevesebbeknek kelljen a fagyos utcákon tölteni az éjszakát. A főpolgármester még a tél beállta előtt arra kérte a kerületi polgármestereket, hogy ezen a télen is függesszék fel a kilakoltatásokat tavaszig: akiknek még van fedél a feje felett, az a téli hónapokban ne kényszerüljön az utcára költözni.
A főváros fontosnak tartja, hogy segítséget nyújtson a társdalomba való visszakerüléshez, az újrakezdéshez. 2001. decemberében született döntés arról, hogy a Kocsis utcai volt BKV-s munkásszállót átalakítják és Budapest legnagyobb hajléktalanellátó intézményét hozzák itt létre. A 60-as években épült munkásszállóból modern, komfortos szállót alakítottak ki, 600 millió forintból. A 14 szintes épületben 8 emeleten panzió működik, ahol a fővárosban dolgozó lakás nélküliek húzhatják meg magukat. 5 emeleten átmeneti szálló kapott helyett, itt egy éven keresztül a valamennyi jövedelemmel rendelkező hajléktalanok lakhatnak. A felújítás első része egy éve befejeződött, idén további 285 millió forintból folytatódnak a munkák.
Szociális ügyek
Csak 2005-ben közel 18 milliárd forintot fordított szociális kiadásokra a Fővárosi Önkormányzat. Ennek többszörösét, mintegy 72 milliárd forintot költöttek tavaly a gyerekekre. Ez azt jelenti, hogy a költségvetés minden ötödik forintját a kiskorúak kapták. Közel 2800 magára hagyott gyerekről gondoskodik Budapest, 32 intézményből álló gyerekvédelmi hálózata segítségével. Arra törekednek, hogy a gyerekek minél inkább családias környezetben nőhessenek fel, ezért a nagy létszámú gyerekotthonok helyett lakásotthonokat alakítottak ki: itt a gyerekek 12 fős csoportokban, családokhoz hasonló életkörülmények között élhetnek. 2006-ban az Aga utcában 40 fős gyerekotthon nyílik, 480 millió forintból. További 350 millió forintból új épületet vásárol a főváros, ahol utógondozó otthont alakítanak ki. Ez nagy segítséget jelent majd a rászoruló kismamáknak, gyermeket váróknak: anyának és gyermekének nem kell megválnia egymástól.  Az idei év végére befejeződik a Berettyó utcai Egészségügyi Gyerekotthon bővítése és a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyerekotthon és Általános Iskola tornatermének építése. 2007 végére készül el a főváros Mónosbélben lévő gyerekotthonának átépítése, a kastélyépület 60 kiskorúnak ad majd otthont.
A főváros vezetése hozzálátott a babakötvény budapesti kiegészítéséről szóló önkormányzati rendelet előkészítéséhez. Fontos, hogy az önkormányzatok is lehetőségeikhez mérten támogassák a felnövekvő nemzedékek életkezdését, kiegészítsék az állami támogatást. A Fővárosi Önkormányzat egy olyan rendszer megalkotására törekszik, amely a rászorultsági elvet veszi elsősorban figyelembe. A kidolgozott Budapest Start program esélyteremtő, társadalmi esélykiegyenlítő rendszer. A Budapest Start támogatás alapelve, hogy minden budapesti lakóhellyel rendelkező, 2005. december 31. napja után született, magyar állampolgárságú gyermek a születésének évében jogosult lesz rá, amennyiben a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult és Start számlával rendelkezik. Az elmúlt évek rendszeres gyermekvédelmi támogatási adataiból becsülve a támogatottak száma elérheti akár a 9500 főt is. Az előzetes becslések szerint a támogatás évente 100 millió forint körül mozog majd.
 A főváros igyekszik segíteni a hátránnyal induló fiataloknak, lakásukat vesztetteknek is. A Szobabérlők Háza kulturált körülményeket biztosít, alacsony árért. A csepeli bérlakásépítést 350 millió forinttal támogatta a Fővárosi Önkormányzat, hogy ezáltal olcsóbban juthassanak bérlakáshoz a fiatalok. Józsefvárosban, Ferencvárosban lakásrehabilitációval igyekeznek jobb körülményeket teremteni, míg a lakáspályázatok évente 100-150 családot juttatnak fedélhez.
Sokaknak, főleg nyugdíjasoknak, a létminimumból kuporgatóknak folyamatos problémát jelent a havi számlák, gáz, fűtés, víz költségeinek kifizetése, különösen ilyenkor, a téli hónapokban. 10 éve sikeresen működik a fővárosban a közüzemi kompenzáció. A főváros így próbálja megakadályozni, hogy az alacsony jövedelműek az utcára kerüljenek, fedél nélkül maradjanak.  Évente 40-60 ezer család, kisnyugdíjas csekkjeinek összegét csökkentik. Tavaly 1 milliárd 420 millió, idén már 1,8 milliárd forint jut a budapestieknek rezsitámogatásra.
Az idősek egy része úgy dönt, hogy biztonságot, társaságot, orvosi felügyeletet keresve idősotthonba költözik. Budapesten 16 otthonban közel 3900 idős korú elhelyezésére van lehetőség. Folyamatosan újulnak meg a fővárosi intézmények, tavaly elkészült a Polgárdi Idősek Otthona, az idei évben befejeződik a Halom utcai Idősek Otthonának átépítése, emellett elindul a Baross utcai Idősek Otthonának rekonstrukciója, ami várhatóan 2008-ra lesz készen.
A Fővárosi Önkormányzat kötelességének tekinti, hogy gondoskodjon az értelmi fogyatékosokról, pszichiátriai betegekről. Az intézményekben közel 1200 pszichiátriai beteg és 1400 értelmi fogyatékos ellátására, elhelyezésére van lehetőség. Több mint 1 milliárd forintért a Fővárosi Önkormányzat kiváltja a Kéthely Fogyatékos Otthon Hunyadi épületét, Szentgotthárdon 14 férőhelyes lakóotthont alakít ki, 130 millió forintért. Annak érdekében, hogy még több ember részesülhessen szakszerű ellátásban, Erdőkertesen szenvedélybetegeknek alakítanak ki otthont a jövő év folyamán.
Nem elég segélyeket, ágyakat, meleg ételt adni az elesetteknek. A főváros vezetése abban segít, hogy az elesettek ismét a társadalom aktív tagjai lehessenek. A szegényebb rétegeket pedig a fővárosi városrehabilitációs, lakásbérlési, díjcsökkentési programmal óvja meg attól, hogy az utcára jussanak. A Fővárosi Önkormányzat fő törekvése, hogy mindenkinek megadja az anyagilag, fizikailag is kiegyensúlyozott élet esélyét.
Keretes:
A Fővárosi Önkormányzat 2005-ben a szociálpolitikai ágazatához tartozó 29 önálló költségvetési intézmény működési kiadásainak fedezetére mintegy 13 milliárd forintot biztosított. A költségvetés 3,7 milliárd forintot juttatott bővítésre, építésre, korszerűsítésre. Az önkormányzat minden évben költségvetése 4-5 százalékát fordítja szociális célra, így a tervek szerint 2006-ban is az elmúlt évhez hasonló összeget költi a hajléktalanok, idősek, gyermekek és pszichiátriai betegek ellátásra.
Az elmúlt 15 év alatt a főváros gondozottjainak 43 százalékát helyezte el új vagy teljesen felújított otthonokban. A Fővárosi Önkormányzat 22 új szociális otthont hozott létre, 10 továbbit pedig felújított. 6 teljesen új idősotthont is építtettek az elmúlt években.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu