Gregor József Fejér megye díszpolgára 2006/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Fejér Megye

Gregor József Fejér megye díszpolgára 2006/4

VIII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Spindler Csilla sajtós



Gregor József 48 éve ajándékozza meg művészetével a hazai és külföldi közönséget.

 


A világjáró basszista, ünnepelt előadóművész a Honvéd Művészegyüttesben kezdte pályafutását. 1964-ben szerződtették a Szegedi Nemzeti Színházba, melynek később igazgatója is lett, s közben nemzetközi karriert ért el Európában és Amerikában. A világhírű, számos díjat – elismerést nyert operaénekes szülőhelyén, Rákosligeten Centenáriumi Emlékérmet vett át, később Gárdony majd Budapest XVII. kerületének díszpolgára lett. Szeged városa Pro Urbe díjjal tüntette ki, ebben az esztendőben pedig Fejér Megye Díszpolgárává avatták. Otthonában, Gárdonyban beszélgettünk Fejér megyei kötődéséről.
Hogyan ismerte meg ezt a vidéket?
A feleségem egyik rokona itt lakott a Velencei tó mentén. Így jutottam el többször látogatóba a környékre. Aztán 1984-et írtunk, amikor az akkori jegyzőt, Gál Gyulát megkerestem azzal, hogy házat vásárolnék a vidéken. Először végig vitt a parton. Mondtam neki: – Nézd Gyula, olyan, ahol a kispárnám alatt megy a vasút, a dunyhám alatt megy a kamion, olyan van Szegeden nekem is, nekem valami olyasmi kellene, ami abszolút csöndes, de itt legyen valahol. Ez a hely nagyon megtetszett nekem. Azonnal megszerettem ezt az akkor még üres, pontosan 100 négyszögöl területet, amit megvenni csak később tudtunk, de 99 évre bérbe vehettünk. Nem törekedtünk hivalkodó otthonra. Én akkor is állandóan ingajáratban voltam Szeged és Budapest között, de előadások után 180 kilométer helyett már egyszerűbb volt 50 kilométert megtenni. De lakni csak 1991-ben költöztem ide.
Már ebben az időszakban is aktívan kivette a részét az itteni életből, hiszen nem sokkal később ez a város részesítette rangos elismerésben a helyi tevékenységéért.
Valóban, bár a közéletben nem hiszem, hogy részt vállaltam volna. Inkább megpróbáltam Gárdony kulturális életét fellendíteni. Kitaláltuk például, hogy a református templomban minden évben a szezon vége felé koncertet szervezünk. Jó érzés volt, mert éveken át sikerrel működött a rendezvény. Mára sajnos azt kell, hogy mondjam, elsikkadt ez a templomi koncert sorozat itt. Nagyon sajnálom ezt, mert bár rengeteg meghívásom van más helyszínekre, helyi szinten is szívesen segítek, ha hívnak.
Több felkérésnek tesz eleget a megyében is. Hívták, csatlakozzon az I. Velencei tavi Nyári Fesztivál megvalósításához. Tudomásom szerint egyik védnöke a tó környéki településeket végigjáró rendezvénysorozatnak.
Úgy gondolom, attól függ, hogy ki áll az élére, illetve, hogy milyen hozzáértésű emberek vesznek részt egy rendezvény megszervezésében. Én nagyon bízom benne, hogy a szervezők sikerrel járnak a Velencei tó és környéke fellendítésén. Sok jó kezdeményezésről tudok a környéken, csak a megvalósítása sokszor nehézkesen alakul. Úgy gondolom presztízskérdést nem szabad csinálni abból, ki kezd bele egy tevékenységbe. Ha jó, támogatni kell, ösztönözni a megvalósítást. Ilyen szép környék kevés van az országban, mint a miénk.
Ezek szerint ma már Gárdony az otthona?
Nézze az életem úgy alakult, hogy itt vagyok állandó lakos. Azt szoktam mondani viccesen, hogy halálom után fel kell négyelni, mert hiszen nekem négy helyen jár díszsírhely: Gárdony után szülőhelyemen, Rákosligeten, utána Aszófőn, majd Szegeden avattak díszpolgárrá. Én itt érzem magam jól a Velencei tó mentén, mindig rohanok vissza Gárdonyba.
Ebben az évben a Fejér Megye Díszpolgára kitüntető címet adományozta Önnek a Fejér Megyei Közgyűlés.
Váratlanul ért, de nagy megtiszteltetésnek tartom. Különösen az volt a megtisztelő, hogy mint azt Szabó Gábortól, a közgyűlés elnökétől megtudtam, ellenszavazat nélkül támogatta a képviselőtestület a jelölésemet. Szóval tudja, lehet, hogy az ember attól lesz hiteles, hogy azt mondja, amit gondol, és ragaszkodik az elveihez. Nagyon büszke vagyok, hogy ebben a megyében díszpolgár lettem, mert nem itt születtem. Gyakorlatilag húsz éve vagyok jelen a környéken, és ez az elismerés számomra azt jelenti, észrevették azt, hogy próbálok törődni a településsel.
48 éve hivatásosan énekel, gondolom ebből a nyári időszak sem kivétel. Most mi foglalkoztatja?
A felkészülések. Nagyon sok jótékonysági koncertet terveztünk, készülünk a budapesti operaházi, illetve a szegedi kőszínházi évadra, nem sok időm marad. Tudja, van egy híres kínai mondás, úgy szól: „Hagyj magad után nyomot”- én úgy érzem, hogy megtehettem ezt, s ha esetleg még igény van újabbakra, természetesen nem zárkózom el előle.
Spindler Csilla
Fejér Megyei Önkormányzat sajtófelelőse
Gregor József operaénekes
Kitüntetései
Liszt Ferenc-díj (1974)
Érdemes művész (1979)
Kiváló művész (1983)
SZOT-díj (1987)
Erzsébet-díj (1987)
Gárdony díszpolgára (1995)
Kossuth-díj (1999)
Budapest XVII. kerületének díszpolgára (2001)
Szeged díszpolgára (2003)
Aszófő díszpolgára
2006. Fejér Megye Díszpolgára
Pályája
1959–1963 között a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének énekkarának tagja
1964–1988 között a Szegedi Nemzeti Színház tagja,
1988 és 1989 között a győri Kisfaludy Színház tagja
1976-tól a Magyar Állami Operaház magánénekese
1989 és 1991 között a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának igazgatója, 1991 óta a színház örökös tagja.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu