Tusnádfürdői barátok 2006/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Testvérvárosi kapcsolat

Tusnádfürdői barátok 2006/4

VIII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Molnár Julianna jegyző



Bicske, a Fejér megyei kisváros nem törekedett túlzott kapcsolatépítésre határokon túli településekkel, az élet mégis így hozta, hogy személyes ismeretségekből, települési együttműködés lett. Bicske Tusnádfürdő 745 kilométer távolságra van egymástól.

A rendszerváltás előtt Bicskén kezdte meg működését az első menekült tábor. Városunk befogadó településnek bizonyult, hiszen nem tiltakozott senki akkor és azóta sem a tábor ide helyezése miatt. Az első lakók a romániai forradalom nyomán kialakult bizonytalan helyzet miatt távozásra kényszerülő magyarok voltak. Sokan letelepedtek városunkban.

 


Tusnádfürdő város polgármesterével akkor ismerkedtünk meg, amikor 1999-ben Magyarországon járva az új víztisztítójukról beszélt és tapasztalatokat kívánt szerezni a nálunk működőről.
Megtudtuk, hogy hiányzik a klórozó berendezésük, melyet a bicskei tűzoltók felhívására helyi vállalkozók támogatásából megvásároltunk és elvittünk Tusnádfürdőre.
Az első hivatalos kapcsolatfelvétel A Tűzoltó Egyesületek között jött létre, tűzoltó autó, fecskendő, felszerelés segítette a tusnádiakat. Cserébe barátságok, bajtársi szövetségek alakultak, melyek 2004-ben a két testület közötti írásos megállapodáshoz vezetett. A város vezetése is felvette a kapcsolatot kulturális és sport területen kialakuló cserelátogatásainkat hivatalos szerződéskötés is követi 2006. október 23-án, amikor a testvérvárosi megállapodást aláírjuk. 2006-ban a Tusnádfürdői Város Napok rendezvényen történt egyeztetések alapján mindkét település vezetése lakossága, civil szervezetei egyetértésével még szorosabbra fűzzük kapcsolatunkat.
Az őszi tervek között a vállalkozók megismerkedése szerepel, ami gazdasági területen is bővítheti a kommunikációt.
Az elmúlt évek alatt kiváló embereket, a településük fejlődéséért felelősséget érző vezetőket, vidám, életszerető fiatalokat ismertünk meg, akik büszkék elért eredményeikre, szülőföldjükre.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu