Szociális alapszolgáltatások kistérségi társulásban 2006/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek

Szociális alapszolgáltatások kistérségi társulásban 2006/5

VIII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Tari Mihályné jegyző Lőrinci



A Lőrinci Szociális Ellátó- és Gyermekjóléti Intézmény integrált komplex formában működik, alap-, nappali, és bentlakásos intézményi forma egymásra épülésével, szerteágazó feladatokkal és rendkívül széleskörű szolgáltatást igénylő klientúrával.

 

Az intézmény jogelődje a Szállást Biztosító Idősek Klubja volt, amely 1997. december 31-ig működött. 1998. augusztus 16-án átadásra került az intézményhez tartozó 20 férőhelyes Idősek Otthona. Az intézmény feladatköre fokozatosan bővült, mivel 1998- ban a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat is megkezdte működését. 1999. október 1-jétől a Védőnői Szolgálat üzemeltetési és munkáltatói feladatait is a Szociális Ellátó- és Gyermekjóléti Intézmény vette át. 1999. december 1-jétől a Hivatásos gondnok munkáltatói feladatai szintén az intézményhez tartoznak, a szakmai felügyeletet pedig a Városi Gyámhivatal vezetője látja el. 2005. február 23-tól az ellátott szakfeladatok alapján az intézmény határozatlan időtartamra működési engedélyt kapott Alapszolgáltatási Központra.
2005. november 1-jétől megkezdte működését a Foglalkoztatási Információs Pont. Az intézményi struktúrához szorosan beilleszkedő feladatellátás biztosításáról van szó, amely működésének megteremtése a Nemzeti Fejlesztési Terv része.
A Hatvani Körzet Többcélú Kistérségi Társulás a 11/2006. (III.08.) sz. határozatával döntött arról, hogy a feladatellátásra megállapodást köt Lőrinci Város Önkormányzatával. A társulás megállapodása alapján a Lőrinci Város Önkormányzata fenntartásában működő Szociális Intézmény által vállalja a szociális alapszolgáltatási feladatok közül a családsegítést, házi segítségnyújtást és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás megszervezését, szolgáltatását. A megállapodásban foglaltak alapján a Szociális Ellátó- és Gyermekjóléti Intézmény Alapszolgáltatási központja, Lőrinci város, mint elsődleges ellátási terület mellett a Kistérség további településein 2006. április 1 óta biztosít szociális alapszolgáltatást az alábbiak szerint:
 Családsegítés: Apc, Zagyvaszántó, Rózsaszentmárton;
 Házi segítségnyújtás: szakmai segítségnyújtás Apc, Zagyvaszántó, Petőfibánya, Rózsaszentmárton;
 Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás: Apc, Zagyvaszántó, Petőfibánya, Ecséd, Rózsaszentmárton.
Az intézmény életében nagy előrelépési lehetőség a kistérségi mikroközponti feladatok ellátása. Fontos feladat, hogy a kistérségi ellátás során is mindenki, komplex, azonos szintű ellátást, segítséget kapjon, mint a Lőrinci Város lakosai.
Az eddig eltelt idő tapasztalatai azt mutatják, hogy a települések lakosai problémáikkal egyre többen fordulnak a családgondozókhoz.
Tapasztalatok alapján elmondható, hogy a tartós munkanélküliség a klienseknél együtt jár a munkaerőpiacra történő visszatérést akadályozó tényezők jelenlétével. Megfigyelhető esetükben az önérvényesítési hiány, motiváció hiánya, életkori sajátosságok. Ezen tapasztalatokra alapozva, olyan foglalkozásokat indított be az intézmény, amely az előbb említett tényezőket figyelembe véve, segíti őket a beilleszkedésben és munkavállalásban.
A házi segítségnyújtás terén az intézmény feladata a szakmai koordináció. Havonta egy alkalommal a térségi gondozásban résztvevő gondozónők az Alapszolgáltatási központban szakmai műhely keretén belül beszélik meg a felmerült problémákat, illetve az egymás segítésének formáját.
A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a rendszer fejlett technológiája révén, lehetőséget nyújt az idősek, otthonukban való szakszerű gondozására, illetve ápolására, emellett pedig egy folyamatos, könnyen és megbízhatóan működtethető kapcsolat felvételi módot is biztosít. Ez jelenleg 49 idős számára jelent változást, fejlesztést, kistérségi szinten is, az előző évek gyakorlatához képest. Így késleltethető, illetve kitolható az intézményes ellátás, elhelyezés.
A szociális szolgáltatásaink az elmúlt évek folyamán mind mennyiségben, mind minőségben és a szolgáltatások sokszínűségében, sokat változott és fejlődött. Nem csak a különböző típusú emberi problémákra kerestünk, keresünk megoldást, hanem az ellátást igénylőt valamennyi gondjával igyekszünk felvállalni, komplex segítséget adva az egyén, a család életkörülményeinek javításához.
Mindenkinek ott kell megadni a legtöbb segítséget, ahol jelentkezik a problémájával, ott egyénre szólóan, komplex módon kell felkínálnunk az ellátást, hiszen egyre összetettebb egyéni- társadalmi problémák kezelésére kell a szociális intézményeknek felkészülnie, mert a professzionális munka igénye egyre nagyobb.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu