A megyei önkormányzat és a többcélú kistérségi társulások együttműködése 2006/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Heves Megye

A megyei önkormányzat és a többcélú kistérségi társulások együttműködése 2006/5

VIII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
dr. Benkár József főjegyző



A többcélú kistérségi társulásokról szóló 2004. évi CVII. tv. a települési önkormányzatok képviselőtestületeinek adja meg azt a jogot, hogy a kistérségi együttműködés hosszú távú biztosítására írásbeli megállapodással egy többcélú kistérségi társulást alakítsanak.

 


Erre Heves megyében mind a hét kistérségben sor került.
A társulási megállapodásnak tartalmi eleme lehet a hivatkozott törvény szerint a megyei önkormányzattal való együttműködés, kapcsolattartás rendjének meghatározása.
A Heves Megyei Önkormányzat a kistérségi társulásoknak partneri együttműködést ajánlott és együttműködési megállapodás kötését kezdeményezte. A kezdeményezést mind a hét többcélú kistérségi társulás pozitívan fogadta és az együttműködési megállapodások létrejöttek.
Megállapodó felek az együttműködés céljaként határozták meg: a kistérség, a megye gazdasági-társadalmi fejlődésének, a közszolgáltatások fejlesztésének, az önkormányzati feladatellátás hatékonyságának, szakszerűségének javítását.
Felek az együttműködési megállapodásukat keretjelleggel fogalmazták meg, mely összehangolt tevékenységükön keresztül érvényesül.
Ezek a tevékenységek kiterjednek a gazdaság élénkítésére, ágazati-szakmai kérdések összehangolására, a tervező és véleményezési eljárásokra, projektgenerálásra és közös pályázatok készítésére, az informális és tájékoztatási tevékenységre, az intézményműködtetés hatékonyságának javítására, kölcsönös szakmai segítségnyújtásra. A célzott tevékenységi területek:
– terület, településfejlesztés és rendezés;
– környezetvédelem és infrastruktúra fejlesztése;
– gazdaság-élénkítés, idegenforgalom, nemzetközi kapcsolatok;
– oktatás, kulturális, szociális, egészségügyi feladatok.
A megyében a megyei önkormányzat és a többcélú kistérségi társulások együttműködése a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátásában ölt legkonkrétabban testet. Ilyen jellegű feladatellátásra a hétből hat kistérséggel kötött megállapodást a megyei önkormányzat.
A megállapodások határozatlan időre szólnak, az érintett közalkalmazottak jogi helyzete nem, csupán a munkáltatójuk személye változott.
A Pétervására székhellyel működő családsegítő, nevelési tanácsadó intézményi társulásban a Heves Megyei Önkormányzat tagként vesz részt, ezáltal közvetetten részese lehet a többcélú kistérségi társulásnak is.
A Heves várossal kötött megállapodás alapján a megye által fenntartott logopédiai és nevelési tanácsadást végző intézmény működtetését a városi önkormányzat vette át azzal, hogy azt „beviszi” a többcélú kistérségi társulásba.
Az egri, gyöngyösi, füzesabonyi többcélú kistérségi társulásokkal kötött megállapodás szerint a szakellátást biztosító intézmények további működtetésére közvetlenül szerződött a megyei önkormányzat. A logopédiai és nevelési tanácsadási szolgáltatás végzésére a hatvani kistérséggel lényegében szolgáltatási szerződést kötöttünk, a feladatot a fenntartásunkban álló Lesznai Anna Általános Iskola, Óvoda és Szakszolgálat intézményünk révén látjuk el a kölcsönösen megállapodott díjazás ellenében.
A megállapodások hatályosulását rendszeresen figyelemmel kísérjük és értékeljük, az eddigi tapasztalataink alapvetően pozitívak.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu