Székesfehérvár és az e-közigazgatás 2006/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Fejér Megye

Székesfehérvár és az e-közigazgatás 2006/4

VIII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Kovács Balázs és Gede István



Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 2005-ben kezdte el az első Nemzeti Fejlesztési Tervben szereplő Gazdasági Versenyképesség Operatív Program 4.3.1. fejezetében támogatást nyert „Székesfehérvár – a térség szolgáltató e-önkormányzata” projekt megvalósítását. 


A megvalósításban a város partnere a további 17 települést magába foglaló Székesfehérvári Többcélú Kistérségi Társulás illetve a Vállalkozói Központ Közalapítvány.
A projekt keretében nyilvános internet-hozzáférési pontok kerülnek felállításra és olyan ügyiratkezelési rendszer készül, mely képes a kijelölt ügytípusok esetében az elektronikus aláírással beküldött iratokat fogadni, illetve ezen rendszer segítségével a Hivatal képes elektronikus aláírással ellátott dokumentumokat kiadni.
A jelenlegi helyzetnek megfelelően 14 ügytípus (pl. magánszálláshelyek bejelentésével, üzletek működési engedélyezésével, közterületek rendeltetéstől eltérő használatával, panaszbejelentésekkel kapcsolatos ügyek) lesz elektronikusan indítható a székesfehérvári internetes portálról, de valamennyi székesfehérvári és kistérségi önkormányzati formanyomtatvány letölthető illetve elektronikusan kitölthető lesz.
Elkészültek azok a tervezési és stratégiai dokumentumok, rendszerterv dokumentációk is, amelyek a kialakítandó elektronikus rendszer működésének alapját jelentik. Ezen belül – csak a legfontosabbakat tekintve – elkészültek a funkcionális követelmény-specifikációk és rendszertervek az ügyiratkezelési, a formanyomtatvány- és kérdőívkészítő, a testületi munkát támogató, valamint a telephely engedélyezési alrendszerhez.
A funkciók közül talán érdemes kiemelni néhány ötletes megoldást is: a tervek szerint lehetőség lesz a parkolási bírság elektronikus, interneten keresztül bankkártyával történő kiegyenlítésére – akár otthonról is. Ez azt jelenti, hogy az elektronikus ügyintézési rendszerbe regisztrált ügyfelek a bírságolás tényéről kiállított dokumentum alapján, az azon szereplő bírság-azonosító szám közleményként történő megadásával banki internetes portálra kerül irányításra, ahol a kártyaadatok megadásával a bank a bírság összegét ráterheli a kártyához tartozó bankszámlára.
Ezt követően a megadott bírság-azonosító alapján kivezetésre kerül az ügyfél tartozása az adatbázisból. Ez a rendszer már megfelel a Ket. szerinti IV. szintű ügyintézésnek.
Az adóügyi alrendszer segítségével interneten keresztül lesz lehetőség a különböző helyi adónemek egyenlegeinek lekérdezésére, valamint a számlák közötti átvezetési kérelem indítására.
Ezen funkció elérhetőségéhez az ügyfélnek szüksége lesz érvényes ügyfélkapus hozzáférhetőséghez, hiszen csak így biztosítható a szükséges adatvédelmi jogszabályok, és egyéb előírások betartatása.
Az e-önkormányzati szolgáltató rendszer tervezése a civil szervezetek, a székesfehérvári kistérség, valamint a kis- és közepes vállalkozások képviselőivel történő folyamatos egyeztetések alapján történik. Itt szó esik a rendszertől elvárható funkcionalitásokról, illetve azok alkalmazhatóságáról a felsorolt szervezetek érdekében. Az érintett önkormányzatok, szervezetek részére kiemelten fontos a pontos tájékoztatás, ennek érdekében a megvalósítási fázis részeként részletes gyakorlati információkat kapnak a rendszer fejlesztői annak használatáról és a rendszertől elvárható funkciókról.
A projekt igazi erejét az adja, hogy a folyamatos egyeztetéseknek, együttműködésnek köszönhetően a székesfehérvári kistérségi önkormányzatok számára is mindenben megfelelő rendszer kerül kiépítésre.
Ezek a települések ingyenesen juthatnak hozzá egy olyan elektronikus ügyintézést segítő rendszerhez, amely nemcsak könnyen az önkormányzat egyedi igényeinek megfelelően testre-szabható, de még a Ket. szerinti II. szintű ügyintézési követelményeknek is megfelel. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a már elkészített elektronikus ügyirat-mintákat, ügyleírásokat, egyéb kapcsolódó dokumentumokat a kistérség településeinek rendelkezésükre bocsátja, így az önkormányzatok azokat igényeiknek, sajátosságaiknak figyelembevételével módosíthatják.
Ezzel egy időben és korlátozott ideig a projekt lezárását követően is a kistérségi önkormányzatok – a rendszer karbantartásával megbízott – szakemberei szakmai segítséget illetve technikai támogatást kapnak székesfehérvári kollégáiktól és a projektben vállalt ideig a kivitelező vállalkozóktól.
A projekt megvalósításának egyik jelentős állomása volt tavaly október közepén az ügyiratkezelési rendszer már önmagában is használható, tesztrendszerének elkészülte. Ennek segítségével a Polgármesteri Hivatal munkatársai megismerhették, és gyakorlatban is kipróbálhatták azt a programot, amely a jövőben az ügyiratkezelést segíti majd. A hivatal munkatársainak lehetőségük volt a tervezés során kialakított rendszer tesztelésére, finomítására.
A testületi munkát támogató alrendszer megvalósítja a közgyűlés és a bizottságok működési dokumentumainak (meghívók, előterjesztések, döntések) nyilvántartását. A testületek által meghozott döntésekhez és a nyílt ülések jegyzőkönyveihez az önkormányzati portálon keresztül bárki hozzáférhet, és többféle szempont szerint kereshet is közöttük.
Valamennyi alrendszer tervezése során elsődleges szempont volt, hogy a jövőben a további fejlesztésekre lehetőséget adjon. Így akár a nem is olyan távoli jövőben megvalósulhat a testületi munka teljes szintű elektronizálása.
A projekt végrehajtása a terveknek megfelelően halad, és 2006 év őszén minden valószínűség szerint teljes funkcionalitással elindul, az összes pályázatban szereplő funkció ettől az időponttól az ügyfelek számára elérhetővé válik.
infotorony 02.jpg : Az infotorony bemutatója (Dr. Csapó Csilla aljegyző)
infotorony 03.jpg: Sajtótájékoztató (Dr. Csapó Csilla aljegyző, Dr. Szelier András alpolgármester, Sztrikinácz Zsolt Unitis Rendszerház Rt.)
Portál-1.jpg: A tervezett városi internetes portál képe

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu