Jegyzők és bérek 2006/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Humánerőforrás

Jegyzők és bérek 2006/4

VIII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Dr. Pintér György jegyző Polgárdi



Két témában szeretném a jegyzők érdekében felemelni a szavam.

 

A jegyzők érdekében úgy érzem ezt a két témát mindenféleképp a törvényhozás, az irányító minisztérium felé közvetíteni kell. Erre a JOSZ a legmegfelelőbb szervezet és ezúton is kérem a JOSZ vezetőit, hogy a két felvetett témában tegyenek lépéseket, mert a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a kérdések élénken foglalkoztatnak bennünket, jegyzőket. A JOSZ-nak a felvetett kérdéseket a kapcsolati rendszerén keresztül meg kell próbálni érvényre juttatni és sikeresen képviselni.
Az egyik téma minden jegyzőt, a másik pedig csak a körzetközponti jegyzőket érinti.

1. A jegyzők részére ugyanúgy meg kellene határozni a költségtérítés-általányt, mint a polgármesterek részére. A szintén minimum 20 maximum 30 %-os mérték a bruttó bér függvényében megfelelő, és szintén adómentességet kellene élveznie ennek a juttatási formának.
2. A körzetközponti jegyzők esetében pedig a többlet munka és felelősség miatt lenne szükségszerű valamilyen pluszjuttatást megállapítani. Ez lehetne körzetközponti pótlék vagy nevezhetnénk másnak is, de mindenféleképp lépni kell  ezen a téren.(Erősítendő az alku-pozíció szerepét megemlítendő, hogy a 10.000 fő alatti körzetközponti polgármesterek –a körzetközponti szerep miatt – megkapják a 10.000 fő feletti polgármesterek bérét.)
A jelenlegi helyzetben tisztán kell látni, hogy a jegyzők bére, pluszjuttatása nem versenyképes a gazdasági szférában dolgozó vezető beosztású diplomások bérével. Véleményem szerint ezek az intézkedések sokat javíthatnának a jegyzők közérzetén és anyagi megbecsülésén is.
Jelen levelem meg szeretném küldeni a JOSZ vezetőségének is és remélem már a siófoki konferencián kapunk biztató válaszokat a kérdéseinkre.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu