Emberséges elbocsátás a közszférában 2006/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Humánerőforrás

Emberséges elbocsátás a közszférában 2006/4

VIII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Szociális és Munkaügyi Minisztérium



Megállapodtak a szakszervezetek a kormányzattal

 

Megállapodtak a szakszervezetek a kormányzattal a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanácsban (KÉT) arról, hogyan fogják a lehető legemberségesebben végrehajtani a létszámcsökkentést a közszférában.
Az egyezség szerint a munkáltatók csak rendkívül indokolt esetben szüntetik meg az ötven évnél idősebbek, de nyugdíjra még nem jogosultak, valamint a három vagy több gyereket nevelők, illetve a gyermeküket egyedül nevelő szülők közszolgálati jogviszonyát.
A szakszervezetek és a kormányzat egyetértettek abban, hogy minden módon elősegítik a most elbocsátottak álláskeresését, boldogulását. A kormány vállalta, hogy az ún. Prémium évek programba, illetve a különleges foglalkoztatási állományba való belépés lehetőségét az eredeti 2006. december 31-ről 2008. év végéig biztosítja, ennek érdekében törvénymódosítást nyújt be.
A kormány kezdeményezi, hogy a létszámcsökkentésben érintett köztisztviselők számára 2008. január elsejétől külön munkaerőpiaci program induljon. Azt is vállalja a kormányzat, hogy ún. pályamódosító hitelkonstrukciót dolgoz ki, ezzel segíti elő, hogy a volt köztisztviselők könnyebben lehessenek vállalkozók. Részidős foglalkoztatás és átképzés is segíti a korábbi köztisztviselőket, hogy minél hamarabb találjanak állást a versenyszférában.
Számos kisebb – bár az érintetteknek fontos – dologban is megállapodott a hat szakszervezet és a kormány. Eszerint az elbocsátottak, ha kérik, felmentést kaphatnak a munkavégzés alól a felmondási idő teljes egészére, év végéig megtarthatják utazási kedvezményüket, és az állami kezességvállalással felvett kölcsönök törlesztési ideje sem változik meg.
Mindezek alapján a kormányzat és az érdekvédők abban bíznak, hogy a kormányzati létszámcsökkentés nyugodt légkörben zajlik majd.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu