A Vértes társulás 2006/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

A Vértes társulás 2006/4

VIII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Molnár Julianna jegyző Bicske



A VÉRTES Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás (továbbiakban: Társulás) a törvényi lehetőséggel élve, 2004. évben közös feladatok ellátását vállalta fel a kistérség területén.

 

 A megyében elsőként.
Kötelező feladatként vállalta:
1. Pedagógiai szakszolgálat ellátását
 Logopédiai ellátás
 Gyógytestnevelés
2. Szociális és gyermekjóléti alapellátást
 Családsegítő és gyermekjóléti szolgálat közös működtetése
3. Egészségügyi alapellátást
 Központi orvosi ügyelet
4. Állati hulladékok gyűjtésének és ártalmatlanításának közös szervezését
5. Útkezelői feladatok ellátását
6. Belső ellenőrzési feladatok ellátását
7. Kistérségi közigazgatási ügyintézés korszerűsítése keretében
 Szabálysértési és birtokvédelmi ügyek közös ellátását
8. Kistérségi Területfejlesztési feladatok közös ellátását, szervezését
A Társulás a bűnmegelőzést is kiemelt faladatának tekinti. A felvállalt faladatok megszervezésében és működtetésében, mindig szem előtt tartjuk, hogy a településen már meglévő, vagy újonnan kialakított szolgáltatás javítsa vagy szélesítse a településen  szolgáltatási színvonalát.
A bűnmegelőzés területén a Társulás a Bicskei kistérség Körzeti megbízotti hálózatának infrastrukturális javítását valósította meg. A hálózatban dolgozókat felszereltük egy-egy notebook-kal és a hozzá tartozó nyomtatókkal, valamint a Rendőrség hálózatán belül található speciális kártyával.
A Társulásba tartozó települések: Alcsútdoboz, Bicske, Bodmér, Csabdi, Csákvár, Etyek, Felcsút, Gánt, Mány, Óbarok, Szár, Tabajd, Újbarok, Vál, Vértesacsa, Vértesboglár. A Társulás fontosnak tartja, hogy egységesen lépjen fel a feladatok megoldásában. Ezért több pályázatot, mint Társulás nyújtottunk be. A továbbiakban is szeretnénk a térség egységes fejlesztéseit kistérségi szinten koordinálni. Ezzel segítjük az önkormányzatokat, mivel a munkaszervezet végzi a pályázattal kapcsolatos munkálatokat.
A Társulás munkaszervezete 2005. április 1-vel állt fel, ezért ekkortól kezdődtek meg nagyobb ütemben a vidékfejlesztéssel kapcsolatos érdemi munkák, valamint a kötelezően felvállalt feladatok megszervezése, beindítása. Minden felvállalt feladat ellátása beindult.
Az állati hulladékok gyűjtésének és ártalmatlanításának közös szervezése sajnos nem megoldható, mert az erre alkalmas autó, sokkal többe kerül, mint amennyit erre a feladatra a Társulás kapott. Így kérvényeztük, hogy e feladatra kapott pénzt, a többi feladat megvalósítására használhassuk fel.
Pedagógiai szakszolgálat ellátása
A kistérség területén megszerveztük, hogy az oktatási intézményeinkben szervezett kereteken belül történjen a logopédiai és gyógy-testnevelési ellátás.
A munkaszervezet szorosan együttműködik az iskolaszövetséggel, valamint az óvodaszövetséggel. A szövetségekkel együttműködve sikerült lebonyolítani az eszköz beszerzéseket. A munkaszervezet intézte a közbeszerzéseket és a szállítással, valamint a pénzügyekkel kapcsolatos teendőket.
A Mányi Hársfadombi Általános Iskola a logopédiai-és gyógy-testnevelési szakmai központ. A központ szervezi a logopédusokat és a gyógy-testnevelőket.
A munka elkezdése előtt a kistérségben felmérettük a logopédiára és a gyógy-testnevelésre szorulókat.
Szociális és gyermekjóléti alapellátás
A családsegítés és gyermekjóléti feladatok ellátása három mikro-társulásban történik. Mikro-társulások székhelyei: Bicske, Csákvár, Etyek. Csákvár és Etyek területén a mikro-társulás már régóta működött, a kistérségnek csak Bicske székhelyű mikro-társulást kellett megszervezni.
A Társulás eszközökkel, valamint a kistérségi normatívával segíti a mikro-társulások munkáját.
Egészségügyi alapellátás
A kistérségi orvosi ügyeleti feladatok ellátása két mikro-társulásban valósul meg. A mikro-társulás székhelyei: Bicske-(készenléti ügyelet: Vál-völgye), Csákvár
A központokba beszerzésre került 1-1 személygépkocsi, valamint orvosi műszerek és berendezések.
Útkezelői feladatok ellátása
A társulás célul tűzte ki, hogy a Társulásban résztvevő települések úthálózatát nyilvántartásba rendezi. Jelenleg ez folyamatban van.
A településekről a Társulás digitális térképeket készíttet és ezt az irodában, megfelelő infrastruktúra biztosításával, a települések rendelkezésére bocsátja.
Beszerzésre került egy nagyteljesítményű számítógép és hozzá egy multifunkciós nyomtató.
Belső ellenőrzési feladatok ellátása
Közbeszerzés során választottuk ki e feladatra alkalmas céget. A belső ellenőrök éves terv szerint dolgoznak. Az éves tervet az adott önkormányzattal egyezteti és így történik az intézményeiben a belső ellenőrzés.
Kistérségi közigazgatási ügyintézés
 Szabálysértési és birtokvédelmi ügyek közös ellátása
A Bicske Város Önkormányzata látja el a szabálysértési és birtokvédelmi feladatokat kistérségi szinten 2 fő alkalmazásával.
Beszerzésre került, egy erre alkalmas számítógép és egy személygépkocsi a mobilitás érdekében
Kistérségi Területfejlesztési
Kistérségi főépítész alkalmazásával kívánjuk megoldani a szabályozási tervek összehangolását.
Rövid-távú feladat, hogy a települések Szerkezeti és Rendezési Tervét egységesítsük, valamint felmérjük a fejlesztések jövőbeni képét. Ezen, felmérés és egységesítés nélkül nem lehet tervezni, valamint nem lehet hatékony területfejlesztési koncepciót készíteni.
Mint ismeretes, 2007-ben indul a II. Nemzeti Fejlesztési Terv, melynek alapgondolata, hogy erre az időpontra az ország beruházási és fejlesztési elképzelései egységes szerkezetben megfogalmazódjanak.
Megszerveztük, hogy a települések táji és területi egységre osztva közösen gondolkozzanak a fejlesztéseken, melyek célul tűzhetők ki a II. NFT-hez.
Táji és területi tagozódások:
1. Alcsútdoboz, Felcsút, Vál, Vértesacsa. megfigyelő:Tabajd
2. Csákvár, Gánt, Vértesboglár   megfigyelő: Vértesacsa
3. Óbarok, Csabdi, Mány,    megfigyelő: Bicske
4. Szár, Újbarok, Bodmér, Vértesboglár megfigyelő: Bicske
5. Bicske, Etyek, Tabajd   megfigyelő: Alcsútdoboz
A résztvevők felismerték, hogy a közösen megfogalmazandó elképzelések alapja, az egyes szabályozási tervekben azonos igénynek feltüntetett megjelenítés (út-közmű, átnyúló területi igényű fejlesztések).
A kistérség nyertes pályázatai:
1. A többcélú kistérségi társulások 2004. évi ösztönző támogatása  106.211.000.-Ft
2. Parlagfűvel fertőzött területek fizikai mentesítéséhez szükséges helymeghatározást segítő GPS eszközök beszerzése  100.000:-Ft
3. Önkormányzati társulások közbiztonsági, bűnmegelőzési programjainak támogatására   6.000.000.- Ft.
4. GVOP-2005-4.4.2 (Szélessávú internet kiépítése)  250.000.000.-Ft
5. Folyamatban Fejér Megyei Tanács CÉDE pályázat: Buszmegállók felújítása a kistérség területén 7.125.649.-Ft
6. Bűnmegelőzési modellprojektek magvalósítására szolgáló (mikro) pályázat 4.950.000 Ft (folyamatban)
A társulás megalakításakor előny volt, hogy az érintett települések kapcsolata az önkormányzatiság idején nem szakadt meg, informálisan működött a polgármesteri klub és a jegyzők is havonta találkoztak.
A területfejlesztési feladatokat több érintett település is két korábbi társulásban is tagként oldotta meg, ezt a törvény már nem biztosítja számukra.
A jó együttműködés alapja az önkéntesség és az, hogy lakosságarányos befizetés mellett, minden társult településnek egy-egy szavazata van. A jelenleg benyújtott törvényjavaslat egyik alternatívája a nem csatlakozó településekre is kiterjedő társulásnál nem eredményezne zavartalan működést.
A kistérségi együttműködés továbbfejlesztésére törekszünk a szociális ágazat területén, támogató szolgálat, házi segítségnyújtás, és

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu