Partnerség a közteherviselésben 2006/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

Partnerség a közteherviselésben 2006/4

VIII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Mórocz János Mecénás klub



A magyarországi mecenatúra létezik, fejlődik, de jellemzői, természete sem az állam, sem a civil szektor számára intézményesen nem kezelhetők. Mégis a vállalatok és magánszemélyek irányából becslések szerint százmilliárdos nagyságrendben áramlik vissza támogatás különböző közügyek segítésére. A mecénásság, mint szerep megerősítése, társadalmi megbecsülése érdekében elkerülhetetlen, hogy állami és helyi társadalmi szinten megfogható legyen a partnerségi kapcsolat, minél alaposabban megismerhetővé váljon a hazai mecenatúra állapota és fejlődésének feltételrendszere.

 

A Mecénás klub kezdeményezi egy partnerségi program elindítását a társadalmi felelősség vállalás és az önkéntes közteherviselés eredményes megvalósulása érdekében. Ennek érdekében szeptember második felében szervezzük meg regionális konferencia sorozatunkat, melynek első állomása a Közép-Magyarországi Régióban Budapesten, a Régi Városháza dísztermében volt július 5-én. Partnerségi programunk sikeres megvalósítása érdekében keressük a települési és megyei önkormányzatok, a kistérségi társulások és a régiók támogató együttműködését. Célunk, hogy a 2007-13 közötti európai tervezési időszakra még az önkormányzati választások és az új testületek felállása előtt megkezdjük az együttműködést és minél több helyen létrehozzuk a Partnerségi Programirodákat.
Szorgalmazzuk, hogy az önkormányzatok vállaljanak aktív szerepet a szektorok közötti partnerség létrejöttében. Összefogásra szólítjuk mindazokat, akik gazdasági, társadalmi, vagy a kommunikációban rejlő erőforrásai és lehetőségei révén amúgy is tesznek a közügyekért, komoly felelősséget vállalva kisebb-nagyobb társadalmi problémák megoldásáért. Rendezvénysorozatunkkal szeretnénk elérni, hogy az állam biztosítsa a párbeszéd elindításának és lefolytatásának tárgyi, technikai feltételeit. A jogi szabályozás és a meglévő intézményrendszer korszerűsítésével (adótörvények, médiatörvény, reklám törvény, NCA) teremtse meg az együttműködés és a további szerepvállalásra ösztönzés lehetőségét.
A kormány és az önkormányzatok számos intézkedéssel segíthetik a vállalatok társadalmi felelősségvállalását, hozzájárulva a források bővüléséhez és a támogatások hatékonyságnöveléséhez. Ennek érdekében el kell helyezni, meg kell fogalmazni az ügyet és annak kezelési módját a kormány és az önkormányzatok programjában és az intézményi struktúrában. Olyan eszközrendszerre van szükség, ami képes és alkalmas a négy terület sajátosságainak összehangolt kezelésére és az együttműködés feltételeinek megteremtésére.
A civil szektor erőforrásainak megismerésével és tudatos „beszámításával” további százmilliárdokat lehet a látható, megismerhető és tervezhető sávba irányítani. Ehhez azonban a szervezet központúság helyett a célirányosság, az ügyek preferálása segíthet. Az NCA gyökeres átalakításával az államnak közpénzekből kizárólag olyan programokat kellene támogatnia, amelyek valóban közügyek és amelyekhez bizonyítható módon értéknövekmény társul a civil erőforrásból. Központi pénzekből országos ügyeket, helyi forrásokból a helyi társadalom problémáit szabadjon finanszírozni. Ehhez persze mernünk kell helyi forrásokat hagyni a településeken és a régiókban.
További komoly forrásokat generálhat a partnerség az uniós pénzek felhasználhatósága terén, hiszen ma már számos pályázat feltétele a szektorok közötti együttműködés.
Bár nehéz számszerűsíteni, de valószínűsíthető, hogy a közteherviselés egyes pozitív példájának bemutatása, a jóindulatú médianyilvánosság ösztönözheti kis és közepes vállalatok társadalmi felelősségvállalásának bővülését, bátrabb megjelenésüket a helyi társadalmak problémáinak megoldásában. Ennek alapját képezheti a februárban megszületett Adományozás magyarországi médiaetikai kódexének széleskörű elfogadtatása.
A partnerségi programmal kapcsolatos kérdéseiket az info@mecenatura.hu e-mail

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu