A Művelődés Háza és Könyvtára Sárospatakon 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

A Művelődés Háza és Könyvtára Sárospatakon 2008/6

X. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Csatlósné Komáromi Katalin igazgató A Művelődés Háza és Könyvtára



Sárospatakon a Makovecz Imre Kossuth és Ybl-díjas építész által tervezett A Művelődés Háza idén ünnepelte 25 éves jubileumát. A különleges építészeti megoldásokat tartalmazó épület 1983-as átadását követően rövid idő alatt a város emblematikus jelképe lett. Az egyedi formavilágot és jelképrendszert bemutató épületet, mint idegenforgalmi látványosságot is több ezer turista keresi fel évente.

 


Az intézményben, napjainkban megtalálható minden olyan szolgáltatás, amely a kisváros és hozzá kapcsolódó kistérség lakóinak kulturális igényeire reagálni tud. A klasszikus közművelődési tevékenységek – színházi, gyermekszínházi előadások, képzőművészeti kiállítások, zenei események, ismeretterjesztő sorozatok, képzések, hagyományőrző programok, nyári fesztiválok és szabadtéri események, amatőr alkotóközösségek – mellett könyvtári szolgáltatások és egy száz férőhelyes, technikailag megújult mozi is várja az érdeklődőket. Számos szervezeti átalakítás után ma 29 főállású munkatársa van az országosan is elismert intézménynek, és jó néhány magasan képzett szakmai vezető segíti az amatőr közösségek munkáját. Büszkék vagyunk arra, hogy kollégáink országos szakmai szervezetekben is tevékenykednek (Nemzeti Kulturális Alap, Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, Martin György Néptáncszövetség, Art Mozik Szövetsége), mint ahogy intézményünk is több meghatározó országos fórum tagja (Magyar Népművelők Egyesülete, Kulturális Központok Országos Szövetsége).
Az elmúlt években Sárospatak Város Önkormányzata két olyan elismerő címben részesült, amelyhez A Művelődés Háza színvonalas tevékenysége is hozzájárult: 2004-ben Közművelődést Pártoló Önkormányzat díjat, míg 2006-ban a Kultúra Magyar Városa elismerést vehették át. Az épület fenntartása és szakmai munkájának támogatása az országos átlagot meghaladó anyagi gondoskodást követel az önkormányzattól.
A város lakossága részéről minden évben nagy érdeklődés kíséri az új évad indulását. Ennek programját esztétikus évadajánló kiadványban juttatják el a szervezők az intézmény látogatóinak. Az idei színházi évadban minden eddiginél többen, 367 fő vásárolt színházbérletet. Hasonló nagy érdeklődés mellett zajlott az első gyermekszínházi előadás és zenei rendezvény is. A Reneszánsz Év alkalmából egy időben adott otthont a ház a „Reneszánsz daloskönyv” vers-, énekelt vers- és prózamondó verseny országos döntőjének, valamint a XX. Amator Artium Országos Képző és Iparművészeti Tárlat Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kiállításának. A rendezvények lebonyolításában az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, valamint a B-A-Z. Megyei Pedagógiai és Közművelődési Intézet egyenrangú partnernek tekintette a sárospataki intézményt.
A kitárt, hívogató karokat szimbolizáló bejárat mindenki előtt nyitva áll. Szívesen várjuk az érdeklődőket rendezvényeinkre, az országban tevékenykedő szakmai munkatársakat és döntéshozókat a tapasztalatok megvitatására. Munkatársaimmal együtt hiszünk abban, hogy a hagyományokat tisztelő, de mindig megújulni tudó közművelődési intézmény meghatározó szerepet tölt be a városunk életében.
www.sarospatak.hu
www.amuvelodeshaza.hu.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu