Szerencsi kistérség tervei 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek

Szerencsi kistérség tervei 2008/6

X. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



„A jelentős számú és minden előreszámítás szerint gyorsan és nagymértékben tovább növekvő idős népesség ellátása, más megközelítésben az idősekről történő egyéni és társadalmi gondoskodás szinten tartása, vagy inkább javítása…”(Hablicsek, Korfa 2008/1), új kihívásokat jelent a települések, országok, sőt az egész emberiség számára.

 


E gondolattal szeretném köszönteni a Jegyző és Közigazgatás valamennyi olvasóját, és bemutatni, hogyan próbálunk mi Szerencsen megfelelni ezen kihívásoknak.
Szerencs a Nagyalföld és az Eperjes-Tokaji-hegylánc találkozásánál fekszik. A helységtől északra-északnyugatra húzódó hegyeket, amelyeken évszázadok óta a környékbeliek szőlőt termesztenek, a Szerencs-patak völgye elválasztja a Zempléni hegység tömbjétől.
Idegenforgalma főként átmenő, közvetítő jellegű, de gazdasági, közlekedési kulcshelyzete, városias volta, műemlékei, fürdője is sok érdeklődőt vonzanak ide. A Tokaj-hegyaljai nagy múltú borvidéket az ország belsejéből e városon át lehet elérni, ezért találó az elnevezés: Szerencs a Hegyalja kapuja. A közel 10 ezer lakosú város Alap- és középfokú oktatási intézményeivel, kulturális, szociális, egészségügyi és sportlétesítményeivel, szolgáltatásaival a 18 települést magába foglaló Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás központja.
A város demográfiai mutatói hasonlóak az ország, valamint a hasonló adottságú települések mutatóihoz. A város lakosságszámára évek óta jellemző a természetes fogyás, többen halnak meg évente, mint ahány gyermek születik.
A 60 évesnél idősebb népesség folyamatosan növekszik. Sokan egyedül élnek. Az egyedül élő idősek nagyobb hányada nő, hiszen a nemek eltérő halandósága miatt 70 éves koron felül arányuk szinte 2:1. Az önkormányzatoknak fel kell készülnie az országos tendenciákat tükröző, időskorúak számának növekedésére úgy az ellátások, mint a szolgáltatások területén. Ezért is fordítunk különös figyelmet az idősekről való gondoskodásra, elsősorban a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993.évi III. tv., illetve a végrehajtásáról szóló helyi rendelet által előírt pénzbeli és természetbeli ellátásokkal.
Pénzbeli ellátások
Ápolási díj
Közgyógyellátás
Átmeneti segély
Lakásfenntartási támogatás: – normatív, – méltányossági
Időskorúak járadéka
Mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása
A kötelezően nyújtandó ellátásokon túl különböző korcsoportokat, rétegeket elérő, saját bevételi forrásból finanszírozott támogatásokat nyújtunk az arra rászorulóknak. Az önkormányzat szemétdíj-kompenzációval és kommunális adó-kedvezménnyel is segíti az időskorúakat.
Elsődleges célunk: kiszámítható szolgáltatások biztosítása, amely a társadalom minden tagja számára elérhető és választható – önállóságának minél magasabb szintű megtartása mellett – elsősorban a saját környezetében, vagy ahhoz a legközelebb. Az igénybevevő szükségleteit kielégítő szolgáltatások egyes szintjei átjárhatók legyenek, és ne okozzák az életminőség romlását. Az a legjobb az időseknek, ha megadunk mindent ahhoz, hogy otthoni környezetükben maradhassanak.
Fenti célok elérése érdekében a város önkormányzata megfelelő szociális intézményi háttérrel rendelkezik. A szociális feladatok ellátását az Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet keretében működő Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ biztosítja. A Központ 3 telephelyen 7 alapellátást és 1 szakellátást biztosít. Alapellátások: 3 idősek klubja, támogató szolgáltatás, étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás. Szakellátás: átmeneti elhelyezést biztosító időskorúak gondozóháza.
A város szociális ellátásában így tehát a fokozatosság, a mindenkori szükségleteknek megfelelő megoldási lehetőség érvényesül.
A központ 33 fő állandó dolgozót foglalkoztat, az intézményi egységek önálló szakmai irányítás alatt állnak. Az ellátotti létszám 2007-ben meghaladta a 400 fő-t.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatást kistérségi decentrumként négy településen biztosítjuk. A szolgáltatást igénybevevők száma 2007-ben közel 900 fő.
Munkánk eredményességéhez nélkülözhetetlen a jó együttműködés az egyházakkal, civilszervezetekkel, egyesületekkel, alapítványokkal a helyi és megyei fenntartású szociális, egészségügyi, oktatási intézményekkel, hatóságokkal. Csak így tudunk kellő és hathatós segítséget nyújtani az idősek intézményi elhelyezésében, a gyermekkori veszélyeztetettség kialakulásának megakadályozásában, a kialakult veszélyeztetettség felszámolásában. A szenvedélybetegségek kezelésében, a mélyszegénységben élő családok élelmezési és ruházkodási problémáiknak enyhítésében.
A szociális szolgáltatások színvonalának további emelése, a jelentkező igények kielégítése érdekében a célkitűzéseink között szerepel a támogató szolgáltatást 2009 januárjától kiterjeszteni a kistérség valamennyi településére, a Gondozóház második ütemének megépítése, valamint az otthonápolási szolgálat megindítása, melynek megvalósításához pályázati lehetőségeket keresünk. Három éve pályázunk az Idősbarát Önkormányzat címre, amely sikere esetén az időskorúak életminőségének javítására fordítható anyagi támogatással járna.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu