A legjobbak élén a Miskolci Egyetem 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Oktatás

A legjobbak élén a Miskolci Egyetem 2008/6

X. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Spitzmüller Zita főszerkesztő Miskolci Egyetem közéleti és kulturális lapja



A Miskolci Egyetem hazánk első és eddig egyetlen felsőoktatási intézménye, mely a közelmúlttól a Felsőoktatási Minőségi Díj birtokosa. Joggal büszke erre az intézmény vezetője, dr. Patkó Gyula rektor, hiszen objektív és szigorú szakmai megmérettetés támasztja alá a minőségfejlesztés módszereinek alkalmazásában és az ezeken is alapuló folyamatos fejlődésben elért kimagasló eredményeket az egyetem szolgálatának minden területén.

 


Küldetés-nyilatkozatának megfelelően, a Miskolci Egyetem vezetésének szándéka szerint az intézmény az Észak-magyarországi régió olyan szellemi központjává, kutatóegyetemévé válik, amelyet a minőségtudat, a társadalmi felelősség értékrendjei és az azt megtestesítő tevékenység, aktivitás jellemez.
A régió szolgálatában
Az egyetem a régió szolgálatában áll – vallja dr. Patkó Gyula, s ennek erősítésére további fejlesztéseket tervez, nagy beruházásokban vesz részt. Terveikben egyebek mellett könyvtárbővítés, magántőke bevonásával konferenciaközpont építése szerepel. Miskolc városa uszodát épít az egyetem szomszédságában, s várhatóan itt hozzák létre az Science Parkot is. Utóbbi a nanotechnológiai, mechatronikai, vegyipari, alternatív és megújuló energiaforrások területén működő cégeknek ad majd otthont.
– Szoros együttműködésben dolgozunk a város és a megye vezetőivel, a térség gazdasági szereplőivel, a cégekkel is. Szolgálatunk van a régióban, két fő területen: hogy kiváló szakembereket bocsásson ki, és kutatás-fejlesztésekkel tegyen intézményünk a régióért. Ahhoz, hogy ezt jól csináljuk, nagyon jó kapcsolatokat kell ápolnunk. Hiszen minden szolgálatnak az egyik legfontosabb alapja a bizalom! A város és a megye vezetőivel, társadalmi szervezetekkel és az ipar képviselőivel, szereplőivel a tágabb környezetünkben is. Így tudunk szolgáltatni és kutatási megrendelésekhez is jutni – hangsúlyozta a rektor. Ennek jelentőségét kifejtve tette hozzá: – Megrendeléseink igen fontos előnye, hogy az ezeken dolgozó szakemberek fejlődnek, hiszen igazi, élesbe menő kihívás van előttük – oktató és hallgató előtt egyaránt. De a legnagyobb eredmény számunkra, hogy ezen a kapcsolatrendszeren, a tervezési feladat vagy egy technológia tökéletesítése révén bejövő információk átszivárognak az oktatásba.
Így lesz realitás a gyakorlatorientált képzés, akár külföldi megrendelések nyomán is, melyekre ugyancsak akad példa bőven. Az elméleti ismeretek után alkalmazásokat tanulnak a hallgatók minden tudományterületen, s a megtanult elméleti ismereteket így valós, életszerű alkalmazásokon tanulják meg és gyakorolják be.
Nagyszabású fejlesztések
Az ősz arról is szól az egyetemen, hogy mindezt ismertté tegye az intézmény leendő hallgatói számára is. Hogy alapos döntést hozhassanak pályaválasztásukkor – s az újabb tanév adatai, tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre több fiatal dönt a miskolci campus mellett.
– Amikor országosan drasztikusan csökken a jelentkezők száma, nálunk nőtt ez az arány. Látják a fiatalok, hogy érdemes ide jönni, hogy itt magas színvonalú oktatást kapnak. Nagy előnye egyetemünknek, hogy az oktatók is itt élnek, a diákok meg tudják szólítani őket, ahogy teszik velem is akár hétvégén, ha elakadnak egy feladattal, s a parkban vagy az épületben sétálva találkozunk. Selmecbányai hagyomány ez is, s a miskolci campus, a világ egyik legszebb egyetemvárosa továbbra is a tanárok és a diákok közössége.
A kutatóegyetemeké a jövő, s a Miskolci Egyetem kutatóegyetem. Klasszikus értelemben vett universitas, mely az orvosképzésen kívül szinte minden tudományterületen várja a tanulni vágyókat.
– Mi pedig őrizzük, gyarapítjuk, továbbadjuk a tudást – több évszázados feladatunk ez. S hogy korszerű körülmények között tehessük, természetesen fejlesztünk is – hangsúlyozta a rektor. Utalt ezzel egyebek mellett arra a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programra, melynek pályázatán első körben nyert a Miskolci Egyetem, így 6,2 milliárd forintos támogatásra jogosult pályázni. A tervekben megfogalmazott beruházások 53 százaléka építési jellegű: 37 ezer négyzetméter területen kerül sor felújításokra. Gép-, műszer-, eszközbeszerzésekre, a korszerű oktatás feltételeinek kiépítésére az összeg 40 százalékát fordítanák.
S az infrastruktúra-fejlesztések mellett a képzési lehetőségek is erőteljesen, folyamatosan bővülnek úgy a bolognai rendszer alap- és mesterszakjain, mint a felsőfokú szakképzések, továbbképzések terén is. Az intézmény vezetése fontosnak tartja tehát, hogy az eredményekről és a megújuló képzési lehetőségekről minél több ismeretet szerezzenek a régió fiataljai is, hogy megalapozott döntést hozzanak továbbtanulásukról. Az egyetem kuriózumainak megismertetéséhez hatékony eszközként értékeli az egyetem vezetése a középiskolások tehetséggondozásának egyetemi térnyerését is. E szándék eredménye több tekintetben is kézzelfogható napjainkban.
– A cél, hogy a fiatalokat a régióban tartsuk. Pályaválasztásukkor nagyon sokszor mennek el más egyetemi, főiskolai városba, mert nem tudják, nem ismerik, amit mi nyújthatunk. Szeretnénk hát megismertetni velük – reményeink szerint mindannyiunk javára!

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu