Mozgókönyvtár 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye / Cikkek

Mozgókönyvtár 2008/6

X. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Liptákné Spisák Beáta vezető Közművelődési Központ és Könyvtár Szendrő



B.-A.-Z.- megye északkeleti részén, hátrányos helyzetű térségben, 46 település összefogásával jött létre az Edelényi Kistérség Többcélú Társulása 2004. május 26-án.

 


A Társulás feladatai közt a könyvtári szolgáltatások fejlesztését, benne a mozgókönyvtári ellátás létrehozását is célul tűzte ki. Ezt a feladatot a kistérségen belül Szendrő Város Önkormányzata vállalta magára. Városunk a Mozgókönyvtár működtetését a Közművelődési Központ és Könyvtár intézményéhez csatolta.
A Közművelődési Központ és Könyvtár összevont intézményként működik a Csáky kastély épületében. Ide tartozik:
A könyvtári szakfeladat ellátás: a Pedagógiai Szakkönyvtár gondozása, a városi és a mozgókönyvtár üzemeltetése;
A művelődési ház szakfeladat ellátás: a rendezvényszervezések, a Teleház és a Közösségi Ház üzemeltetése.
A múzeumi szakfeladat ellátás: az idegenvezetés, a Kékfestőház Múzeum működtetése, kékfestős ajándéktárgyak előállítása és forgalmazása, a városi képújság szerkesztése.
Megközelítőleg 14300 fő lakos részesül a mozgókönyvtár jóvoltából állandó könyvtári ellátásban minden 2. héten, ugyanabban az időpontban. Hétfőtől csütörtökig járjuk be a szolgáltatást jelenleg igénylő 36 települést. 2005. február 21-én indult először az olvasószolgálati feladatellátás, amelyet a Kistérségi Társulástól 2005 augusztusában átvett – erre a célra kialakított – járművel, egy Ford Transit VAN típusú autóval végzünk. Az autó nagyon jól megfelel erre a célra, hiszen a belső tér meglehetősen tágas és magas, de a célnak megfelelő felszerelések megvásárlására, kialakítására, az eszközök beszerzésére közel 1.500.000 Ft-ot kellett költenünk. Rögzített polcokat építettünk be az autóba, kibővítettük a világítótesteket, mobilizálható asztalt és székeket helyeztünk el benne; valamint számítógépet és nyomtatót. Az autóban elhelyezett számítógép nemcsak az olvasószolgálati munkát segíti, hanem egyben hangzó és képi anyagok levetítését is biztosítja.
A jármű a téli hónapokban is kellemes kölcsönzőhelyként tudja fogadni az olvasókat, hiszen álló fűtésrendszere segítségével otthonos meleget tud biztosítani a könyvtárosnak és a kölcsönzőknek egyaránt.
A mozgókönyvtár állománya teljes mértékben igazodik az olvasók érdeklődési köréhez, igényeihez. Az állomány maga nem képez külön gyűjteményt, hanem a Városi Könyvtár állományának leltárába kerül, így a könyvtár már meglévő állománya és az újonnan vásárolt kötetek egyaránt szerepelnek a választékban. Állományunk nagyon sok hangzóanyaggal is bővült CD, DVD, audió és videókazetták formájában.
2004-ben és 2005-ben is 2-2 millió Ft-ot, 2006-ban pedig 1 millió 310 ezer Ft-ot, 2007-ben 2 millió 600 ezer Ft-ot költöttünk állománygyarapításra.
Beszerzett könyvek:                             Hangzóanyagok:
                                                              (kötelező irodalmak, mesék stb.)
2004-ben 650 db                                    2004-ben 75 db
2005-ben 715 db                                    2005-ben 272 db
2006-ban 496 db                                    2006-ban 44 db
                         2007-ben 1231 db                                              2007-ben   106 db
E hagyományos tevékenység mellett kiemelten kezeljük a számítástechnikailag megalapozott könyvtári tájékoztatás teljes kiépítését és megvalósítását, amelyhez 2007 januárjában megvásároltuk a HunTéka integrált könyvtári rendszert. Ezáltal megvalósulhat a vonalkódos kölcsönzésre való áttérés, mely révén állományunk számítástechnikai és telekommunikációs lehetőségekkel is feldolgozott és kutatható lesz.
                  Teljes könyvári állományunk 28.000 kötet,
                             bekötött folyóiratok kb. 4.000 db,
       Pedagógiai Szakkönyvtári állomány 10.000 kötet
                                                                  42.000 kötet
A kisbusz méretei hozzávetőlegesen 1300 kötet elhelyezésére adnak teret. Jelenleg 376 fő beiratkozott olvasója van a mozgókönyvtárnak. Az utazó könyvtár szolgáltatásait bárki ingyenesen igénybe veheti, ám a délelőtti-kora délutáni kölcsönzési időpontok miatt leginkább az idős, nyugdíjas lakosok, valamint az általános iskolás tanulók keresik fel. Jelenleg a mozgókönyvtár 2 fő személyzettel; egy gépkocsivezetővel és egy könyvtárossal működik. A járművön dolgozó könyvtáros hétfőtől csütörtökig a koradélutáni órákig a buszon tartózkodik, munkaidejének fennmaradó részét a Városi Könyvtárban tölti le.
Néhány településen megbízási szerződést kötöttünk olyan személyekkel, akik vállalták, hogy a buszos kiszolgáláson kívül heti 4 órában helyben biztosítják a könyvtári szolgáltatások elérését. A 2005. év folyamán megkezdtük a településeken szolgáltató helyként biztosított helyiségek rendbetételét, felújítását, korszerűsítését. Többnyire kőműves, villamos illetve festő munkákat végeztünk 1-1 millió Ft értékben. A szerződött településeken lévő ellátó helyek felújítására azért van szükség, mert a törvény szerint ahol arra lehetőség van, nem a járműből kell majd a könyvtári szolgáltatásokat ellátni, hanem az egyes településeken kialakított, vagy felújított ellátó helyeken.
Ezek a lehetőségek a kistérségi formában működő feladatellátásra biztosított normatív támogatás nélkül nem valósul(hat)tak volna meg. A mozgókönyvtári normatíva óriási lehetőségeket ad intézményünknek és a térségben lévő és ebbe a programba bekapcsolódott településeknek.
A polgármesterek az alapellátás mellett leginkább a felújítási munkák elvégzésében, valamint a rendezvények támogatásában látják a Mozgókönyvtár előnyét.
Mindenki számára elérhetővé tettük az alábbi szolgáltatásokat
Könyvkölcsönzés
Folyóirat rendelés/kölcsönzés
CD, DVD lemez, (VHS) videó kazetta kölcsönzés
CD jogtár igénybevétele (önkormányzati, munkaügyi jogtár)
Nyomtatás
Fénymásolás
Hőkötés
Spirálozás
Laminálás
Rendezvényszervezés, programok szervezése
Hangosítás
Videózás
Azt gondolom, hogy nagyon nagy lehetőséget kapott a térség ennek a szolgáltatásnak a bevezetésével, hiszen elérhetővé tette a kultúrát olyan települések lakói számára is, ahol már nem csak iskola, de még bolt sem működik.

 


 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu