Kulturális célú fejlesztések 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Kulturális célú fejlesztések 2008/6

évfolyam, lapszám
Szerző(k):
Dr. Kovács János főjegyző Borsod-Abaúj-Zemplén megye



Egy közigazgatási terület kulturális élete, fejlődése tervezett, szerves, egymásra építkező folyamat kell legyen. A megyék jelenlegi finanszírozási helyzetében persze feltehetnénk megadóan a kezünket, s elmondhatnánk, hogy semmire sem ad lehetőséget a pénzügyi helyzetünk. Nem vállalhatjuk azonban fel ezt, hiszen évtizedek múlva jól látható lenne, hogy a 2006-2010 közötti időben nem haladás volt, csak maradás …

 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzata közel két évtizede tudatosan építi kulturális és közgyűjteményi intézményhálózatát, s ezt a folyamatot nem áll szándékunkban sem megállítani, sem visszafogni. A következőkben röviden bemutatom azokat a legfontosabb kulturális beruházásainkat, melyek ebben a választási ciklusban már megvalósultak, vagy 2010-re elkészülnek.
A Magyar Nyelv Múzeuma (Sátoraljaújhely-Széphalom)
Pásztor Emil főiskolai tanár 1994-ben kezdeményezte, hogy – a magyar kultúra sokféle örökségéhez hasonlóan – hozzunk létre önálló intézményt a magyar nyelv históriájának is. Kézenfekvő volt, hogy éppen Széphalmon, a Kazinczy Kertben épüljön fel a magyar nyelv országosan és Európában is egyedülálló múzeuma, azon a helyen, ahol Kazinczy Ferenc élt, s rendkívül sokat tett a magyar nyelv megújításáért.
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzata 2001-ben kezdeményezte, a múzeum felépítését, ám annak munkálatai 2002-ben megszakadtak. Az előző választási ciklus megyei vezetése évekig nem folytatta az elkezdett munkát, majd pályázatot nyújtottak be a megvalósításra. 400 millió Ft pályázati és 310 millió Ft megyei önkormányzati forrás állt rendelkezésre 2007 tavaszára. Az önkormányzatunk által irányított beruházás összesen 715.406.786 Ft összegben valósult meg. 2008. április 23-án Sólyom László a Magyar Köztársaság elnöke és Vízi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át a Radványi György által tervezett épületet a közönségnek, mely három időszaki tárlatot láthatott ekkor.
A megnyitó óta elkészült új kiállítás – amely Balázs Géza nyelvészprofesszor és Eleőd Ákos építész munkája – nyelvünk fejlődését mutatja be. Találkozhatunk a diáknyelv, a falusi élet kifejezései mellett különböző korszakok 10 legszebb magyar szavával, nyelvünk rétegeivel. A látogatók játékos formában is kipróbálhatják mennyire ismerkedtek meg a kiállított tartalmakkal.
A teljes kiállítás 2009-ben készül el.
A magyar nyelv múltja, jelene és jövője című állandó kiállítás célja egy régi, legalább 3000 éves, az Európában ismert indoeurópai nyelvektől eltérő, „páratlanul” érdekes nyelvünk vonzó, interaktív bemutatása.. Bő fél év alatt a kiállításnak több, mint 30.000 látogatója volt.
Régészeti raktárbázis
A 2007. évi megelőző régészeti feltárások bevételeiből a miskolci régészeti raktárbázisunkhoz 1 547 m2 területű épületet építettünk. aminek költsége 120 millió Ft volt. Az utólag felmerült munkák, a raktárak belső berendezése előre láthatólag 28 millió Ft-ot igényelnek még.
A Herman Ottó Múzeum három szinten alakítja ki új raktári tereit. A raktárbázis – a régészeti leletanyag tömör raktározásán túl– több fontos hiányt is pótol. Kialakításra kerül egy leletmosó helyiség, restaurátorműhely, valamint az eddig teljesen megoldatlan kutatói szoba.
Alsózsolcai Fióklevéltár
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat levéltári raktárbázis építésére benyújtott pályázata 2005-ben 252 millió Ft címzett támogatást kapott, amelyet az önkormányzatnak 28 millió Ft önrésszel kellett kiegészíteni. A Megyei Levéltár által a polcrendszer kialakítására elnyert 10 millió Ft pályázatitámogatást is felhasználva az alsózsolcai intézmény 15 000 iratfolyóméter befogadóképességű, raktárhelyiségenként 2 szintes stabil dexion polcrendszerrel beépített, lift közlekedéssel feltölthető, 1334 m2 alapterületű korszerű létesítmény.
A raktárhoz csatlakozik könyvtár és kutatóterem, restaurátor laboratórium és műhely, rendező szoba és teakonyha valamint levéltáros munkaszoba. A fióklevéltárban 8 munkatársunk dolgozik. A fióklevéltárba már közel 6 500 iratfolyóméter anyagot telepítettünk. A korszerű tárolási körülmények jelentősen segítik az anyag, feldolgozhatóságát, javítják a szakmai munka feltételeit.
A fióklevéltár 2008. november 1-től megkezdi a társadalombiztosítási adatszolgáltatást. 2009. január 1-től indul az intézményben a kutató- és ügyfélforgalom.
A Pannon-tenger Múzeuma
A program keretében a Megyei Múzeumi Igazgatóság hazánkban egyedülálló, hiánypótló múzeumi és kutató egységet kíván létrehozni, ami a földtörténet egy karakteres korszakát, a miocén-kor sajátos emlékanyagát tárja a látogatók elé. A tervezett állandó kiállítás gerincét a 2007. évben Bükkábrányban megtalált 7,5 millió éves világszenzációnak számító mocsári ciprusok, valamint a korban velük megegyező Rudapithecus Hungaricus rudabányai maradványa képezi.
A Múzeumi Igazgatóság célja, hogy térségünk ember előtti állapotát, annak változásait megismertesse az érdeklődőkkel, hangsúlyosan a tanuló ifjúsággal. Az új intézmény mindezek mellett a múzeumi szolgáltatások bővítését, és a természeti örökség védelmét is jelenti. Az új bemutató épület a miskolci Herman Ottó Múzeum főépületének előkertjében fog megépülni, a földbe süllyesztve.
A 16 db mocsári ciprus lelet közül 4 db van a múzeum tulajdonában, jelenleg a konzerválásuk folyik.
A Regionális Operatív Program Turisztikai ágazata a teljes bekerülési költség (401.678.400 Ft) 90 %-át (361.510.560 Ft) biztosította, amihez a fenntartó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 10 %-os önrésze járul.
Négy legjelentősebb beruházásunk között találhatóak a nagyközönség érdeklődésére számot tartó új lehetőségek és a szakmai fejlesztés, korszerűbb tárolási és munkakörülmények megvalósítását segítő program is. Szándékaink szerint nem akarjuk megrekeszteni az elindított folyamatokat, felfüggeszteni évek óta zajló fejlesztéseket, hiszen pl. a Magyar Nyelv Múzeuma program néhány éves „szüneteltetése” több száz millió Ft-tal növelte a megvalósítási költségeket. Múlt, jelen, s jövő szerves egységében gondolkodunk, s igyekszünk elnyerni a pályázati forrásokat, biztosítani a saját erőt. Végső esetben akár hitelből is kiegészítjük a megvalósításhoz szükséges összegeket, mert „hajózni kell”.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu