Kiemelt beruházások engedélyezési rendszere 2008/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal

Kiemelt beruházások engedélyezési rendszere 2008/5

X. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



Az Európai Uniós támogatásból finanszírozott projektek gyorsabb, egyszerűbb és egységesebb eljárási rendben történő megvalósítása és a rendelkezésre álló források minél hatékonyabb felhasználása érdekében az Országgyűlés megalkotta a 2006. évi LIII. törvényt, mely a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szól.

 


A törvény az eljárásokban közreműködők – közigazgatási szervek, szakhatóságok, bíróság – részére rövidebb ügyintézési határidőt ír elő és egyben felhatalmazza a Kormányt a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyek körének meghatározására és az ezekben az ügyekben eljáró szervek kijelölésére.
A törvényi felhatalmazás alapján 2008. április hónapban az alábbi Kormányrendeletek jelentek meg, melyek Jász-Nagykun-Szolnok Megyére az alábbi kiemelt beruházásokat irányozzák elő:
• Vasútfejlesztés vonatkozásában a Budapest-Cegléd-Szolnok-Lökösháza vasútvonal fejlesztését, a Szajol-Szolnok-Záhony vasútvonal rekonstrukcióját, és a GSM-R rendszer kiépítését, mely az egész ország területére kiterjedő beruházás;
• Útépítés területén a beruházások között kiemelt helyen szerepel a 4-es számú főút Európai Uniós követelményeknek megfelelő kiépítése. Ennek részeként meghatározásra kerültek a kiépítendő útszakaszok: Abony-Fegyvernek gyorsforgalmi út; Fegyvernek-Kisújszállás gyorsforgalmi út; Kisújszállás-Püspökladány gyorsforgalmi út; Kisújszállás várost elkerülő útszakasz; Szapárfalu-Karcag útszakasz burkolaterősítése;
• Árvízvédelem: A kiemelt beruházások között szerepel a Vásárhelyi terv továbbfejlesztése (VTT) keretén belül a Nagykunsági árvízi tározó létesítése – érintett települések: Tiszabura, Tiszaroff, Abádszalók, Kunhelyes, Tiszagyenda külterülete – és a Tisza hullámtér projekt.
A kiemelt beruházások kapcsán a közigazgatási hivatalok engedélyező hatóságként és szakhatóságként is közreműködnek, valamint kormányhivatalként koordinációs feladatokat is ellátnak. I. fokú építéshatóságként járunk el a vasútépítésekhez kapcsolódó felszín feletti építmények pl. állomásépület, perontető, stb. engedélyezési eljárásában, útépítések kapcsán az útügyi építési és vízjogi engedély kiadásakor I. fokú építésügyi szakhatóságként működünk közre, valamennyi beruházási területen pedig a megvalósításukhoz szükséges területek megszerzéséhez intézzük a kisajátítási eljárásokat.
Az eddigi információk és felmérések szerint egy-egy beruházás – nyomvonalas létesítmények – több száz ingatlant is érinthet és ebből fakadóan az ügyfélszám is százas nagyságrendben mérhető.
Fenti beruházások közül eddig a Kisújszállást elkerülő útszakasz kisajátítási terv záradékolása történt meg az illetékes körzeti földhivatal által. 2008. évben várható továbbá a VTT keretében a Nagykunsági árvízi tározó, valamint a Szapárfalut elkerülő útszakasz kisajátítása.
A megfelelő felkészülés érdekében az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal a Kormányrendeletek megjelenését követően munkatervet állított össze, mely szerint felmérte a kiemelt beruházásokhoz kapcsolódó feladatokat, a szükséges technikai, személyi feltételek meglétét, azokat a lehetőségeket, melyekkel az engedélyezési eljárások gyorsíthatók.
2008. május 26-án egyeztető megbeszélést tartottunk a társszervekkel (megyei földhivatalok, Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségek, Nemzeti Közlekedési Hatóság ÉAR Igazgatósága, APEH ÉAR Igazgatósága stb.) és az engedélyezési eljárásokat előkészítő szervezetekkel (Vásárhelyi Konzorcium, NIF Zrt., stb.) a kiemelt beruházásokhoz kapcsolódó gyorsított engedélyezési eljárások és rövidített határidők teljesítése és betarthatósága érdekében. A konkrét ügyekben a Kirendeltség külön egyeztetésre hívja az érintetteket. Minden közreműködő szervnél biztosítani kell a soron kívüli ügyintézést. A kialakított jó munkakapcsolatnak köszönhetően a kisajátítási eljárások 3 hónap alatt lebonyolíthatók.
Ennek során – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – továbbra is számítunk az önkormányzatok segítségére. Ezek különösen:
 Soron kívül szükséges az ügygondnok kirendelése – települési jegyzői hatáskör – az ismeretlen, ismeretlen helyen tartózkodó személyek, valamint az elhalt személyek ismeretlen örökösei részére;
 A kisajátítási tárgyalásokat nagy ügyfélszámú ügyekben általában a kisajátítással érintett településen tartja a Kirendeltség, melyhez a helyszín biztosításához kérünk segítséget;
 Elsősorban a nagy ügyfélszámú ügyekben az eljárás megindítását, a tárgyalás megtartásának időpontját és helyszínét, a birtokbaadás időpontját hirdetményi úton közli a Kirendeltség, mely esetben az is szükséges, hogy a jegyző gondoskodjon a településen a helyben szokásos módon történő kihirdetésről.
A kiemelt beruházásokkal kapcsolatos hatósági eljárások figyelemmel kísérése érdekében az Önkormányzati Minisztérium 2008. június 13. napjától monitoring rendszert működtet, amelynek alapján az adatok egységes adatbázisba kerülnek.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu