Közterület-felügyeletek szerepe a bűnmegelőzésben 2008/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

Közterület-felügyeletek szerepe a bűnmegelőzésben 2008/5

X. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Szűcs Miklós igazgató Szolnok Városi Közterület-felügyelet



A bűnözés hatékony megelőzésének kulcsa az önkormányzatok kezében van. Nemcsak azért, mert közvetlenül érzékelhetik az állampolgárok mindennapi félelmét, bizonytalanságát, az ezekből adódó igényeket, hanem azért is, mert a követlen kapcsolat miatt közös erővel hozhatják létre a helyi adottságoknak legmegfelelőbb prevenciós programokat.

 


Erre az általános alapelvre vezethető vissza a Helyi Önkormányzatok Európai Chartája által megfogalmazott tétel, miszerint: „A helyi közrend és közbiztonság védelme elsősorban a helyi önkormányzatok feladata, az állam pedig garanciát vállal a közbiztonság helyi szintű finanszírozására”. Mindezek alapján a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája a bűnmegelőzés társadalmasításában az önkormányzatoknak elsődleges szerepet szánt.
A közterület rendje és tisztasága a lakosság közérzetét, biztonságérzetét befolyásoló tényező. A hatékonyabb védelem céljából közterület-felügyeleteket hoztak létre, melyek feladata elsődlegesen a közterületek rendjére, tisztaságára vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése, a jogi normákba ütköző cselekmények megelőzése, megakadályozása, továbbá a közterületen folytatott – engedélyhez kötött – tevékenységek szabályszerűségének ellenőrzése.
A közterület-felügyeletek működésére a költségvetés nem biztosít külön fedezetet, nem kötelező önkormányzati feladat, fenntartásuk jelenleg csak olyan településeken lehetséges, ahol az önkormányzat finanszírozni tudja működésüket. A törvény alapján közterület-felügyeletet több önkormányzat társulásos formában is működtethet.
Az önkormányzatok által létrehozott közterület-felügyeletek az adott településen folyó önkormányzati bűnmegelőzési tevékenység jelentős – egyre növekvő – szereppel bíró szervezetét jelentik. Ebből eredően a nagyobb települések különösen fontosnak tartják a felügyeletek működtetését. Egy felmérés adatai szerint a megyei jogú városok 95,4%-a, a fővárosi kerületek 70,83%-a, a városok 55,8%-a hozott létre közterület-felügyeletet.
A felügyeletek alapvető feladata a polgárok köz- és biztonságérzetét befolyásoló közterületi rend, tisztaság, kulturált környezet biztosítása. Ellenőrzik a közterületi árusításokkal, tárolásokkal, rendezvények megtartásával, a burkolatok, zöldterületek bontásával, a behajtási engedélyekkel kapcsolatos szabályok megtartását. E szerepük mellett egyre szélesebb az a skála, amely a felügyeletek bűnmegelőzési jellegű tevékenységének erősödését jelzi.
Szolnok városában 1986 óta működik közterület-felügyelet, megalakulása óta többfajta szervezeti egység részeként. 2002 januárjában létrejött a Szolnok Városi Közterület-felügyelet, mint intézmény, 17 köztisztviselővel. Az általános napi feladatok mellett közös szolgálatot lát el a társhatóságokkal, mely során a közterület és a szórakozóhelyek rendjét ellenőrzi, valamint segítséget nyújt az Építéshatósági, Városüzemeltetési, Igazgatási osztályok munkájához. A rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet közös járőrakciókat szervezett azon szórakozóhelyek környezetében, amelyekre számos lakossági panasz érkezett a városházára. Az akcióba a vendéglátóhelyek üzemeltetőit is bevonják, akik biztosították a városvezetést, hogy megszüntetik az éjjelente gyakorta hallatszó hangos, kulturálatlan viselkedést. A centrumban és a város más részein összesen tizenhat térfigyelő készüléket helyeztek üzembe, így a Kossuth nevét viselő, megújult főtéren, a Szapáry úton, a Ságvári körúton és a Hild téren. A térfigyelő kamerák által vett jelek a vízügyi székház tetején elhelyezett elektronikus rendszeren keresztül jutnak a rendőrségre, ahol a látottakat a nap 24 órájában folyamatosan értékelik. Ennek érdekében a Közterület-felügyelet átszervezte a munkavégzést. Az eddigi, 7-15 óráig tartó, munkarendet felváltotta a megszakítás nélküli, folyamatos szolgálat. Így legalább egy járőr állandóan vigyáz a Kossuth tér és környékének biztonságára, éjjel pedig rendőri segítséggel folyik az ellenőrzés.
A térfigyelő rendszer kiépítése 62 millió forintba került. Bevezetésétől a bűncselekmények, elsősorban az idősek, a nők és fiatalok sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények számának visszaszorítását, valamint az utcai vandalizmus csökkenését várják. Véleményem szerint a közterület felügyelők fokozott jelenléte visszatartó erővel bír a bűnözésre, megakadályozhatják az áldozattá válást, összességében hatékony bűnmegelőző hatást fejthetnek ki. Az önkormányzatok ezt felismerve egyre hatékonyabb működést várnak el bűnmegelőzési tekintetben is a közterület-felügyeletektől. Maguk is keresik e kör szélesítésének lehetőségeit. Tevékenységük országos szintű továbbgondolásával még jelentősebb lehet a szerepük a bűnmegelőzés, a közbiztonság területén. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a közterület felügyeletekben jelenleginél is nagyobb lehetőségek rejlenek a helyi közterületi rend biztosítása, a közbiztonság fokozása terén, ehhez azonban hatáskörbővítésre, a törvényi háttér újra gondolására lenne szükség.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu