A rendőrség és az önkormányzat együttműködése 2008/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

A rendőrség és az önkormányzat együttműködése 2008/5

X. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Lajkó Terézia jegyző Jászladány



Jászladány Nagyközség 6200 lakosú település, a Jászsági kistérségben. 2007. évben a közbiztonság javításában – 2006 évben elért eredményinek elismeréseként a Nagyközségnek BIZTONSÁGOS TELEPÜLÉS címet adományozott az igazságügyi és rendészeti miniszter. Ugyanebben az évben a Nagyközség Önkormányzata elnyerte a POLGÁRŐR KÖZSÉG kitüntető címet is a település és a lakossága biztonságát szolgáló polgárőrség támogatásért. Ezek az eredmények és elismerések az önkormányzat – rendőrség – polgárőrség együttműködésével jöhettek létre. Hosszú, rögös út vezetett idáig. Fontos volt az önkormányzat és a rendőrség együttműködésnek új alapokra helyezése is.

 


Az önkormányzat komolyan vette az 1990. évi LXV törvényben megfogalmazott feladatát „gondoskodás a közbiztonság helyi feladatairól”. E feladatkörében a települési önkormányzat maga határozza meg – a lakosság igényei alapján anyagi lehetőségeitől függően – mely feladatokat milyen mértékben és módon lát el.
A lakosok természetes igénye, hogy nyugodt, biztonságos környezetben éljenek, lakjanak, dolgozzanak, neveljék gyermekeiket, és boldoguljanak. Ennek érdekében az önkormányzatnak is az együttműködés részeként anyagi áldozatot kellett hozni, noha önkormányzatunknál is legkevesebb a pénzügyi forrásból van.
Az önkormányzat már 1992. évben létrehozta a Közbiztonságért alapítványt, amely folyamatosan támogatja a rendőrség és a polgárőrség munkáját, üzemanyag támogatással, tárgyi feltételek javításával.
A biztonságos település címmel járó egymillió forintot térfigyelő rendszer kiépítésére fordította az önkormányzat azzal a céllal, hogy növekedjen a lakosság biztonságérzete. A térfigyelő rendszert a rendőrség működteti, közbiztonsági, bűnmegelőzési, illetve bűnüldözési célból. A település központjában öt térfigyelő kamera került elhelyezésre.
2007. évben, az önkormányzat felújította a rendőrőrs épületét 4,5 millió forint értékben, ez külső és belső felújítást is jelentett, jelentősen javítva ezzel az ott dolgozó rendőrök munkakörülményeit. A tárgyi feltételek javítását szolgálta az informatikai fejlesztés és berendezés felújítás. További segítségnyújtást jelentett – adminisztratív munkakörben – közcélú munkaerő rendőrőrsön történő foglalkoztatása.
Mindezeken túl az önkormányzat évente 1,2 millió forinttal támogatja a főkapitányságot. Tudomásunk szerint ez a második legnagyobb összegű támogatás a kistérségben.
Önkormányzatunk azzal is segíti a rendőrség munkáját, hogy valamennyi intézményében mozgásérzékelő riasztórendszer kiépítésével hatékonyabban védi az önkormányzati tulajdont, megelőzve ezzel az esetleges betöréseket.
A Jászladányi Rendőrőrs a Jászberényi Rendőrkapitányság önálló osztály jogállású rendőrőrse. Illetékességi területe kiterjed az Alsó Jászság 5 településére, ahol összesen 17 ezer lakos él. A Jászladányi Rendőrőrsön nyomozócsoport is működik, amely a legeredményesebb volt a Jászberényi Rendőrkapitányság nyomozói szervei közül. A felderítési mutató négy év alatt 27 %-ról 57,6 %-ra javult.
A sértetté válás elkerülése érdekében különös figyelmet fordítanak az időskorú állampolgárok védelmére, felvilágosításukra. Az idősek mellett másik célcsoport a gyermekek, akiknek közlekedésbiztonsága és személybiztonsága elsőrangú fontosságú.
A településen az elmúlt években bekövetkezett folyamosan javuló közbiztonsági helyzet a helyi polgárőrség szervezett munkáját is tükrözi, melyet rendezvények helyszínein, a napi szolgálat ellátásuk során, és a közbiztonsági akciókban tanúsítanak.
Az együttműködés (önkormányzat – rendőrség) fontos színtere a közös pályázatok elkészítése, benyújtása, melyekhez a saját erőt az önkormányzat biztosítja. A pályázatok előkészítésében, elkészítésében oroszlánrészt vállalt az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal is. Ezt a lehetőséget a közbiztonság javítása, növelése érdekében a jövőben is maradéktalanul ki kell használni.
A helyi sajtóban – Ladányi Hírek – a bűnmegelőzés érdekében folyamatosan tájékoztatja az állampolgárokat a Rendőrőrs az aktuálisan jelentkező bűncselekmények elkövetési módjáról, elköveti köréről, és veszélyeztetettjeiről.
Lehetősége van önkormányzatunknak arra is, hogy önkormányzati lakást biztosítson – igény esetén – az ideköltöző rendőröknek, és segítse a rendőri pályára készülő fiatalok továbbtanulását havi rendszerességgel adott alapítványi anyagi támogatással.
A 2008. évben a Szent György napi ünnepségen és sajtótájékoztató keretében, köszönte meg a rendőrség munkáját Dankó István polgármester. Hamar Gábor őrsparancsnok az elért eredményekről adott tájékoztatót. A rendezvény keretében az önkormányzat számítógépes fejlesztési támogatás adott át, és a rendőrség dolgozói ajándékcsomagot kaptak.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu